Hiába jelentette be nagy garral a kormány a 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset után, hogy megváltoztatják a szabályozást, most olyan szabályozás látott napvilágot, ami a Klebelsberg Központ  kártérítési kötelezettségét csökkentené.

A januári, 17 halálos áldozatot követelő veronai busztragédia után a magyar kormány többször is belengette, hogy megváltoztatják az iskolai kirándulásokra vonatkozó szabályokat, a buszsofőröknek kötelező éjjeli pihenőidőt biztosítanak. 

Erről már felmérés is született, most mégis olyan törvénymódosítás jelent meg a kormány honlapján, amiben ez nincs benne.

A 24.hu szúrta ki, hogy a módosítás bevallott célja az, hogy ezzel az iskolák, és rajtuk keresztül a Klebelsberg Központ (régi nevén: KLIK) kártérítési felelősségét csökkentsék.

Az indoklásban ugyanis ez áll:

a javaslat a köznevelési intézmény objektív kártérítési felelősségét azokra a káreseményekre korlátozza, amelyek elhárítására az intézménynek módja és lehetősége van.

És ez is olvasható a törvénymódosításban:

a tanulmányi és a külföldi iskolai kirándulások esetén a köznevelési intézmény a tanulónak okozott kárért a kártérítési felelősség általános szabályai szerint felel.

Vagyis minden iskolai kirándulás előtt a szülőknek, iskolának, szervezőknek olyan felelősségbiztosítást kellene kötniük, melynek kedvezményezettje a tanuló. Ezzel ugyanis csökkenhet az iskolák felelőssége a lap szerint.

A javaslat legfurcsább pontja azonban a cikk szerint az, hogy a határon túli kirándulások nem tartoznak a külföldi utazások közé.

"Az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése után az iskolák számára kötelezővé tette a környező országok magyarlakta területeinek látogatását. Az Emmi új javaslata pedig külön kitér arra, hogy meghatározza a külföldi kirándulás fogalmát. Az áll benne, hogy a szomszédos országokban élő magyarokról szóló 2001-es törvény hatálya alá tartozó államok – tehát Románia, Horvátország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna – területére irányuló kirándulások kivételt képeznek.

Magyarán a romániai utak nem minősülnek külföldi kirándulásnak, az ausztriai buszos túrák viszont igen"

- olvasható a cikkben.

A törvénymódosítás azt is előírná elfogadása esetén, hogy minden diákról vezessenek nyilvántartást, aki már volt a határon túli magyar területeken kirándulni. Ez az információ minden érintett diák személyi anyagai közé bekerülne a központi nyilvántartásban, valamint az iskolák saját nyilvántartásába is, és egy egész életen át ott is maradna.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A szokásos közönséges szélhámosság.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
No. Azért ezt a magyarok lakta külföldet nem kellene bevenni (és mi van a Kismartoniakkal, Miklósfalvaiakkal, Nezsiderrel, stb. ott is élnek magyarok!!!). Vagy nem gondoékodunk. Már megint? A veronai eset is tragédia. De azt egy buszvezető egészségi alkalmatlansága is okozhatta. Talán az orvosát kellene elővenni. Meg a főnökeit.
advocat
És a gyerkek szülei pedig mindig kössenek élet- és balesetbiztosítást! Én egy napra is kötök. Mert biztos, ami biztos. Ha futja sielni, akkor az a napi kb. 300.- forint (jó van drágább is) még beleférne.
CsipkeRózsa
Lehet ezt még tovább fokozni, az EU országokra is ki lehet terjeszteni, hogy nem számítanak külföldnek.
Zeta
Tehát a felelősséget, az anyagi terhet rázta ke magáról. Azaz nem tett semmit!
Micsoda harcos kiállás!
Itsuka Nakimaga
Ország ez még? Vagy már hivatalosan is tébolyda?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.