Kegyelemkenyér: ez Moldova György új könyvének a címe, amelyben az író, a tőle megszokott szociográfiák receptje szerint beszélget a városok lakóival, vezetőkkel és régi ismerőseivel arról, hogy milyen most az élet Magyarországon. A kép, amit a könyv elénk tár, kétségbeejtő.

Hódmezővásárhellyel kezdődik a mű, ahol annak idején óriási ipari üzemek voltak, nagy állami gazdaságok és több tucat téesz. Lesöpörték mind a térképről – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Moldova György pénteken. Az író érdeklődött Hódmezővásárhely polgármesternél, hogy mivel készülnek fellendíteni a várost, és megdöbbenve hallotta, hogy az úszóturizmussal. Elképedve emlékezett a műsorban az író, hogy

a polgármester arra készül, hogy az uszodába majd jönnek a turisták, és abból tartják el a 36 ezres várost.

Moldova hagyományosan meg szokta kérdezni a városok vezetőit, hogy hányan vannak a szegények a településen, de most nem kapott választ erre a polgármesterektől.

„Hiába kérdeztem a szegények számáról, nem tudtak válaszolni”

– mondta.

Felkereste azokat a színhelyeket, amelyekről korábbi könyveiben is beszámolt. Ellátogatott Ózdra, Komlóra és még lesújtóbbnak találta a képet, mint amilyennek évtizedekkel korábban ábrázolta. Arra is felfigyelt, hogy a bányászvárosokban minden választás előtt beígérik a bányák újranyitását. Most is ezt tapasztalta, persze aztán nem történik semmi.

Komlón a szocialisták és a Fidesz felelősségét egyformának látta a bányák bezárásában.

„Minden aknatornyot kivágtak. Kimentem a hegyre, egy lepattant téglasarok, annyi nem maradt a bányákból”

– fogalmazott. Majd felidézte az egyik kísérője mondatát: “látod azt a nagy fát, ott ásták el az utolsó bányász talicskát. 13 ezer ember került az utcára. Hazamentek parasztizálni” – mesélte az író. Moldova szerint Pécs ötvenezer lakost vesztett el. Megszűntek a szállodák, a kemping, a vidámpark, parkoló van a házak helyén – így látja most Moldova György. A Király utcán, a pincérek állnak az utcán, nincs vendég, aki bemenne – idézte fel az utolsó pécsi élményét.

Ki foglalkozik az emberekkel?

“Belehalok” – válaszolta Moldova a kérdésre, hogy mit érez írás közben. Nekem ez nem álca, nem politikai magatartás, amikor összeszedem a tényeket és leírom a valóságot. Szeretem őket, és ők is szeretnek engem. Orbánt húsz ember várta Salgótarjánban engem pedig 150.

Arról is beszélt az Egyenes Beszédben az író, hogy miként tekint a hivatására:

„Nem tudok asztalt faragni, nem tudok jól mozdonyt vezetni, az én dolgom pedig, hogy elmondjam az embereknek, hogy mi van ma itt.”

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
A politikai elveivel (nagyjából és többségében) nem mindennel értek egyet.
De, a szociográfiai, gazdasági és helyzetelemzési felfogása (sajnos) vitathatatlan.
És abban is igaza van, hogy ez nem egy politikai csoport munkájának eredménye. Viszont az elmúlt hat év ebben is rohamos fejlődést mutathat fel. Ez a ""Folytatjuk!"" leginkább látható és érezhető eredménye.
elnyomott
@namihami: szerintem nem sok fogalmad van Moldova politikai elveivel.
Ő azt szerette volna az előző rendszerben, ami abban sem volt meg, akár a mostaniban. Hogy a munkának legyen becsülete, hogy abból becsületesen megéljenek az emberek és legyen munkalehetőség bőven. Hogy az ember legyen a legfontosabb érték. Ő a kisemberek szószólója volt.
Régen is kritikus szemmel nézte a világot, az igazságot kereste, ma is.
Lehet, hogy te ezzel nagyjából és többségében nem értesz egyet, az már a te dolgod.
Én igen.
namihami
@elnyomott: Te kicsit elkanyarodtál. Én a politikai elveivel abban nem akarok egyetérteni, hogy Ő még mindig mereven a Kádár-rendszerrel kapcsolatos elveit képviseli. Ez természetesen az Ő szive-joga, de nekem ezzel ugye nem kell egyetértenem?
Ha kicsit figyelmesebben olvastál volna, akkor a második bekezdés pont arról szól, hogy minden erkölcsi és szociográfiai elve ma is, most is ül. Olvasd el az első sort, ott a politikai nézeteiről van szó, nem a többiről.
F_Viktor
@elnyomott: @Horizont: Moldovát Hofihoz tudnám hasonlítani, a Káder rendszere megengedte neki, hogy kritizálja a rendszert. Okát nem tudom, akkoriban nagyon fiatal voltam.

