A hónapok óta alig változó közvélemény-kutatási adatok alapján a Fidesz-KDNP nyerheti a parlamenti választást 2018-ban, de van esély arra, hogy valamelyik ellenzéki tábor megerősödésével fordulat történjen – erről több közvélemény-kutató cég képviselője beszélt csütörtökön Budapesten.

A Közvéleménykutatók.hu és a Nézőpont Intézet Egy évvel a választás előtt – mit látnak a közvélemény-kutatók? című rendezvényén azt elemezték, milyen stratégiát kellene követniük a kormánypártoknak az újabb győzelemhez, illetve a baloldali és a jobbikos ellenzéknek a fordításhoz.

Ismertették a Közvélemény-kutatók.hu portál legfrissebb kutatási összegzését, amely az Iránytű Intézet, a Nézőpont Intézet, a Publicus Intézet, a Republikon Intézet és a ZRI-Závecz Research márciusi kutatásain alapul.

A Magyar Idők számára készített összegzés szerint ha most tartanának választást, a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a Fidesz-KDNP a voksok 49 százalékát kapná (2014-ben 44 százalék volt az eredménye). Az akkori baloldali összefogás pártjai együtt 25 százalékot – az MSZP 16, a DK 6, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok 1-1 százalékot – érnének el (2014-ben 26 százalékuk volt)). A Jobbik a listás szavazatok 17 százalékát szerezné meg, a 2014-es 21 százalékkal szemben. Az LMP egyre több mérésben a parlamenti bejutási küszöb alatt van.

A márciusi mérések átlagolt eredménye alapján a Fidesz-KDNP februárhoz hasonlóan továbbra is 29 százalékon áll a teljes felnőtt népesség körében, így az első negyedév egészében sikerült megőrizniük a kormánypártoknak nagyjából 2,5 millió szimpatizánsukat. A Nézőpont, az Iránytű és a Republikon márciusi adatai alapján a Fidesz 30-32 százalékon áll ezen a bázison. A ZRI-Závecz Research 26, a Publicus Intézet 25 százalékot mért a kormánypártoknak.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet vezető kutatója felmérésüket ismertetve azt mondta, hogy mintegy 1,5 millióan kötődnek erősen a Fideszhez, 1 millió lehet a szimpatizánsok száma és további 1,5 milliós a párt által "még elérhetők" tábora.

Závecz Tibor, a ZRI-Závecz Research ügyvezetője a Jobbik helyzetéről azt mondta, hogy az ellenzéki párt "nem omlott be" ugyan, de hónapok óta erózió, lassú lefelé "araszolás" érzékelhető. Úgy látja, a Jobbik-tábort korábban jellemző eltökéltség lanyhulása is érzékelhető. A pártot érintő változások között említette még, hogy a támogatók korcsoportbeli és iskolázottsági különbségei kiegyenlítettebbekké váltak. A Jobbiknak 650 ezerre tette a megtartható bázisát, 200 ezerre a mozgósíthatók számát, 50 ezerre a más pártoktól átcsábíthatókét és 350 ezerre az elérhető pártonkívüliek számát. Becsléseik szerint ez 13, 16, 18, illetve 25 százalékos eredményt jelentene a választáson.

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a másodlagos pártpreferenciákat ismertetve elmondta, a Fidesztől a Jobbikhoz minden 10. szavazó lenne csak hajlandó átmenni, és nagyjából ugyanennyi lehet az ellenzéki párttól a kormánypárthoz átmenők száma is. Méréseik alapján "nincs arról szó, hogy komoly baloldali tartalékok lennének a Jobbikban"; mindössze 3 százalék szavazna át. Az MSZP és a DK között "rendkívül magas a potenciális a szavazói átjárás", 31, illetve 35 százalék.

Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy az MSZP magára találhat Botka László megjelenésével, a mérések szerint 2 ponttal növekedett a párt népszerűsége. Szerinte rejtőzködő szavazók jelenleg inkább a baloldalon vannak, miután a baloldal egyfajta kommunikációs karanténba került, ahol nehezebb a választónak vállalnia pártszimpátiáját. Elmondta, a választók egyik fele a kormány maradását szeretné, a másik fele pedig azt, hogy más vegye át a kormányzást. A pártvezetők közül Orbán Viktornak (Fidesz) 44, Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelöltnek 42, Vona Gábornak (Jobbik) 33, Gyurcsány Ferencnek (DK) 21 százalékos a népszerűsége.

Pillók Péter, a Századvég Alapítvány vezető kutatója szerint stabilitás figyelhető meg a szavazótáboroknál. Legutóbbi mérésük szerint a Fidesz 33, az MSZP 11, a Jobbik 10, a DK 5, az LMP 4 százalékon áll a teljes népesség körében.

