A visegrádi együttműködés tengelyének nevezte a kiváló lengyel-magyar kapcsolatokat Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel tartott szerdai varsói megbeszéléséről nyilatkozva – tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Kövér László kétnapos lengyelországi hivatalos látogatása befejezéseként tárgyalt Beata Szydlo lengyel kormányfővel.

Az Országgyűlés elnöke Lengyelországot Magyarország egyik legfontosabb partnerének nevezte a térségben. A hagyományosan problémamentes kétoldalú kapcsolatok fontos eleme a két nép több évszázados barátsága, az alapvető érdekazonosság a társadalmi átalakulás folyamatában, valamint a közép-európai identitás erősítése.

Lengyelországgal ezeréves barátként, tiszteletbeli szomszédokként tekintünk egymásra.

Kövér László hangsúlyozta, hogy Közép-Európa helyzete is indokolja mind a parlamenti, mind a kormányzati szintű intenzív kapcsolattartást és a találkozók gyakoriságát. Példaként említette, hogy az elmúlt 17 hónapban 11 alkalommal találkozott lengyel kollégájával.

Kevés olyan téma van a magyar parlamentben, amelyben teljes az egység, a lengyel-magyar kapcsolatrendszer azonban ilyen

- fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

A kiváló lengyel-magyar kapcsolatokat a V4-es együttműködés tengelyének nevezte a házelnök, aki megjegyezte, hogy vannak ellenérdekeltek is, akik örülnének a kétoldalú kapcsolatok megtörésének. A fejlődésre mindemellett garanciát jelentene – jegyezte meg –, ha nemcsak "defenzív együttműködés" történne, mint például a migráció kérdésében – amelyért egyébként köszönetét fejezte ki Lengyelországnak –, hanem a pozitív, a jövőt építő gazdasági kérdésekben, valamint a közlekedési és energetikai infrastruktúrák kiépítésének folytatásában is erősödne a visegrádi országok együttműködése.

Beata Szydlo önmagában is nagy értéknek nevezte a V4-es együttműködést és azt, hogy "képesek vagyunk őszintén beszélni egymással, akkor is, ha nem mindenben egyeznek meg a véleményeink". Az Európa jövőjét illető kulcskérdésekben azonban egyetértés van a visegrádi országok között – jelentette ki a lengyel miniszterelnök, aki örömét fejezte ki a magyar Országgyűlés és a lengyel szejm között a házelnökök által kedden aláírt stratégiai megállapodás felett.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mariaberta
Ti már elértétek, hogy ez a barátság mintha kissé megingott volna bajszi Úr
lusta
Köteles LÉaca mutathatna alálkoztak ilyen magas szinten. Itt Európában. Nem megy? Van ilyen.
nezelodo
A házmesterünk csak nem közös magyar királyt akar állítani? Pedig kicsit már gyanakszanak a barátaink amiatt, hogy a Viktor alácsókolt Putinkának!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.