Államosítást hozhat az iskolai papírgyűjtésben is egy törvénytervezet, a papírhulladék tulajdonjoga a nemzeti hulladékkezelőre szállna, amelynek már a megalakulása sem volt egyszerű, de azóta is csak küszködnek. A módosítás másik pontjával a piaci szereplőket vágnák taccsra.

Államosítaná a kormány az iskolai papírgyűjtések világát is – szúrta ki az Index egy törvénytervezetben. 

A lap szerint eddig az iskolai gyűjtéseken összerakott papírért magánszolgáltatók versenyeztek, a papírhulladék elszállítását az végezhette, aki a legnagyobb árat ajánlotta érte az iskolának (a befolyt pénzből az iskolák kirándulásokat szerveztek, vagy eszközöket vásároltak). Az iskolai gyűjtésekből évente több tízezer tonna jött össze, ami pármilliárd forintos hasznot jelentett.

A törvénytervezet azonban az iskolai gyűjtésbe érkező papír elszállítását csak közszolgáltatónak engedélyezné a továbbiakban (a magáncégek tehát kilőve), a hulladék tulajdonjoga pedig a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV-t) illetheti meg. 

A tervezetből viszont az Index szerint egyáltalán nem derül ki, hogy az iskolák hogyan juthatnak pénzhez a gyűjtésekből. Bár egyelőre az is kétséges, hogy a rendszer működni tud, ugyanis a cikk szerint az NHKV a saját maga által szabott határidőket és szabályrendszerüket sem tudja tartani. Erre jönne rá az ország több ezer iskolája és a 150 közszolgáltató cég nyűgje a papírgyűjtéssel.

Kitúrhatják a piaci szereplőket

A törvénytervezet egy másik pontja kizárná a hulladékgazdálkodásból a piaci szereplőket, ugyanis úgy változna a törvény, hogy a közszolgáltatók alvállalkozói sem lehetnének magáncégek.

"Ez elég drasztikus változás lenne, ugyanis hiába államosították korábban a közszolgáltatókat, alvállalkozóként sok helyen továbbra is magáncégek működtek, az állam teljesen egyedül nem is tudta volna ellátni a feladatot" – olvasható a cikkben.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Melyik havernak kell a milliárdos üzlet ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kisrigó
A szomszéd unokáinak gyűjtöttük, ha ezt meglépik nem fogok vele vergődni. A nagypapa kötegelte, utánfutóval vitte az iskolához. Nekünk nincs autónk, marad a kuka! Nehogy már még én is tömjem ezeknek a tolvajoknak a zsebét! Hányinger!!
rosalinda57
@1magyar: Erre feltétlen szükség volt ? Nincs elég probléma Mo-n, amit meg kellene oldani ? Ja a fontos nekik, hogy eltereljék a figyelmet a súlyos problémákról, az egészségügyről, az oktatás színvonaláról, a betegek ellátásáról, a kórházakban uralkodó orvoshiányról, a nyugdíjasokkal való kibabrálással stb.
Eriksson
@rosalinda57: Kérdés, hogy fog-e egyáltalán valaki papírt gyűjteni ezután? Nem valószínű.
papa.49
@Eriksson: a 21. 46. ra Látod ez szinte biztos...
Desischado
Ez épp olyan, hogy most már a gombászásból is adózni kell. Még a gyerekeket is kifosztja ez a tetves banda. Hányinger!
kukac50
Hát nem szemetek ezek a szemetek? Már valamelyik Fideszesnek fáj a foga a papírgyűjtésből befolyó pénzre. A Kisvállalkozók kiszorítása a Fidesz célja! Aljas banda !.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.