Tankönyv helyett tabletet kaphat 2018 szeptemberétől több ezer ötödik osztályos diák, és a tanárokat is korszerű digitális eszközökkel szerelik fel – mondta az oktatási államtitkár csütörtökön egy szombathelyi tanácskozáson. 

Palkovics László arról is beszélt, hogy tízmilliárd forintot szánnak iskolabuszok beszerzésére, amelyek kistelepülésekről viszik majd a felsősöket a jól felszerelt térségi vagy városi iskolákba.

Első lépésben hatezer tablet beszerzését tervezik, és már dolgoznak a megfelelő digitális tananyagok kialakításán, ha pedig a program sikeres lesz, általánossá fogják tenni. Harmincezer tanár informatikai oktatása már zajlik, és negyvenötezren kapják meg hamarosan a munkájukhoz szükséges digitális eszközt – ismertette.

A projektre 34 milliárd forint áll rendelkezésre, és ehhez társul egy 10,5 milliárdos, az iskolák wifi-hálózatának fejlesztésére szolgáló keretösszeg is – közölte.

Palkovics László, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének rendezvényén vállalatvezetők előtt úgy fogalmazott: az oktatás hatékonyságának javítását az alapoktól kell kezdeni, éppen ezért dolgoznak az új nemzeti alaptanterv összeállításán, és ezért merült fel az alapszintű oktatás idejének megnövelése, bár – tette hozzá – erről még nincs kormányzati döntés.

Az oktatási államtitkár a legutóbbi PISA-felmérés romló eredményeire utalva azt mondta: az okokat nemcsak az iskolarendszerben, hanem szociális területen és a szakképzésben is kell keresni.

Utalt arra, hogy miközben az OECD-országokban az egyes iskolatípusok teljesítménye között nincs nagy különbség, nálunk például matematikából a hatosztályos gimnáziumokban Szingapúr eredményét hozták a diákok, a négyosztályosokban pedig Finnország és Németország szintjét, a szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban pedig ennél gyengébb eredmény született.

Palkovics László szólt arról is, hogy terveik szerint – az új nemzeti alaptanterv bevezetésével párhuzamosan – 2019-től felmenő rendszerben kötelezővé tennék a középiskolai felvételit. Az elképzelés szerint a rendszer hasonlóan működne mint a felsőoktatás esetében, tehát központilag megszabnák, hogy hány diák vehető fel egy évben gimnáziumba, mennyi szakgimnáziumba és mennyi szakközépiskolába.

A fórumon résztvevő cégvezetők közül többen azt szorgalmazták, hogy a szakgimnáziumoknál ne csupán egy évet foglalkozhassanak a diákokkal a szakképzésbe bekapcsolódó vállalatok, hanem, mint régen, legyen erre ismét két évük.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Fogalmam sincs, hogy ez milyen hatással lesz az oktatásra, esetleg a PISA teszt javulására... akár jó is lehet. Azt viszont tudom, hogy amig a gyerekek nem tudnak biztonsággal olvasni, irni, számolni, addig nem kellene talán egy ilyen eszköz. Egy gép, ill. tablet is azt tudja, amire én "megtanitom", vagyis először a fejemben kell lennie és csak utána használom a gépet. Pl. egy egyszerü excel táblát is csak ugy tudok létrehozni, ha tudom mely oszlopokat kell összeadni, szorozni, stb. tudom az összefüggéseket és az eredményt hogyan kapom meg.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nagy Mária
Nagyon szép, megoldódik a kréta gond! Kinek a cége rendelkezik ennyi felesleges tablettel háromszoros áron? (amúgy normális oktatásban, normális közbeszerzéssel tudnék örülni neki)
Mi már annak is örülnénk, ha normális (nem az idióta OFI-s) tankönyvek megérkeznének szeptemberre . Volt olyan ugyanis, amelyik decemberre ért az iskolákba.
F_Viktor
Tablet? Hulyeseg, evente cserelni kell, mert elavul, valamint kenyes joszag.
Digitalis tablakra mennyi penz ment el? Ertelme nem sok, jelenleg hasznalhatatlanok, esetleg gyenge felbontasu projecterkent funkcionalnak.
Nagy Mária
@F_Viktor: Biztos szerencsém vanl (minden reggel mondok egy imát érte :) ), az én Smart táblám klasszul bírja, nagyon szeretem, egész nap megy. Még azt is tudta, hogy a jótállási idő lejárta előtt két héttel kell elromlania.
Szóval szuper dolog lenne ez, pedig tudom, hogy valaki sokat kaszált rajta, de ha ezután elromlik dekorációként funkcionál, mert a KLIK-től még izzó cserére sem kapunk pénzt.
Mirabilis
Valamelyik fideszes barát tablettel kereskedik?
Mirabilis
Na és mi lesz a fideszes tankönyvkiadóval? Nem jól bazsevál momentán?
F_Viktor
@Nagy Mária: Tanar ismeroseim panaszkodnak ra, hogy igazan oktatasra mar nem hasznalhatoak.
Nagy Mária
@F_Viktor: Akkor nekem mákom van, remélem nem kiabálom el. A gyerekek is szeretik, sokkal mozgalmasabbá, hatékonyabbá tehető a tananyag.
F_Viktor
@Nagy Mária: Az otlet a digit.tablakkal szuper, csak haladni kell a korral.

