Körlevélben kérte az egyetem polgárait a CEU rektora, hogy közösen lépjenek fel és gondolkodjanak a most benyújtott törvényjavaslat ellen, ami ellehetetlenítené az egyetem működését.

A CEU a jelenlegi formájában nem működhet tovább felsőoktatási intézményként, ha elfogadják azt a törvényt, amit benyújtottak ma a magyar parlament elé

– írja Michael Ignatieff, a Közép Európai Egyetem rektora egy levélben, amit az egyetem tanárai és diákjai kaptak meg ma este.

A CEU rektora összefogásra buzdít Orbánék terve ellen

A rektor elárulta, alapos jogi elemzés után úgy látják, hogy ha elfogadják, a jövőben a CEU nem adhat ki olyan, az Egyesült Államokban és Magyarországon is elfogadott diplomákat, mint most.

Ez a törvény egyetlenegy intézmény ellen irányul. Diszkriminatív. Szíven szúr mindent, amit évtizedek óta csinálunk a CEU-n

– írja, hozzátéve, hogy minden lehetséges fórumon meg fogják támadni a törvényt.

A rektor arra is kitér a levélben, hogy az Origo ma délutáni cikke, miszerint a CEU-n súlyos szabálytalanságok, sőt csalások lettek volna, tele van hazugságokkal.

„Itt az idő, hogy közösségünk összetartson és megvédje az egyetemünket

– írja Ignatieff, aki hangsúlyozza, a CEU egy büszke magyar intézmény, aminek veszélybe került a szabadsága.

A CEU amellett, hogy évi egymilliárd forintnyi adóval járul hozzá a magyar kormány bevételeihez, mélyen beépült a magyar akadémiai életbe is, gyümölcsöző együttműködést folytat magyar állami intézményekkel az ELTE-től az MTA-ig. Ez a törvény viszont mindent elpusztítana, írja a CEU rektora.

Holnap, azaz március 29. szerdán háromnegyed egykor egyetemi gyűlést tartanak a témában a CEU legnagyobb előadójában.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Magyarországon csak olyan egyetemek működhetnek amelyet a Fidesz felügyel. Lényege, hogy megfelelően kell zsugorítani a hallgatók agyát a Fidesz színvonalhoz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Ami jól működik, meg kell szüntetni.

Az lehet a baj, hogy "Soros György örökös CEU-kurátor és a kuratórium tiszteletbeli elnöke"
solidedge
Magyarországon csak olyan egyetemek működhetnek amelyet a Fidesz felügyel. Lényege, hogy megfelelően kell zsugorítani a hallgatók agyát a Fidesz színvonalhoz.
nezelodo
Csak nem utasította el az az intézmény a százlábú Récsölke tanszékvezetői igényét?
nyanya001
Reagált az USA: Ne zárják be a CEU-t.
David Kostelancik, az USA magyarországi nagykövetségét vezető ügyvivő az alábbi közleményt adta ki szerdán, reagálva Balog Zoltán miniszter törvénytervezetére, amellyel bezárásra ítélné a Közép-Európai Egyetemet:

"Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten.

