Hűtlen kezeléssel vádolták Meggyes Tamást, de elévült az ügy. Az ítélet nem jogerős.

Első fokon, nem jogerősen felmentették a hűtlen kezelés vádja alól, elévülés miatt Meggyes Tamás volt esztergomi fideszes polgármestert és több társát csütörtökön. Az elsőrendű vádlottat pénzbüntetésre ítélték.

Felmentette a Győri Járásbíróság a hűtlen kezelés vádja alól Meggyes Tamás volt esztergomi polgármestert, valamint egyik akkori alpolgármesterét és két bizottsági tagot. Az életbiztosítási szerződések miatt indult per elsőrendű vádlottját, a város másik volt alpolgármesterét közvetett tettesként elkövetett sikkasztás miatt négyszázezer forint pénzbüntetésre ítélték – közölte a Győri Törvényszék az MTI-vel.

A bíróság által megállapított tényállás szerint Meggyes Tamás megszegte hivatali kötelességét azért, hogy vagyoni előnyre tegyen szert, amivel a bűncselekményt megvalósította, de a nyomozás elrendeléséig tette elévült.

Az esztergomi önkormányzat 2003 júniusában életbiztosítással vegyes befektetési szerződést kötött négy évre a polgármester és az elsőrendű vádlott alpolgármester személyére, de a biztosító adminisztrációs hibája miatt a lejárati kedvezményezett az önkormányzat helyett a két tisztségviselő lett.

Amikor 2007 júliusában a szerződéseket meghosszabbították, már kérték, hogy saját szerződésük esetében a kedvezményezettek az önkormányzat helyett ők maguk legyenek. 2007 szeptemberében kezdeményezték azt is, hogy a másik alpolgármester javára is kössenek ilyen biztosítást. Az illetékes önkormányzati bizottság ülésén a harmad- és negyedrendű vádlott mindegyik javaslatot támogatta.

A biztosító meghosszabbította a szerződéseket, és a másodrendű vádlott javára is létrejött a biztosítás.

Az elsőrendű vádlott alpolgármester 2010. szeptember 10-én mint biztosított úgy rendelkezett, hogy a biztosító a lejáratkor esedékes összeget az ő folyószámlájára utalja. A biztosító négy nappal később csaknem 5,5 millió forintot utalt ki neki, a másodrendű vádlottnak pedig 2,3 milliót, míg Meggyes Tamás esetében az önkormányzat számlájára utalták az 5,6 millió forintot.

Az ítélet indoklása szerint a polgármester a szerződések meghosszabbítása és a másodrendű vádlott szerződésének megkötésekor vagyonkezelési kötelezettségét megsértette, de az önkormányzatot a szerződéssel vagyoni hátrány nem érte, mivel visszautalták a kérdéses összegeket. A bíróság szerint a másik két biztosítás esetében a kötelezettségszegés nem állt okozati összefüggésben a vagyoni hátrány megtörténtével, így nem valósult meg hűtlen kezelés, ezért a bűnsegédek sem követték el a bűncselekményt.

A biztosítási díjak függetlenül attól, hogy ki volt a kedvezményezett, az önkormányzat vagyonának minősültek, így az önkormányzat képviselő-testülete jogosult rendelkezni felette.

Amikor az elsőrendű vádlott alpolgármester arról rendelkezett, hogy a biztosítási összeg a saját számlájára kerüljön, nem rendelkezett képviselő-testületi felhatalmazással, amellyel megvalósította a sikkasztást.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. január 27-én hallgatta ki Meggyes Tamást jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. Polt Péter legfőbb ügyész 2013 októberében kezdeményezte a korábbi esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését, az Országgyűlés pedig november 20-án eleget tett indítványának.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyvandor
Ha nem lett volna fideszes, most tartana börtönbüntetése felénél.
Hellcat
Ezt a geciláda Meggyest felmentik? Szétbaszta a várost...Inkább feláldozta Esztergomot minthogy a fidesz elismerje a bukást.
egyvandor
A hozzászólások száma alapján nem lep meg senkit. A ner-ben ez természetes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.