A tablet sem lenne rossz otlet, de nem 5. osztalyosoknak, hanem kozepiskolasok reszere. De akkor inkabb laptop.
kamazuka
A monitortól előbb utóbb szemüvegessé válik az embőr.jó üzlet a trafik,és a szerecsenjáték után a multioptipupiloptómia!
De csak a nagy durranás c. film szerint!
verőce21
Egy hét múlva a diákok majd követelnék az otthoni távoktatást.
nezelodo
Sok mindenre jó lesz a kütyü, leváltja a toppantós klotyót, és be lehet osztani rajta, mikor ki visz fénymásolópapírt, melyik héten ki veszi a krétát, és a wc papírt, igényesebbeknél esetleg a szappant is. Gyerekkoromban az átkosban (a kapitalizmust éppen felszámoló Rákosi korban) még a fát is mi vittük időnként, nem mindig, csak ha nagy hideg volt. Most ez már nem kell, jön a csövön a rezsicsökkentett gáz. Az a két három hét gázszünet meg jól jön a gyereknek, amíg visszaköttetik a gázt a suliban. De legalább merünk nagyot (stadiont, rezidenciát, és királyi várat) álmodni.
eszegfu
Fogalmam sincs, hogy ez milyen hatással lesz az oktatásra, esetleg a PISA teszt javulására... akár jó is lehet. Azt viszont tudom, hogy amig a gyerekek nem tudnak biztonsággal olvasni, irni, számolni, addig nem kellene talán egy ilyen eszköz. Egy gép, ill. tablet is azt tudja, amire én "megtanitom", vagyis először a fejemben kell lennie és csak utána használom a gépet. Pl. egy egyszerü excel táblát is csak ugy tudok létrehozni, ha tudom mely oszlopokat kell összeadni, szorozni, stb. tudom az összefüggéseket és az eredményt hogyan kapom meg.
Ludmilla
a nagyobb iskolák már rendelkeznek digitális táblákkal.A gyerekek nagyon szeretik ,nekem kezdetben idegen volt,sokat segítettek a tanítványaim.Van olyan tankönyvkiadó,-na nem a nemzeti,mert az még középkori digitális anyaggal rendelkezik-,amelynek tankönyvei erre az eszközre épülnek.Látványos és hasznos.A szegedi Mozaik Kiadóra gondolok,jó lenne,ha visszaengednék a tankönyvpiacra
sokanvagyunk
@eszegfu: Ezért majd jár hozzá egy palatábla is. :)
magyarbakancs
Cigány soron majd fillérekért lehet venni lap-topot.
Meg ahol nincs villany.
Nem?
eszegfu
@sokanvagyunk: 10:00 Ez olyan jó, hogy akár nekem is eszembe juthatott volna!:))))
Nessy
felvételi a középiskolába. Ez az átkosban pár évig működött.
Meghatározzák, melyik iskolába tipusba hány diák járhat!
Ebből a gyermekből tudós lesz, ebből lakatos, ebből közmunkás. Ez a gyermek semmit nem tud, politikus lesz. ( XXI. századi magyar Falanszter.)
namihami
Csak arra kell figyelni és a gyártóval egyeztetni, hogy ne Off-On legyen rajta, Ki.Be helyett, mert akkor hiába az egész új oktatáspolitika.
Grafix69
Nagypapa mi az a könyv? Drága unokám a könyv az olyan mint az SMS csak sokkal hosszabb és néhányuk tele van híres emberek szelfiével .
lenn
A tableten is szar marad a szar.
Te GECI orbán, tisztán látszik, ahogy még jobban el akarod butítani a népet, és még inkább birkává akarod tenni őket.

Az van, hogy ez nem fog sikerülni.
Amit ígérhetek neked, te világok meggyalázója, hogy NEM FOGSZ SZÉPEN MEGHALNI.
qxy
Akkor sokan nem fognak tudni írni, számolni. na meg ha a " mutatós órán kell megnézni hány óra van, , megáll a tudomány. Látom nap mint nap. két szám összeadása szorzás osztás fejben, az kész csőd.A pénztáros is vett egy joghurtot, kiflivel és elkérte a számológépet, hogy mennyit kell neki fizetni ezt ki kell számolni.Pedig csak két tétel és??? " pénztáros"""""
Múltkor is a kismamát megkérdezték a tévében.- Hány hónapos terhes? .- három hónapos és hat hetes."""
Nessy
Sajnos, a számítógép "elbutítja" az embert. Nem használja a memóriáját, elvégre, ott a gépé. A Google mindent tud, mindenre emlékszik, kivéve, amit kitörölnek belőle. Rendben van, nem igazán lényeges, mikor voltak a pun háboruk, pontos dátummal.
Viszont a négy alapműveletet illenék ismerni.Az irodalmunkból sem ártana valamicske tudás. A saját történelmünket sem ártana. Igaz, az mindig attól függ, ki mit magyaráz bele. Persze ez világ jelenség. Okos telefon nélkül nem is érzi magát embernek az ember. Csak közben elfelejtenek élni a valóságban.
Horizont
Esélyegyenlőség a fasorban sincs. 34 milliárd forint + 10,5 milliárd.
És vannak iskolák ahol angol WC sincs. Kelet Magyarországon...határmentén...meg jó sok helyen!

@eszegfu: Teljes mértékben igazad van! Alapdolgokat kéne megtanítani. Olvasni, írni, számolni. Rendesen! Egészségesen! Aztán jöhet a tablet. Mit akarnak kompenzálni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.