Elrendelte az államfő a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését – áll Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában, amelyet hétfőn küldött el hivatala az MTI-nek.

A nyilatkozat szerint "az Országgyűlés 2017. április 4-én elfogadta a T/14686 számon benyújtott, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló javaslatot."

Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel.

"A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti" – olvasható a nyilatkozatban.

"Hasonlóan nem sérül az Alaptörvény azon rendelkezése, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően."

A törvény két új feltételt támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Ezek alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek. A Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak. "Ezért mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését" – olvasható a nyilatkozatban.

A törvény gyors – bár a házszabályi rendelkezéseknek megfelelő – elfogadása, a két új törvényi feltétel előírása sokakban ellenérzést váltott ki. Jó néhányan egyetemük jövőjéért aggódnak.

Azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében.

"Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható. Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék" – olvasható Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában.

123 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@verőce21: ...önámító, hazug, félremagyarázó kreténeknél.
nyolcmillióval szemben kettőmillió. De ha elég buta vagy, akkor ezt is megmagyarázhatod.
Ne erőlködj. A matek nélküled is matek.
Cefi
@Manhattan: @Aki Én: @JAJMÁR: @Eladott Ország: @dr. prédikátor: @lenn: @Jozefina: @F_Viktor: @egyvandor:@micfild: @Béla333: @nemkati: @Nessy: @justhpeter: @karma1:@quadrocopter: @nyanya001:karma1: @eugen0042:
@SystemError:
És mindenki aki velünk van! Indulunk a zsúrra. Az indulónk:

m.youtube.com/watch?v=_euDhMDDRq4
Cefi
@Csizmás Kond: Görény! Ha kell, megyünk, és bukarestben húzunk fel a lámpavasra! Mégis csak jobb az anyaföldeden megbögleni, szőröstalpú csaucseszkufattyú-szekuscigány.
verőce21
@Aki Én: (14:50) Elég buta vagy ahhoz, hogy a szavazásra el nem menőket is "magatoknak" számold el. Ne "taposd a gereblyét" tovább, mert csak hülyébb leszel.

A kétharmad pedig nélküled is 2/3 volt. Sőt, '18-ban lehet több is! :)
silber13
@Szókrakész: Azt írtad " simili similis gaudet" Jobb lett volha azt írnod: similis simili gaudet.!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.