Nincs mit tenni egyelőre a hálapénz ellen, ezért szeretné kifehéríteni a gyakorlatot a Bethesda Gyermekkórház igazgatója: 2-3 éven belül minden orvosi pluszszolgáltatásnak látható ára lesz az intézményben.

Rengeteg kárt tesz, de jelenleg sajnos nélkülözhetetlennek tűnik az egészségügy működéséhez a hálapénz (paraszolvencia) – jelentette ki Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában. 

Velkey szerint a probléma megoldására nem elég az orvosok, ápolók, asszisztensek béremelése, ismerni kell, hogy a betegek mire adják a pénzt, milyen "szolgáltatást" kívánnak ezzel megvásárolni. 

A Bethesda tervezett új rendszere szerint (amit a szülész-nőgyógyászati osztályon alkalmaznának) minden plusz szolgáltatásnak listás és mindenki által hozzáférhető árlistája lenne. Külön pénzbe kerülne az orvos- és szülésznőválasztás, vagy hogy a választott orvos elérhető legyen akár ügyeleti időn kívül is. 

A tervünk az, hogy aki nem választ orvost és nem vesz igénybe pluszszolgáltatást, annak a kórházban a szülés teljesen ingyenes lesz. Világosan meg szeretnénk ugyanakkor határozni, hogy mi az a többlet, amit jelenleg hálapénzzel váltanak meg

- mondta el Velkey az interjúban, de hozzátette, 2-3 év múlva indul csak el az osztály, így egyelőre konkrét árazás nincs, és jogilag-pénzügyileg sem árt tisztába tenni a rendezetlen helyzetet.

A tervek szerint a hálapénz egy részét a kórház kapná, a nagyobb része a választott orvosnak és csapatának menne (például egy műtétnél).

Viszont ami nagyon lényeges, hogy borítékkal vagy anélkül, de mindenkinek meg kell adni a magas színvonalú térítésmentes ellátás esélyét, amit az aktuális ügyeletes orvos végez. Ilyen formában például mindenkinek, akinek nincs saját orvosa, ingyenes szülést kellene biztosítani

- emelte ki a kórházigazgató.

Velkey szerint szakmai és társadalmi alapon is beszélni kell a paraszolvencia ügyéről, mert az súlyosan torzítja a beteg és az orvos közti viszonyt, és rossz hatása van a rendszerre, és még a gyógyítás eredményességét is befolyásolhatja.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
"Nincs mit tenni egyelőre a hálapénz ellen"
Dehogy nincs.
Megbüntetni az orvost ki elveszi a hálapénzt,és meg büntetni ki adja.
És a több biztosítási rendszer bevezetése.
Mert közös lónak túros a háta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@Mézike: Azt hiszed ott meg fognak állni, hogy csak a külön orvos választást kell majd megfizetni? Az egészségügy leamortizálása azért történik, hogy az emberek minél könnyebben beterelhetők legyenek a fizetős egészségügybe. Ha már annak is örülünk, hogy fizetünk, de legalább foglalkoznak velünk, akkor kisebb ellenállással lehet még jobban lenyúlni az embereket.
Talán nem mellékes, hogy ez a Velkey György fideszhez közeli doki.
Mézike
@Eladott Ország: Az egészségügyet nem a hálapénz hanem az ima tartja össze, meg azok az orvosok , nővérek akik hajlandóak ilyen körülmények közt gyógyitani. Csak elenyésző százalék aki a hálapénzre hajt.
Az igazi gondok pár év múlva fognak előjönni. Addig ez a kezdeményezés amit a fenti cikkben olvashatunk igen is jó!
Mézike
@human: Olvasd fentebb amit eladott országnak irtam..., folytatom. Kell is a fizetős egészség ügy.
Mégpedig azért mert rengeteg olyan ellátott van aki soha semmilyen formában nem fizetett egy petákot sem, mégis olyan ellátást kap mint aki évek óta perkál.
human
@Mézike: Nekem nem a fizetős egészségüggyel van bajom. Lehet azt jól is csinálni. Azzal van bajom, hogy a fidesz 300 ft-os vizitdíj ellen kampányolt még ellenzékben. És ahogy fent írtam a céljuk az volt hogy Te is kérd a fizetősség tételt csak javuljon már valamit az egészségügy. Így terelgetik az embereket.
kukac50
Aki szegény nem tud adni dögöljön meg???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.