Nincs még egyetértés a 9 osztályos általános iskoláról a kormány tagjai között, amiről társadalmi egyeztetés is kellene, valamint az érintett szervezetekkel is le kellene ülni tárgyalni.

A 9 osztályos iskolát Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter jelentette be még a hónap elején, Palkovics László oktatási államtitkár pedig a napokban beszélt az elképzelésről bővebben.

A tervek szerint az új oktatási forma 2019-től indulna, az előkészítő, vagy alapozó osztályban pedig nem írni és olvasni tanítanák meg a gyerekeket, hanem azon igyekeznének, hogy az ehhez szükséges képességeket minden gyermek egyformán megszerezhesse. 

Palkovics arról is beszélt, hogy az oktatási ciklusoknak egymásra kellene épülnie az óvodától az egyetemig, mert ettől lenne hatékonyabb az egész oktatási rendszer.

Úgy tűnik azonban, hogy az elképzelésről még nincs teljes egyetértés a kormányban, Lázár János kancelláriaminiszter például tavaly év végén még nem tartotta napirenden lévő kérdésnek. 

Balog Zoltán a hónap elején viszont már arról nyilatkozott, hogy szakmai konszenzus áll az elképzelés mögött, aminek bevezetésénél társadalmi vitára van szükség. 

Csakhogy a pedagógus-szakszervezetek egyből közölték, hogy velük például nem egyeztetett az ötletről senki, azt ők is csak a miniszter nyilatkozatából tudták meg, hogy 2019-ben már be is vezetnék a 9 osztályos általános iskolát.

Az egyetértés hiánya miatt ugyanakkor a 2019-es bevezetés csúszhat.

(24.hu)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kukac50
Fogalmuk nincs mit ,hogy kellene tenni,csak valami gumi csontot bedobnak azért,hogy ne a korruptságukról beszéljünk.
Perwool
Amúgy tök "jó", hogy minden új Orbán pribék a saját játszóterének tekinti a kapott tárcát.. Ez ám a hosszú távú oktatáspolitika. A következő baromnak mi lesz az oktatás sarkalatos pontja? A napi kézimunka?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.