Kékestetőn tízcentis hóvastagságot mértek szerdán – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

A magasabb hegyekben akár 50 centiméteres hóréteg is kialakulhat.

Az észlelések szerint az ország több pontjáról – köztük Budapestről, Biatorbágyról, Pilisvörösvárról, Somogyvárról, Pápáról, Kecskemétről, Szegedről – jeleztek havas esőt, illetve hóesést. A 300 méter feletti települések közül Sopron-Brennbergbányán, míg az alacsonyabban fekvők közül Szegeden is kialakult hólepel.

Már tízcentis a hó a Kékesen

Az M1 aktuális csatorna tudósítója szerda délelőtt a Mátrából bejelentkezve elmondta: 15-20 centiméteres hó borítja a tájat. A térség főútjain is nehezíti a közlekedést a havazás, több helyen kidőlt fák, leszakadt faágak is akadályokat képeznek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében az ország nagy részén, középső és keleti területeken a nap folyamán várható jelentős mennyiségű eső, míg a dunántúli területeken a viharos szél veszélyére is figyelmeztetnek.

Azt írták: az ország középső és keleti felén jelentős, 20-30 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani. Az Északi-középhegység magasabb részein 50 milliméternél is több csapadék várható. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt emellett havas eső, hó is egyaránt valószínű, a magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. A hó jellemzően – mint írták – “tapadó hó” lesz.

Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméternyi hó megmaradhat. A Dunántúli-, és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centiméteres, a legmagasabb csúcsokon akár ezt meghaladó hóréteg is kialakulhat.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.