A Közép-európai Egyetem (CEU) melletti tüntetés kezdődött vasárnap délután Budapesten. Az Oktatási szabadságot csoport szervezésében tartott demonstráción a Fővám téren Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora azt mondta: a jelenlegi helyzet nem elfogadható, mert gyermekeink jövőjét teszi kockára "a politikai önkény".

Ezrek tüntetnek a Közép-európai Egyetem mellett Budapesten

Deák Dániel azt hangoztatta: "Vegyük vissza az egyetemet, az egyetem a miénk, az egyetem szabaddá tesz".

A demonstráció elején a szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is "kiállt" a CEU mellett.

Ezrek tüntetnek a Közép-európai Egyetem mellett Budapesten

A demonstrálók a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt gyülekeztek a Fővám téren, onnan indultak egy "Oktatási szabadságot, Freedom for education" feliratú molinó mögött a CEU Nádor utcai épülete felé. A menet a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik. A tömegben magyar és európai uniós zászlókat, valamint olyan táblákat lehetett látni, mint "A szabad magyar felsőoktatásért", "Nem akarunk CEU-tanáziát" és "Budapest az otthonunk".

Ezrek tüntetnek a Közép-európai Egyetem mellett Budapesten

Az esemény meghívójában a szervező Oktatási szabadságot csoport azt írta: a tüntetés célja, hogy kiálljanak az oktatási autonómia mellett. A tüntetést a kedden benyújtott kormányzati törvénytervezet miatt tartják, amely a szervezők szerint "ellehetetlenítené az ország egyik legjobb egyeteme", a CEU működését. Úgy fogalmaztak: ez a törvénymódosítás "támadás a magyarországi tanszabadság és az egyetemi autonómia ellen", aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU "eltávolítása" csak a kezdet.

Ezrek tüntetnek a Közép-európai Egyetem mellett Budapesten

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A CEU diszkriminatívnak tartja a benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
Az idióta, emberileg és szellemileg visszamaradott vicsorgó csürhe szidja a tüntetést/tüntetőket. Fingjuk sincs miről szól, ontják magukból az ostoba primitív faszságaikat. Akkora faszfejek, hogy nekimennek a falnak, mert a zacskó rálóg a szemükre. De tüntetésen egyen sem voltak az elmúlt 30 évben. De május elsején az első sorban meneteltek kádár elvtárs képével a kezükben, a sör-visrsli jegyért. Nem kell forgolódni, rólatok szól:@verőce21: @Szókrakész:
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@Cefi: (22:37) Süketelő, arra válaszolj már, amit kérdeztem tőled, amott.
"Miféle innovációt képvisel a CEU?"
Tudod egyáltalán miért tüntettél?

Aztán arra is, hogy milyen napidíjért meneteltél így ápr. 2-án? Sör-virslire futotta?
Cefi
@verőce21: Faszkalap! Áruld már el, miféle innovációról beszélsz? Idióta.
Cefi
@verőce21: "Az innováció egy kreatív ötletből születő folyamatot jelöl, amely megvalósítja az ötletet. Az innováció elméleti alapjai legelőször 1934-ben Schumpeter tanulmányában jelentek meg. Ennek nyomán ma a következő típusait különböztetjük meg: új termék bevezetése, új gyártási mód bevezetése, új piac megnyitása, új nyersanyag- vagy félkész termék-forrás megszerzése, iparági átszervezés. A második modernizáció elméletének (Garai László) nyomán az innovációt ma már a gép helyett az ember–gép-rendszerre értelmezzük. A kreativitástól annyiban különbözik, hogy olyan folyamatot jelöl, amelynek egyik első állomása maga a kreativitás, vagyis az alkotóerő, új ötlet, elképzelés, koncepció, amely alapja lehet minden fejlesztésnek. A kreativitás (például feltalálói ötlet) akkor válik innovációvá, ha meg is valósul (a feltalált dolog, eszköz gyártása megindul), vagyis ha az ötletet, elképzelést végül a napi gyakorlatban is alkalmazzák, ha tehát a kreativitás innovatív produktummá válik. Az innováció nem azonos a reformmal, ez utóbbi átfogó, makroszintű modernizációs eljárást jelent, míg innováción a mikroszinten zajló fejlesztések értendők” – foglalja össze az innováció lényegét Százdi Antal. Az innováció mint idegen szakkifejezés magyarosítására tett javaslat az újdonságművelés."
verőce21
@Cefi: (06:40) Na látod Gyökér! Tudsz te másolni, ha akarsz, harmadik nekifutásra! :)
De nem azt kérdeztem, mi az innováció, hanem mit vársz ettől a kirándulás-mesemondás tanfolyamtól? Milyen feltalált dolog megvalósulását várod?

(Az "egyetem célja és feladata" és "kiegészítő tevékenysége" leíráshoz hogyan illeszted?
web.ceu.hu/downloads/CEUAlapitoHunWeb.pdf
eugen4402
A Kelet-imádó kibiceknek kuss legyen! Nem tetszik a CEU nemzetközi elismertsége, a szabad oktatás lehetősége? Ugye jobb, ha minden intézetben a Kormány által kinevezett komisszár kezében összpontosul a hatalom...?
Azt hallottátok, hogy az rendeli a nótát, aki fizeti a cigányokat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.