Az önkormányzat által felszerelt kamerák képei alapján szabták ki a bírságokat. Nagy kérdés, hogy ezek szabályosan működnek-e.

2013 óta a Baross utca és a József körút kereszteződésében felszerelt kamerák képei alapján közel kétmilliárd forintnyi büntetést szabott ki a józsefvárosi önkormányzat. A rendőrség szerint nem szabályosak az ilyen kamerák, büntetésre sem lehetne használni őket.

Még március végén – Tarlós István főpolgármester nyilvános kifakadásai után –  kereste meg a Vezess.hu a józsefvárosi önkormányzatot, hogy árulják el, 2012 óta mennyi büntetési bevételt szedtek be a felszerelt kamerák képei alapján. Józsefvárosban ugyanis azóta vannak kint kamerák, és azóta büntetnek. 

A rendőrség viszont március végén, Tarlós főként az óbudai közterület-felügyelet ellen intézett kirohanásai után arról értekezett, hogy a közterület-felügyelet kameráinak képei alapján nem lehetne büntetéseket kiszabni. (Tarlós egyébként azért mehetett neki a 168 óra szerint a köztereseknek, mert Óbudán megbírságolták a feleségét egy újonnan megváltozott haladási irányú kereszteződésben. A III. kerület szerint amúgy pont Tarlós adott engedélyt a kamerák felszerelésére.)

A Vezess.hu kérdéseire a józsefvárosi önkormányzat megadta a büntetési tételekből érkezett bevételeket, a József körút és Baross utcai kereszteződésben felszerelt kamerák az elmúlt években közel kétmilliárd forintot "hoztak össze."

Ebben a kereszteződésben ugyanis a kötelező haladási irányt megszegők egy kormányrendelet értelmében 50 ezer forintos büntetést kapnak.

A lap által megkérdezett jogtanácsos szerint amennyiben az ORFK közlése (a  közteresek kamerái nem felelnek  meg a jogszabályban előírtaknak, emiatt pedig büntetést sem lehetne kiszabni velük) tényszerűen igaz, akkor a megbüntetett autósok visszakövetelhetik a pénzüket egy újrafelvételi eljárásban. Ehhez két feltételnek kell teljesülnie:

- Ha a bírságuk jogerőre emelkedésétől számítva nem telt el még 6 hónap.

- Ha nem telt el 15 nap azóta, hogy a megbírságoltak tudomására jutott ez a lehetőség, hogy a rendőrség szerint nem lehet a közteresek kameraképei alapján bírságot kiszabni.

A III. kerületben Tarlós szólamai után a felfüggesztették a kamerakép alapján történő bírságolást, a VIII. kerületben azonban erről nem tudni. Hiába kérdezett rá ugyanis a Vezess.hu külön erre, az önkormányzat ezekre a kérdésekre nem válaszolt nekik. 

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Az önkormányzat most olyan kereszteződés megépítését tervezi ahol minden tilos, de kötelező áthajtani rajta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yeromos
A Közterület felügyeletnek, nem igazán értem mi köze van a közlekedési szabályok be tartásához, pl. a kötelező haladási irány betartásához. Az egész társaság működése csak arról szól, hogy az autósokat sarcolja, szerintem ez a rendőrség dolga.
Mint ahogy a nevük is sugallja a közterület védelme, felügyelete lenne a feladatuk és nem bunkó módon csak az autósok büntetése. Büntessék a zöld területen parkolókat az illegális szemét lerakókat az épületek műemlékek rongálóit, firkálóit, De ezek a tetvek csak az autósokat sarcolják mert abból van bevétel.
gulyasgyula
@Yeromos: ..Na az ilyen dolgok ellen tessék tüntetni ..Az ilyennek lenne értelme ..A mindennap munkába járó emberek is jobban elfogadnák ..
Fradigege
A mohó pénzbehajtás. De, aki a zsideszre, Tarlósra vagy a homárka Kocsis Mátékára szavazott, annak a bűnti pénz ne járjon vissza, mert közvetve ők is megszavazták a kamerákat. És ehhez a bulihoz, hogy foglalkozzanak a jogosságával, az kellett, hogy az óbudai first lady is a hálóban fenn akadjon. Ha a nagyságos asszonynak nem lett volna jogsia, akkor a büdös életben nem lenne ebből hír. A megszptott autósok pedig csengetnek, mint a katonatiszt. Ez az undorító benne.
wagabund
@egyvandor: 9,01...nem vagyok büszke rá, de már a 70-es években is fizettem ott 500 pézt, mert jobbra kanyarodtam...ráadásul láttam a táblát, csak a rendőrt nem...

:-(
szaboria1
@wagabund: De akkor az arra felhatalmazott szerv büntetett. A közterület erre nem kapott felhatalmazást. Ezt is suba alatt találták ki, hogy legyen bevételük. Mint kiderült a rendőrség is azt nyilatkozta ez az Ő feladatuk.
sokanvagyunk
Duplája is lehetne a bevételnek, ha a legtöbbször szabályt szegő közteresek is befizetnék a maguk bírságát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.