A Magyar Nemzet értesülései szerint régészeti feltárásokat fognak végezni azon a területen nemsokára, ahol 1976-ban előkerültek a Seuso-kincsek – mivel elképzelhető a szakemberek szerint, hogy további leletekre bukkannak.

A folytatás egy régész elméletét támaszthatja alá, Dénes József ugyanis egy korabeli vételre ajánlatra alapozta elképzelését, melyet a Magyar Nemzeti Múzeum is befogadott. 

"az ajánlatban az addig eladott 14 tárgyon túl 37 ivókupáról, 5 kancsóról és 187 aranyozott ezüstkanálról is említést tesznek. Ebből a magyar régész arra következtet, hogy a teljes készlet valaha kétszáz fő vendégül látására készülhetett. Ez azt jelenti, hogy a kisebb tárgyakból, kanalakból, tányérokból, kupákból egyaránt kétszáz darabnak kellett készülnie. Márpedig ennyi tárgy nem került elő, vagyis a kollekció egy jelentős része még mindig a föld alatt lehet" – olvasható a cikkben.

Dénes elméletét egy korabeli szemtanú is alátámasztja, aki miközben segített a kincs megtalálójának, Sümegh Józsefnek a leletet elszállítani egy lovaskocsin, 41 nagyobb tárgyat számolt össze. (Sümegh öngyilkos lett nem sokkal később a katonaságnál, többek szerint meggyilkolták, amiben akár a magyar katonai titkosszolgálatnak is lehetett köze. Kolonics György, a kincs másik megtalálója pedig mérgezett disznósajttól halt meg, szintén nem sokkal később, mint ahogy a kincseket elpasszolták.)

Dénes szerint egyvalamit nem vett figyelembe senki, hogy anno 1976-ban a két férfi pincegödröt mélyített, akkor találtak rá a leletre. 

"A két férfi viszont nem volt régész, fel sem merült bennük, hogy további üstöket rejthet a föld, ezért nem kutattak újabbak után. Itt kezdődött Dénes József kutatómunkája. Számba vette, hány pincét ástak ki 1976-ban, amikor Sümeghék a kincseket megtalálták. Mindvégig egy 150 méteres sugarú körben kutakodott, végül öt pince közül tudta kiszűrni azt az egyet, amelynek közelében véleménye szerint a föld további kincseket rejthet. A műtárgyakat remélhetőleg rejtő terület jelenleg magánkézben van egy bekerített telken. A pince környékét kell feltárni mintegy tízméteres sugarú körben. A Nemzeti Múzeum műszereinek segítségével gyorsan kiderülhet, van-e még kincs a földben" – olvasható a cikkben.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
a feltárást a mészáros és társai bűnszövetkezeti Zrt. fogja végezni, eredménye 160 évre titkosítva
Equus
a feltárást a mészáros és társai bűnszövetkezeti Zrt. fogja végezni, eredménye 160 évre titkosítva
Jozefina
Rövidesen mészáros tulajdonába kerül, legalábbis orbánéba??!!!
Eladott Ország
24.hu/kozelet/2014/03/27/heten-haltak-meg-a-seuso-kincsekert/
A '80-as évek elején a Seuso-kincsekhez köthető két ember felakasztotta magát, egy halálos ételmérgezést kapott. Állítólag. 1944-ben négy katonát gyilkoltak meg. Azt mondják, az elátkozott kincsek miatt.
wagabund
kérdezzék meg azt az embert, akinek az udvarán a kutya ivóedénye is egy Seuso tál volt, hogy hol találta.
wagabund
@Szeparepa2: szerintem az elmúlt több évtized alatt mindenki minden feltúrt, átvizsgált...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.