Zárójelben, éppen tegnap kezdtem el olvasni A pénz szaga-t :-))
F_Viktor
@Horizont: Milyen politikai elveire gondolsz?
Eddig csak szociográfiai könyvei jutottak el hozzám.
staro2
Moldova György az élő lelkiismeret.Tisztelet neki érte.
F_Viktor
@Horizont: 6-7 éve ezt hangoskönyvben hallgattam Moldovától, nekem nem az jött le, hogy Moldovát azonosítsam valamelyik orbán jelenlegi seggny@l@jával.
Eladott Ország
Menjél falura fiatal program.
"A magyar kormány – végtelen jóságáért örök hála – most a fiatalokat és a vidéket borítja
virágözönbe. Novák Katalin, aki akkor érte el karrierje csúcsát, amikor anyuka lett, elmondta az ország vezetőinek legújabb, szenzációs, fantasztikus és természetesen zseniális ötletét. Már megint értünk, a mi érdekünkben tesznek éjt nappallá. Hogy nekünk jó legyen. Most éppen úgy boldogítanak minket, hogy a fergeteges sikerű Gyere haza fiatal program után meghirdetik az Esély Otthon fantázianevű akciót. Miután letöröltük a meghatottság könnyeit, számoljunk egy picit. A pályázat 10 milliárd forintot biztosít erre a nemes feladatra. Ez településenként nagyjából 3,2­-3,5 millió forintot jelenthet, amennyiben feltételezzük, hogy majdnem minden magyar település megragadja az alkalmat és pályázik. Pályázik, nyer és mit kezd ezzel a horribilis összeggel? Jön Mészáros Lölö és épít belőle 30 méter járdát? Attól majd vonzóbb lesz a fiataloknak vidékre költözni? Élhetőbbek lesznek a falvak idősnek, középkorúnak, fiatalnak? A magyar vidék alapvetően gyönyörű. Vidéken élni – ez az én magánvéleményem – jó dolog. Szerintem emberközelibb, mint Budapesten taposni egymást a szmogban. Vidéken olcsóbb az ingatlan, van madárcsicser, a kertben megterem a zöldség, a szomszédok segítik egymást, a gyerek biztonságban nőhet fel, nem kell metróval suliba járnia. Csakhogy. A vidék haldoklik, az állam nem teljesíti a feladatait, munkahelyek pedig csak ott jönnek létre, ahol van infrastruktúra. A falvak egy része élhetetlen, gyermekvállalásra alkalmatlan, reménytelen hely lett. És nem azért, mert a vidéki emberek így érzik jól magukat. Ezen csak egy nagyon árfogó állami stratégia és az erre a célra fordítható sok pénz tudna segíteni. Nem pedig Novák Katalin kedves mosolya és az odavetett alamizsna."
offside
@F_Viktor: Malom a pokolban, Magányos pavilon, A beszélő disznó... Kezdetnek.
relatív
Több mint negyedszázada ez az ország népe úgy él, hogy nem tudja hogyan...

Minden létező normális ésszel felfogható termelési lehetőséget szétdúltak, amihez egyesek közel kerültek azt elkommunizálták, és hogy hogyan tovább azt senki sem tudja.

