A külföldi egyetemek működéséhez szükséges nemzetközi szerződés föderatív államokat érintő pontosítására fogadott el változtatásokat a felsőoktatási törvény módosításához az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége hétfő esti ülésén. A változtatás szigorít az előterjesztésben megfogalmazott határidőkön is.

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslathoz – amelyről így már várhatóan kedden szavaz a Ház –, a bizottság egy olyan változtatást tett, amely szerint ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek.

Ezeket az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépését követő fél éven belül meg kell kötni. A bizottsági módosítás a hatálybalépést is előbbre tolja, szeptember 1-je helyett a kihirdetést követő napra teszi ezen passzus esetében.

A feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat, ez az eredetileg benyújtott javaslatban még 2018 szeptemberében következett volna be.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Bukás és a hazai egyetemek nemzetközi elszigetelődése lesz a vége.
Nessy
Gondolom a bizottság kormány hű tagjai még toporzékoltak is,mint a kisgyerek, ha nem kapja meg a csokiját! Nem tatszik a világnak, akkor csak azért is megszavazzuk, sőt még rosszabbat!
Lehet, hogy a kerítés lassan tőlünk fogja védeni Európát?
CsipkeRózsa
A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége még ezekkel akart tárgyalni?
nezelodo
Na legfeljebb összepakol és elmegy az egyetem, számos helyen boldogan befogadják. Helyére jöhetnek az Erdélyből hasonló módon kiebrudalandó kedvenc egyetemei. Boldogok lehetnek Orbán és a csahosai. Az utazó meg akinek rajtunk keresztül lenne a legrövidebb útja a céljához, inkább kerül pár száz kilométert, nehogy be kelljen lépni Orbániába. Ismét egy jelentős lépést tehetett meg Orbán az Európából való kiiratkozás felé.
human
@CsipkeRózsa: A demokratikus érzelmű ember tárgyal, a diktatórikus személyiség másokkal nem törődve cselekszik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.