"Előzetes felderítés", "előkészítő eljárás" – ilyen elnevezésekkel rejtik a megfigyelésre és titkos adatgyűjtésre felhatalmazó javaslatot.

Ha a kormány változatlan formában bólint rá az Igazságügyi Minisztérium által előkészített törvénycsomag-módosításra, akkor hamar a Philip K. Dick által megírt Különvélemény című novella világában érezhetjük magunkat is, miközben Orwell 1984-e is bekacsint az ablakon.

Titkos információgyűjtés – gyanú nélkül

Az igazságügyi tárca ugyanis a "készülő új, a büntetőeljárásról szóló törvényhez kapcsolódóan tartja szükségesnek a rendőrségi, a nemzetbiztonsági, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) és az ügyészségről szóló törvények bizonyos rendelkezéseinek összehangolását, illetve módosítását. Ennek során egységesítené és újraszabályozná egyebek között a titkos információgyűjtés szabályait. Kimondanák például, hogy „a bűnüldözési célú titkos információgyűjtés olyan különleges, leplezett tevékenység, amely a büntetőeljárásnak is szerves részét képezi”, valamint azt is, hogy „a titkos információgyűjtés az információk mellett eredendően a bizonyítékok megszerzésére irányul” – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Ennek során egy "előkészítő eljárásnak" nevezett akcióval, "előzetes felderítéssel" már lehetne bizonyítékot gyűjteni, az intézkedés célja a "a bűncselekmény gyanújának megállapítása, illetve kizárása" lenne. 

Vagyis úgy gyűjthetne adatot a rendőrség/NAV/titkosszolgálat/bárki, hogy a bűncselekmény gyanúja még nem is merült fel.

Politikai nyomozáshoz nagyon jól jön

A Magyar Nemzet által megszólított kritikusok szerint a törvényjavaslattal leginkább a politikai indíttatású nyomozásoknak, vagy gazdasági szereplők elleni fellépésnek ágyazhat meg a tárca és a Fidesz – noha az előkészítő eljárás során tiltott lenne a a csapdaállítás vagy az álvásárlás, ami már konkrét gyanút feltételez a hatóságok részéről.

A bűnmegelőzés fogalma is változhat, ha a törvényjavaslat átmegy az országgyűlésen: "a bűnmegelőzést olyan bűnügyi hírszerző tevékenységként határozza meg, amelynek a tárgya nem egy bűncselekmény, hanem a Magyarország társadalmi rendjét veszélyeztető bűnözés." Ebből fakadóan a cikk szerint csak azon bűncselekmények előkészülete ellen kell fellépnie a hatóságoknak, amelyek előkészületét a törvény bünteti. Ilyen például a gyilkosság, de a nemi erőszak például nem.

A törvényjavaslat a rendőrség és egyéb hatóságok titkos informátorait, besúgóit megadóztatná: a szolgálataik után kapott összeg 20 százalékára forrásadót vetnének ki, ám mivel ezen összegek titkosítottak, így az nem derülne ki, hogy az állam mennyi forrást biztosít erre a célra.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Valamikor a kilencvenes évek elején vettem az első bunkofonomat a westel 450-től. Szóval azóta lehallgatnak, engem nem zavar. Ha ők nem jönnek zavarba attól amiket néha mondok - hozz már egy kiló kenyeret, meg ilyesmi - akkor nincs gáz. :)))))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lópicigáspár
@quadrocopter: Telesen igazad van, de nem ismered a hátterem. Ha olyanról akartam beszélni, amihez semmi közük, kértem egy román, vagy egy szerb kártyát egy új 1000 forintos telefonnal, amit max kétszer használtam, aztán repült az egész a Tiszába. Így is megérte! Mivel a mai napig flottacsomagot használok család és baráti körben, tudom, hogy rögzítenek minden beszélgetésemet. Ha harminc év alatt nem sikerült feltérképezniük a kapcsolatrendszeremet és a szokásaimat, visszaadhatják az iparukat. :))) Egyébként már teszteltem a rendszert a szomszéddal, aki kollégám volt. Kizárólag azokat a kifejezéseket, mondatszerkezeteket alkalmaztuk, amire az automata biztos bekapcsol. Nem jöttek felásni a kertünket! :)))
magyarbakancs
Vissza a múltba.
Ez az Orbáni új film rendezés.
Azért harcoltunk 1989-90-ben ,hogy ez megszűnjön most meg az Antii komcsipárt ki tele van 3/3-mas ügynökökkel és MSZMP-sekkel vissza hozzák a múltat.
Nosztalgiázunk.
kukac50
Kezdjék a lehallgatást Tiborccal Mészárossal Orbánnal Garancsival,Folytassák Rogánnal Szíjártóval meg a többi Fideszessel. Legalább megtudjuk miből tudnak így gazdagodni.
lópicigáspár
@kukac50: Őket nem kell, azt már tudják előre, mert a vajda szól mindig, hogy most fül befog, rögzítő kikapcs!
Ludmilla
akár el is helyezhetnek a lakásban terhelő bizonyítékokat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.