Egyre lejjebb csúszunk mind termelésben, mind értelmesség vonatkozásában, mely az utóbbi pár évben már a teljes visszafordíthatatlanságig megy a végveszélybe. A ki még a korábbiakból tud építkezni, azok IS az utolsókat élik fel, míg az új generáció legtöbbje csak a haza elhagyásában gondolja életének egyetlen lehetőségét...
Equus
a török dúlás nem hagyott olyan mély sebet ezen az országon, mint az elmúlt 7 év...

Amit a török, a tatár, a labanc, az orosz nem tudott elérni, azt most eléri ez a maffiózó banda... néptelen, cigányok lakta falvak, gazverte telkek, romhalmaz mindenütt. Kilátástalan fiatalok, akik beállnak janicsárnak, amíg még van kiken janicsárkodni, az értelmesebbje szökött már vagy szökni készül...
te tetted ezt orbán és a bandád a szemforgató, keresztényi ... az Unió meg csöndben asszisztál az agóniához...
Rockxy
Ha az öreg Moldova is politikusoktól várja a helyzet javulását, akkor tévúton van.
Cefi
Minden könyvét olvastam. Három születésnapi bulián is ott voltam a rádió mellett a pinyóban. Mindíg mindent megírt és kimondott az aktuális magyar valóságról. Remélem olvashatom majd azt a könyvét is, amiben megírja hogy magyarországon demokrácia, független bíróság, sajtószabadság van. Ahol a politikusok nem lopnak, és a nagyobb beruházások előtt megkérdezik a népet.
Cefi
"Bevallom: alapvetően gyáva vagyok, és lehet, hogy furcsán hangzik, ezt nem szégyellem, hanem egyenesen büszkélkedem vele. Mert ha egy oroszlán bátor, az ember csak vállat von: mi a különös ebben? Egy oroszlántól elvárható a merészség, de annál inkább megbecsülendő, ha egy magamfajta gyáva nyúl, belátva, hogy nem kerülheti el a harcot, hátsó két lábára emelkedik, és támadásba lendül."

(M.Gy.)
justhpeter
@Csizmás Kond: Csak ennyi ? Amit mond nem érdemes meghallgatni ?
lenn
Moldova György az utolsó akcióhős.
Amikor ő meghal, az életigenlés 80%-a eltűnik örökre.
Magyarország olyannyira lesz kevesebb, hogy az leírhatatlan.

orbán és a pribékjei támadják a kultúrát, mert nem értik.
Még tán könyveket is fognak égetni.
Te buta magyar paraszt.fideszes.
lenn
Azért, mert hívő vagyok, az nem jelenti azt, hogy nem öllek le, mint a disznót, ha úgy alakul..
Leöllek, mint a disznót, aztán majd bocsánatot kérek.
Szeretek bocsánatot kérni.
Az olyan megnyugtató.
lenn
TEK-es geci, veled kezdem, ha úgy alakul.
Vágod!?
Diktátort védesz?
A Q anyád!!!
Csizmás Kond
@justhpeter: ...ennyi...az a szemlélet már nagyon régi.
elnyomott
@namihami: és melyik elvvel nem értesz egyet?
A kádár-rendszert divat szidni, de pontosan mit is?
lenn
Tudom fokozni?
Hát persze!
Te TEK-es geci, az apád egy strici, az anyád meg egy kurva.
Mesélj TEK-es geci. milyen, amikor egy kurva szar a világra?
Mesélj arról te lelki beteg paraszt TEK-es, hogy milyen elhatározni magadban, hogy embert ölsz?
A világot akarod megmenteni a rossz emberektől?
De tényleg?
Te elhiszed ezt a bullshit-et?
TE vagy a rossz ember, aki képes ölni.
Miért vagy képes ölni?