444.hu/2017/03/29/reagalt-az-usa-ne-zarjak-be-a-ceu-t
Ezek megint szopni fognak a baromságuk miatt !
bence
Arcátlanság amit ez a kormány művel !
Eladott Ország
"Most éppen Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár magyarázta el, hogy miért
is vág alá a kormány a Közép­európai Egyetemnek. Ha nem foglalkozunk az aktuális
hazudozással – ne foglalkozzunk vele, legalább itt és most ne – akkor a tény az, hogy Orbánék nem bírják, de nem is hajlandóak elviselni, hogy valaki értelmesebb, tanultabb, műveltebb legyen, mint amilyen az ország vezetése. Kövér Lászlótól Orbán Viktoron át Kósa Lajosig és Németh Szilárdig bezárólag. A gondolkodó ember veszélyes a hatalomra."
nezelodo
Szarul indul a hét fijjuk, előbb letolta a Heineken a torkotokon a vörös csillagotokat, nem kell az átkosban kapott szochazás, munkásőr és KISZ kitüntetéseteket nézegetni, ott lesz a sörötökön is. A rezsiszilád meg jobb is ha nem iszik, elég hibbant anélkül is.
Most meg éppen csak fújtátok a parazsat a bezárandó intézmény alatt, máris lehugyozta az a sokad rangú amcsi tisztségviselő, pedig még lángra se kapott, a Soros gatyája.
Eladott Ország
"Megszólalt az USA. Az Egyesült Államok is megszólalt a magyar törvénytervezet ügyében. David Kostelancik, a magyarországi nagykövetségét vezető ügyvivő azt írta, Washington nagy aggodalommal tekint a javaslatra, amely súlyosan akadályozná a világszerte kiváló hírnévnek örvendő CEU működését Budapesten. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét - áll a közleményben."
panellproli
Itt az alkalom egy újabb nagy megmozdulásra, mint amilyen a tervezett internetadó volt.Időszerű lenne már a köteleket és a lámpavasat előkészíteni!
justhpeter
@solidedge: Lehetetlent ne várj el a CEU-tól !
Eladott Ország
kanadaihirlap.com/2017/03/29/a-ceu-szamara-magyarorszag-potolhato/
Lenne a térségben olyan város és olyan ország (gondolok például a dinamikusan fejlődő szlovák fővárosra, Pozsonyra), amelynek álom lenne egy olyan egyetem befogadása, mint amilyen a CEU. Bár korántsem ideális forgatókönyv és nagyon kellemetlenül érintene sok-sok magyar kutatót, oktatót és diákot, amennyiben az Orbán kormány ezt a játszmát szeretné lejátszani, a CEU számára bizony van élet Magyaroszágon kívül is. Valószínű, hogy a Fidesz politikai kampány okokból keres ismét egy ellenséget, aki ellen hónapokon keresztül hergelni lehet sötét szavazóit. A gyűlölt liberálisok teszik azt, amit mindenki elvár tőlük: tiltakoznak, fellépnek, peticiót írnak, nemzetközi porondon “támadást intéznek Magyarország ellen.” Pont ez kell a Fidesznek mint egy falat kenyér. Egyszer azonban a Fidesz és rajongói felébrednek arra a valóságra, amit minden felnőtt ember tud saját magáról is: Magyarország és minden magyar pótolható.
kukac50
Orbán nem akar értelmes, gondolkodni tudó fiatalokat nevelni, mert az neki nem fér bele az elképzelésébe. Csak olyan gondolkodásra képtelen mint Rezsi Szilárd vagy Kósa vagy még vannak jó néhányan aki amit beetetnek velük azt szajkózzák megcáfolják magukat és észre sem veszik csak olyanok valók a Fideszbe.
Remélem a Románok is így bánnak a Magyar egyetemekkel, és megutálják a Kinti Magyarok is a Fideszt. A Legjobb egyetemet ezért akarják tönkre tenni! Ha nem tetszik,hogy külföldi pénzből dolgoznak, akkor adjon a kormány annyit,hogy ne kelljen elfogadni egy petákot sem. Ne lopjanak annyit akkor arra is, és a civil szervezetekre is jutna pénz.
spu00
A Rektor úr rosszul fejezi ki magát, a Közép Európai Egyetemmel senkinek sincs problémája, még a kormány által is kiváló egyetemnek tartott. Ami probléma van, az a CEU-val van, s ezt nagyon sokan össze keverik, mert csak így lehet balhét csinálni, sőt csináltak is mely tovább folytatódik ahogy elnézem.
Ha a Rektor úr ennyire szívén viseli ezt az esetet, akkor hívja meg New-Yorkba a minisztérium vezetőit az ottani egyetemre s az ottani állam aktuális képviselőjével tárgyalják ki az esetet, s annak lerendezési módját, s kész. Ez csak nem lehet olyan nagy ügy? Gondolom a CEU New-York államában akredikált egyetem, s csak formalitási problémák lehetnek.
De furcsának találom, hogy a további 26 egyetemnek miért nincs hasonló problémája, hiszen rájuk is ugyan az vonatkozik, mint a CEU-ra / a Közép Európai Egyetemmel nincs semmilyen jellegű probléma, mivel az megfelelő akredikációval rendelkezik /, azokért a kutya sem tüntetett, nem szaladtak szerte a világba, hogy a kormány tönkre akarja tenni őket. Hogy van ez ? Még egy átjáró házat sem akarnak lezárni értük.
Talán csak nem egy új autós megy szembe a sztráda forgalmával, kiáltva a rádió adására miszerint egy örült megy szembe a forgalommal, " Nem egy, hanem mindenki szembe megy"
Nagyon úgy néz ki, hogy a téma ismerete nélkül mennek vélemények kialakítása.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.