Aggódnak a gazdálkodók, a szokatlan hideg és havazás ugyanis kárt okozhat a hazai zöldségekben és gyümölcsállományban – emiatt drágulás jöhet a piacokon. 

Áremelkedést hozhat magával az áprilisi tél, a gazdálkodók már most aggódnak a veteményesért, gyümölcsfákért, de a méhészek sem nyugodtak. 

A Blikk Bálint gazdához fordult, hogy mit lehet tenni az áprilisban szokatlan időjárással.

Térdre imához, ugyanis tehetetlenek vagyunk, a kertészmérnökök, a gazdák, most mindannyian reszketve fekszünk le, mert még nem sejtjük, hogy az időjárás mekkora kárt is tett. Azok a gyümölcsfák, amelyek már elvirágzottak, azok sem ússzák meg, hiszen már ezek rügyeznek, elkezdődött kifejlődni a gyümölcskezdemény, ezekben pedig szörnyen nagy kárt tehet a fagy. Így is szinte luxusszámba megy a gyümölcs, olyan drága, de még drágább lesz. De nem tudunk mit tenni, ki vagyunk szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek

- mondta el Bálint gazda a lapnak.

A méhészek sem nyugodtak, a lapnak Bross Péter, az Országos Magyar méhészeti Egyesület vezetője elmondta, most van a porzás ideje, sok növényt a méhek poroznak be, de a kis szárnyasok 10 fok alatt nem mennek ki a kaptárból. 

(...)  baj lehet, hiszen így nem lesz repceméz, emellett az akác is veszélyben van, mert nagyon fagyérzékeny

- magyarázta az elnök, aki szerint kevesebb és drágább méz várható idén.

Hozzátette: az alma és körte beporzását is a méhek végzik, vagyis itt is várható terméshozam-csökkenés, ami drágító hatással bír.

Apáti István, a gyümölcs terméktanács vezetője a Blikknek a következőt mondta:

Ha európai szinten csökken a termésmennyiség, annak van árfelhajtó hatása. Tiszta képet egy hónap múlva kapunk. Európa-szerte lehetnek súlyos károk, Németországban, Ausztriá­ban, Lengyelországban, Szlovákiában is nagy fagyokat jeleznek.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.