Buta magyar paraszt, miért vagy képes ölni?
Nem védesz meg te senkit, csak ölni akarsz, buta magyar paraszt.
lenn
Tetemre hívtalak, TEK-es geci.
Még csak fel sem tűnt?
Te nagyon magyar paraszt, le akarod játszani védőfelszerelés nélkül?
A Q anyád, aki a világra szart, te hulladék.
MOST!!!
Gyere MOST, te geci paraszt!!!
Jöhettek hárman.
Kb hárommal elbírok.
Csúnya lesz.
Mindig csúnya volt eddig.
Szeretek fogdába menni.
Az a sok hülye rab (tényleg nagyon hülyék)
Ez sem tart vissza.
Szóval?...
JAJMÁR
Moldova elénk tette a tükröt. Bele kellene nézni, mert ott az életünk. Nem pedig mögé, hogy ki tartja. De lehet is is, Moldova hiteles, még ha az elveivel nem is tud mindenki azonosulni. Nem is kell! Amiket leírt, tények.
Alig egy hete sétáltam a Király utában, (Pécs), de nem kellett kerülgetnem az embereket, mint anno'. Régen mindig tömve volt, ahogy a Széchenyi tér is. Most üres, pedig sétálóutca, szépen felújított, de szinte kong!
Desischado
Moldova tükröt tár elénk. A gond az, hogy nem teszünk semmit, hogy ezen a tükrön változtassunk.
karma1
@Horizont: 17.26-ra: Hat nem hiszem, hogy tulsagosan Kadar-rendszerhu lett volna Gyuri Bacsi,...:o)) Eppen ez az: mar ifjusagi nevelo koraban megertette, hogy mik a Kadar-rendszer hibai, miben kellene valtozas, es milyen iranyu...
Moldova soha nem volt a szo klasszikus ertelmeben kommunista, en is inkabb Hofival tudnam ot egy szintre helyezni: bizony, mindketten eros kritikusai voltak mar Kadar rendszerenek is, de Gyuri Bacsi most elborzadt attol, hogy orban hova sullyesztette le az orszagot... Es ez mar az O eleteben nem is fog valtozni: nem lesz eleg az elkovetkezo 10-15 ev sem, hogy minden rendbejojjon, meg akkor sem, ha jovore orban es a sleppje eltakarodik... Csinaltak ok akkora pusztitast, amekkorat a legvadabb kommunista rendszer sem tudott...
Szerintem Gyuri Ba, sosem volt "kadarista", csak mar az a rendszer sem engedhette volna meg maganak hogy Moldovat siman elhallgattassa, mert tulsagosan hiteles es igaz volt, amit irt...Azt hiszem, a nyilvanossag, es a merhetetlenul pontos, hiteles irasai mentettek meg az elhallgattatastol
Levendula
@Eladott Ország: Novák Kati! Menjél a családoddal vidékre és éljél ott! Tartsál állatokat, ám nem biztos, hogy etetni tudod őket, mivel egy falatnyi föld nem maradt a falusi embereknél, ahol meg tudnák termelni az állatoknak való eleséget.
Novák Kati! Bársonyszékből könnyű pofázni!
Zeta
Szerte nézett, s nem lelé honját a hazában.
Eladott Ország
@Levendula: Igazad van a földet is ellopták, már csak cselédnek mehet a falusi ember a Döbrögi féle földesurakhoz, ez a 21. századi feudalizmus. Lassan visszajönnek úri előnevek és az első éjszaka joga (ius primae noctis) ha sokáig hagyjuk, hogy ez a rablóhorda a nyakunkon legyen.
dr. prédikátor
MOLDOVA GYÖRGY minden tiszteletet megérdemel!!! Nála hitelesebben senki nem mutatta be a vidéki kisemberek sorsát, és mindennapjait!!!Köszönet néki!!!
kiscsillag66
@Desischado: Azt kellene tennie, hogy ilyen országjárásra vinne magával két-három politikust (persze, nem mennének vele, tudom), hogy ne csak a Kossuth-térről lássák a dolgokat. Tudom, hogy nem látnak ők semmit, gondolkodni meg nincs mivel. Katasztrofális a helyzet.
szaboria1
@F_Viktor: Moldova mindig megmerte írni mik a hibái a Kádár rendszernek de Kádár nem is haragudott meg rá. Pl. Akit a mozdony füstje megcsapott stb.
F_Viktor
@szaboria1: Ezért hasonlítottam Moldovát Hofihoz, más műfajban, de ő is kritizálta a kort, s valamilyen oknál fogva a hatalom ezt meg is engedte neki.
Pöpec
"Nyáron a vasutat a gaz, télen pedig a fagy tartja össze."
Ma is. Átvitt értelemben az országot is.

