A válság óta 50 ezer munkavállalót vesztett a szektor.

Kivándorolt munkaerő

Hiába durrant be az építési kedv Magyarországon a CSOK-nak köszönhetően, az építőiparból hiányoznak a munkások, a Portfolio.hu cikke szerint a válság óta eltelt egy évtizedben 50 ezer munkavállaló esett ki az iparágból.

Ráadásul a cikk szerint azt sem lehet tudni, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkezők közül hányan dolgoznak külföldön.

A munkaerőhiányt súlyosbítja a szakmunkások kivándorlása, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerint a kivándorlás a 2008-as válság óta probléma az építőiparban, amit a fizetések emelésével lehetne visszafogni.

"A szakszövetségnél úgy látják, havi nettó 250-300 ezer forintos fizetésekre lenne szükség a jelenlegi 150-200 ezer forint helyett ahhoz, hogy a jelentős elvándorlás megálljon, illetve, hogy a szakmunkások egy részét vissza tudják csábítani a hazai munkaerőpiacra" – áll a cikkben.

Az építőiparban még mindig jelentős a feketemunka, emiatt nem lehet pontosan tudni a nettó átlagbért, de a hivatalos adatok szerint emelkedik – még ha lassú ütemben is – a bejelentett szakmunkások bére. 

A közmunkások közt lehet a tartalék

A szakmunkáshiány minden építőipari szakmában (ácstól a villanyszerelőig) jelentkezett, emiatt ezeket a hiányszakmákat minden megyében állami támogatással lehet tanulni. 

A Portfolio.hu cikke szerint a közmunkások egy részének átképzése jelenthetné a megoldást a munkaerőhiányra, számításaik szerint a közfoglalkoztatottak közül 50-60 ezer embert lehetne az építőipar felé terelni.

Az elgondolást árnyalja, hogy a legtöbb közmunkás az ország keleti felén, vagy pedig a Dél-Dunántúlon él, miközben mozgósíthatóságuk igen alacsony – viszont az építőipar a nyugati megyékben erős leginkább, ott van fizetőképes kereslet.

A munkaerőhiány emeli a költségeket

Az ÉVOSZ becslései szerint csak tavaly negyedével emelkedtek a kivitelezési költségek, és idén is további drágulás várható.

"A piac által kikényszerített béremelések miatt a lakás- és házépítések ára tovább fog növekedni, ami a lakáspiaci árakat is felfelé nyomja. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanakkor csak 2019 végéig lesz 5 százalékos az új lakások áfája, így a lakásépítési kedv az évtized vége felé akár csillapodhat is. A következő három évben ugyanakkor biztosan marad az égető munkaerőhiány, ami jelentősen gátolni fogja az építőipar növekedését" – olvasható a cikkben.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Ezek a hírek kizárt hogy igazak legyenek. Csak kötvényárusok hintik el, de tudjuk a muszka soha sem dolgozott az istennek sem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.