A kerekasztal-beszélgetésen Nagy Dániel azt mondta, a Fidesznek a választási győzelméhez elsősorban arra kell koncentrálnia, hogy megőrizze, aktivizálja a táborát.

Závecz Tibor szerint nagy kérdés az, hogy ezzel szemben felépül-e egy olyan "potens alternatíva" a baloldalon vagy a Jobbik formájában, amely a Fideszhez hasonlóan ugyancsak 2-2,5 millió szavazót tud egy táborba gyűjteni. A Jobbiknál most nem látja, hogy 2 millió fölé tudná emelni a támogatottságát. A baloldalnál ennek az elvi lehetősége megvan ugyan, de ha továbbra is a szervezeti-szerkezeti együttműködéssel lesznek elfoglalva, és azt a képet sugározzák magukról, hogy nem tartanak össze, akkor ennek az esélye csökken.

Pillók Péter szerint a Fidesz most azon a szinten áll, mint amikor 2014-ben megnyerte a választást. Ha a kormányzó párt beindítja a "rezsicsökkentés-2" programját, akkor elképzelhető, hogy még tovább növelheti a szavazói táborát – tette hozzá.

Nagy Dániel szerint ha Botka László továbbviszi az alsóbb társadalmi rétegekhez szóló, "fizessenek a gazdagok" üzenetét, akkor ez népszerűség-növekedést hozhat neki, másrészt azonban a "belpesti értelmiségtől" eltávolodhat, ami további aggályokat vethet fel az összefogásban.

Pulai András kifejtette: a Jobbik esetleges erősödése, például a mostani plakátkampány hatására, még a baloldalt is segítheti, mert nem az MSZP-től visz el szavazókat.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
"A Magyar Idők számára készített összegzés szerint..." Eddig tartott. A többi időrablás!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
"A Magyar Idők számára készített összegzés szerint..." Eddig tartott. A többi időrablás!
simmering73
Ez úgy hangzott mint egy időjárás jelentés. Holnap sokat fog sütni a nap, de eshet is. Nesze semmi, fogd meg jól.
Sámannus
A közpénzt eltüntetést kuyuló intézetek feszüljenek a meret f@szomra.
colibri
Addig még sokminden történhet... akár még fordulat is jöhet... Én nem zárnám ki.
mariaberta
Remek, pontos előrelátás... vagy ez,vagy az, vagy más egyéb. Pontos munka.
Szókrakész
"A közvélemény-kutatók szerint a Fidesz nyer jövőre, de jöhet fordulat is"

Ehhez aztán tényleg kellenek a forintmilliárdok, hogy kiderítsük!!!
Ezt én is megmondom FELEENNYIÉRT!!!
coni
@Horizont: Akár 2Millióval is szerezhet kétharmadot ha jól meg tudja osztani az ellenzéket meg csinál még néhány kamu pártot. Ha nyitott füllel jársz az utcán akkor láthatod ennyi támogatója lesz, főleg vidéken ahol csak az m1-et tudják fogni. Választások előtt kiküld a nyugdíjasoknak egy 10 ezres utalványt meg csökkenti a rezsit 200 Forinttal és a többi nem számít mert azért a Gyurcsány a hibás... Okosan azokra épít akiknek gőze sincs a valóságról. Ők vannak a legtöbben.
Desischado
@coni: Én is rettentően félek attól, hogy ez fog történni. De reménykedem, hogy talán több embernek kinyílt azóta a szeme!
alterego56
Egyre világosabb hogy az orbáni politika kivezeti Magyarországot az EU-ból. Jó lenne ha valaki a sok elvakult fidesz hívőt felhomályosítaná ennek gazdasági és politikai következményeiről.
Jozefina
No para a közvéleménykutatók azt se tudják mit kutassanak kérdezzenek. Most annyira zavaros lett a levegő!!! Orbán biztos bukik, de a fidesz valószínúleg nem, ha normális vezetőre talál. Ezen kéne mielőbb túl lépniük. Különben valóban jön Simicska a jobbikkal és letarol mindent!!!
tothjani
Mindenképpen a Fidesz nyer a kérdés csak az hogy lesz 2/3-ad vagy nem.
Ebben a rendszerben hamarabb lejáratják és semmisítik meg morálisan az ellenfelet mint ahogy érdemi tagtoborzásba fogna.
A másik pedig az hogy a választáshoz elég ha pár ember elmegy, hiszen nem akkora a tét mint egy népszavazásnál, mint például legyen vegyi üzem Algyőn vagy ne legyen, na oda 50% kell, meg persze valaki aki egyáltalán akarna építeni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.