orbánék azzal kezdték, hogy a polgárnak jár minden: három szoba, négy kerék. Jó fizetés, nyaralás, ingyen oktatás (bizony), jó egészségügy. Eddig azért nem voltak ezek, mert a szocik ellopták a rávalót - mondták.
Aztán hatalomra kerültek, és szétqrták a gazdaság megmaradt részét, amiért is elillant az országból 6-700 000 ember - nem polgár. Helyette importáltak 970 000 ezer külhonit. Szavazni jó lesz.
A szocializmusban volt becsülete a munkának, ma nincs. Ha akkor lerokkantál leszázalékoltak, hiszen tudták azért történt, mert nem vették meg a fizikai munka kiváltására szolgáló kiegészítőket. Ma alig van leszázalékolás mert azt a pénzt is ellopják amit ennek kapcsán ki kéne fizetni. Kell a látványsportokra, kisvasútra. És az orbánpolgár nehogy már dolgozzon, a rendszer hívei eltartatják magukat a szegényekkel.
Bérelj közmunkást, nemzethy paraszt! Csányi bátran kér évi ötmilliárdot földjeire a zállamtól, és jár neki, kapja.
Nagy a baj odalent, nagy a jó odafent. A lámpavasak meg szabadon.
Moldova csak visszatükrözi az elmúlt évek szociológiai következményeit.
Fradigege
Hagyjuk. Ha Gyurcsány lenne a miniszterelnök, akkor oké lenne minden.
Veleda
Moldova megírhatná : " Az egyik szemem sír, a másik meg zokog!"
evacica
@kiscsillag66: Tudják ők nagyon is jól, de nem érdekli őket más csak a saját zsebük a főnökkel az élen!
evacica
@Fradigege: Akkor se lenne minden OKÉ, de ennél a tolvaj korrupt bandánál még a pokol,is jobb! De megérdemli ez a birka magyar, mert eltűri, hogy koldust csinálnak az ország nagyobb részéből! Ilyet érdemel a magyar! Ezt egyetlen országban nem tűrik el Európában, csak nálunk, na erre lehet büszkéknek lenni!
Mézike
@Csizmás Kond: Szia cirmi! Te még meg vagy? Kár volt megszólalnod.!
Cefi
@Fradigege: 10.49. Nincs igazad. Magyarországon kevés nála nagyobb Kádár rajongó volt/van, amit Moldova sosem tagadott, sőt büszke rá. De a fennálló rendszer hibáit, erősen kritizáló szociográfiáit, riportkönyveit, az igazi "nép szavát" már a hatvanas évek végén írta. És bizony a Gyurcsányi "nyócévről" is adott ki kemény igazságokat kimondó könyvet. Ha valakit kritizálsz, nézd meg előtte van-e alapja. Tudod, barátunk a gugli... :-))
papa.49
Egy biztos nálánál pontosabban senki nem írta meg a magyar valóságot, se a Kádár rendszerben se azóta, az is igaz ultizott a Kádárral de a könyveiben megírta mivel nem ért egyet...
Ahogy írtátok NEM HÓDOLT BE A HATALOMNAK!!!
A Kádár meg a mai górétól sokkalta különb volt abban a tekintetben is hogy értette a kritikát, és nem akarta elhallgattatni az írót...
Cefi
@papa.49: ...továbbá nem lopott, szerényen élt, és nem urizált...
papa.49
@Cefi: Hát igen utáltam a rendszerét de viszont az biztos puritán módon élt, és nem gyűjtött milliárdokat magának, másnak, családja meg tudomásom szerint nem is volt...
Még egy ami rengeteget elmond erről az emberről ,,aki nincs ellenünk, velünk van,, tudod ezt mostanában nem hallani...
A mai verzió meg ,,aki nincs velünk, AZ NINCS IS,, hát ennyi a különbség...
Cefi
@papa.49: Igazad van, kár ragozni. Folytassuk abrosz és poharazás mellett.
papa.49
@Cefi: Rendben, ha megyek fel a ,,nagyfaluba,, és sikerül összejönni úgy legyen...
