Már most is egyre kevesebb a mogyorós csokoládé a polcokon, nem véletlenül.
Sok helyen már most sem kapni pörkölt mogyorót. Az alapanyagért nagy a versenyfutás, már a mandulánál és a pisztáciánál is drágább.
A Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója és elnöke, Molnár B. Tamás szerint egészmogyorós csokit alig találni.
A törökmogyoró világtermésének 80 százalékát Törökország adja, el lehet képzelni, hogy ennek a monopolhelyzetnek mi a következménye
- tette hozzá Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.
Az áremelést sokszor azzal magyarázzák, hogy a termés elfagyott, ami igaz lehet, de a magas árhoz az is hozzájárul, hogy azt a török állam is erősen szabályozza, a kilónkénti 8 dollártól egészen a 15 dollárig mehet.
A második legnagyobb mogyorótermesztő Olaszország, amely a világtermelésnek mintegy 12 százalékát adja, de náluk még magasabb az ár.
Mogyoró Magyarországon is van, Szegeden például, de elenyésző a mennyiség, a fagy pedig komoly veszély.
(24.hu)
6 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Ott a sok olcsó, bantu munkaerő.
No, és a mostanában sokat emlegetett Nutella. Csak nem a nyugat is arra "kényszerül", hogy rosszabb minőségű legyen a mogyorókrém?!:)
Csak török mogyoró létezik?
Nem ad a török mogyorót?
Nem veszünk tőle,de sose többet.
Követeljük, a mogyoróscsokiügyi tárcanélküli minisztérium felálítását!
Mondjuk kell a kutyának de miaz hogy nincsen pirospöttyös?Gombában is az a tuti!
Vagy piros alapon fehérpöttyös?
Új hozzászólás