szép új világ
A gazdagok számáról kellett volna kérdezni! Almásinak könnyebb lett volna, csak annyit kellett volna mondani: "Én meg a haverok."
advocat
Azt írja egy okos, hogy az amerikaiak miért szavaztak Trumpra? Mert nekik nem kell az egészségbiztosítás. Mindenki ki tudja fizetni. Vagy mégsem?
Más.
Mi is volt Vásárhelyen? Volt Cocron (kötöde), Mérleggyár, Hódgép. Tsz és állami gazdaság (amiben most Lázár részvényes, mert rt). Maradt a majolikagyár. Átvette a Villeroy és Bosch (vagy ilyesmi). Vásárhely miből akar megélni? Ot a közeli Makó. Ott igazi Makovecz uszoda van. Az sem megy. Láttam. Hétvégn ha van benne néhány fürdőző. És majd meglátjuk milyen lesz 10 év múlva. Mint a Makovecz ravatalozó Farkasréten. Csak a szegek tartják egyben.
Csizmás Kond
@Mézike: ...csaknem temettél már el...
...és mi ez a károgás ?
grincss
@advocat: Várjálmán'!
Tegnap olvastam valahol, h Hódmezővásárhely az uszodai turizmusból fog fejlődni!
Nooormálisak? :-)
namihami
@elnyomott: Konkrétan a határok lezártságával, a politikai elvek elszigeteltségével és az ebből eredő kizárólagos, egyirányú nézetek előtérbe és kizárólagosságba helyezésével.
A gazdasági életben kizárólagosságra törekvéssel és a ""jó elvtársak"" pozícióba hozásával.
Tudom, ez van ma is. Na, ezért nem rajongok a mostaniért se. (Többek között.)
namihami
@Horizont: Ugyanezen elvekhez való hűsége és kitartása miatt becsülöm a (bocs. nem ugrik be a neve) a kommunista vörös csillagos pártvezetőt is. Eszméi (számomra) nem, de a hozzájuk való kitartása tiszteletet érdemel.
elnyomott
@namihami: A határok lezártsága akkor az oroszok elnyomása miatt volt elsősorban. Ne felejtsd el, idegen megszállás alatt volt az ország. Sokat ugrálni nem lehetett.
És Moldova elveinek ehhez köze nem volt. Ő a belső társadalmi viszonyokat firtatta kritikusan. Akkor is és most is.
namihami
@elnyomott: Ez igaz. De, mivel erről írtam, nekem azért nem kellett szeretnem. És a Moldova közel sem abban a bezártságban kellett, hogy éljen, mint a köz. És ez ellen egy sort se olvashatsz tőle. Ez ellen nem látom az elvi megnyilatkozását, ami belső viszonynak számított.
kukac50
Orbán jóléti országáról ilyent írni érdekes,sajnos ebben élünk a szegény réteghez tartozva.
mariaberta
Nem csodálkozom, minden normális ember így érez! Manapság idézhetjük Tompa Mihály versét.
És ha van bennünk hűség hazánk iránt , elmondhatjuk nap, mint nap...
farkas
Moldova rendes komenista. Nem szélkakas, akiket a Marxizmusból csak a tőke fogott meg. Thürmer ilyen még. Nosztalgiáznak az arany 70-es éveken, amikor csúcsocson volt az ipar és a mezőgazdaság. Nekünk elég annyi, hogy képes ez a Nép hatalmas teljesítményekre, ha hagyják a kvóták...
Mézike
@Csizmás Kond: Cirmi. A varjú is énekes madár csak rocker.
Eladott Ország
@Mézike: Meg a veréb is madár és csiripelni is tud.
elnyomott
@namihami: Ha már...
Mondjuk Schmitt Pálnak is nagyobb szabadsága volt annak idején, "valaki" is volt - mégis megtagadta azt a rendszert, köpönyeget fordított.
Moldova legalább hű az elveihez. Ez egyre kevesebbekről mondható el. És a kisember nem elsősorban külföldi útra vágyott...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.