Az előző napi brüsszeli események foglalkoztatták a nemzetközi sajtót Magyarországgal kapcsolatban csütörtökön.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap Meg kell mutatni Magyarország illiberális vezetőjének, hol húzódnak a határok címmel megjelent írása szerint Orbán Viktor miniszterelnök

"egyre inkább illiberális demokráciája az EU értékeinek meggyalázása".

A brit lap szerint úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány a nyitottság és a tolerancia uniós értékeinek semmibevétele mellett most már közvetlenebb módon megpróbálja az Európai Unió támogatottságát is aláásni. E támogatottság mindazonáltal továbbra is erőteljes a lakosságon belül, jó okkal, hiszen Magyarországnak hatalmas mértékben előnyére vált a tagság a nyugati intézményekben.

Az uniós tagság azonban kötelezettségekkel is jár, és ezek közé tartozik a legmagasabb szintű demokratikus normák betartása, Orbán viszont éppen ezeket a normákat kezdi ki módszeresen a média és a tanszabadság, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének gyengítését célzó lépéseivel.

A Financial Times szerkesztőségi cikke szerint az EU-nak az eddigieknél hatékonyabban kell használnia a rendelkezésére álló korlátozott eszközöket a tagsággal járó szabályok betartatására, és sokkal alaposabban ki kell vizsgálnia azokat vádakat, hogy Magyarországon korrupció övezi az EU-támogatások felhasználását.

A brit lap szerint Angela Merkel német kancellár is erőteljes módon jelezhetné készségét az uniós értékek megvédésére azzal, ha kezdeményezné a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a címoldalán Orbán a határvonalon címmel közölte Reinhard Veser írását, aki kiemelte, hogy

Orbán Viktor magyar kormányfőnek "szüksége van az EU-ra",

országának biztonsága és gazdasági fejlődése a közösségtől függ. Ezért "rendre pragmatikusan viselkedik", amikor fontos ügyekben dönt az Európai Tanács. Jól látható volt ez március elején, amikor "varsói nemzeti-autoriter elvtársait cserben hagyva" támogatta Donald Tusk megerősítését a testület elnöki tisztségében.

Szüksége van az EU-ra "bel- és külpolitikai játszmáihoz is", amelyek hatalma erősítését és biztosítását szolgálják – tette hozzá a FAZ szerzője, kifejtve, hogy Orbán a külpolitikában a "Brüsszelből kölcsönzött súllyal" tevékenykedik, és "a közösség kárára" flörtöl olyan politikusokkal, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, akinek Magyarország az EU- és a NATO-tagság nélkül "feleannyira sem lenne érdekes", mint most.

A belpolitikában Orbán az EU-t "ellenségképnek" használja, ami eddig jól működött, mert "taktikailag okosan" tevékenykedett, de "vigyáznia kell, hogy ne feszítse túl a húrt". Minél inkább autoriter módon kormányoz, annál nehezebb Brüsszelnek megelégednie a budapesti magyarázkodással, és minél gyengébb az EU, annál nagyobb a veszélye annak, hogy Orbán lerombolja mindazt, amire felépítette tevékenységét – emelte ki.

Hozzátette:

minél többet "táncol" Orbán a "kiszámított szabályszegéseivel" a határvonalon, annál nagyobb problémává válik az EU számára, "ezért a legfőbb ideje nagyon világossá tenni számára, hogy ez így nem mehet tovább".

A német liberális Süddeutsche Zeitung Késő, de nem túl késő címmel közölte Cathrin Kahlweit írását, amely szerint nem tudni, Orbán titokban mérgelődik-e azért, mert "ezúttal alábecsülte ellenfeleit". Azonban a felsőoktatási törvény módosítását, a nemzeti konzultációt és a civiltörvényt "megkérdőjelező" Európai Bizottság fellépése azt mutatja, hogy "elveszítette valóságérzékét". A magyar embereknek az EU ellen fordítását célzó "manipulatív üzenetei túl nyersek", az "összeesküvés-elméletei nevetségesek" – fejtette ki a Süddeutsche Zeitung szerzője.

Hozzátette, hogy Brüsszel "nagyon későn reagált, de nem túl későn". Magyarországon még az "Orbán-rajongók" körében is egyre többen úgy vélik, hogy a miniszterelnök ezúttal túl messzire ment, és "jó hír", hogy erősödik az "igazságtalan, Fidesz-barát" választási törvény elleni harag is, így születőben van egy mozgalom, amely meg akarja változtatni ezt a törvényt.

A Der Standard című osztrák lapban Orbán gonosz kis játéka címmel jelent meg kommentár. Gregor Mayer, a liberális lap budapesti tudósítója szerint az Európai Bizottság legújabb kötelezettségszegési eljárása csak további mozaikdarabja annak a folyamatnak, amelynek során az ország a kommunizmus bukása után Európa-ellenes "problémás gyerekké" vált.

Mayer úgy látja, hogy ez így megy, mióta 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök lett.

"Alig szerezte meg a Fidesz az alkotmányos többséget, elkezdte a másképp gondolkodók és az alapjogok elleni autoriter kísérletét"

- írja a szerző.

Mayer szerint Orbán mindig meghátrált, mikor az ellene irányuló "jogos" felháborodási hullámok lecsendesedtek. A szerző úgy látja, hogy a felsőoktatási reform és az "EU-ellenes közvélemény-kutatás" esetében is hasonló történhet majd.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kookas
@dr. prédikátor: csak tudd meg én csak egy kazán szerelő és kezelő voltam és ez több mint egy gáz szerelő azért jó ha tudod!
egyvandor
@Kookas: nekem is sügségem lenne az eus pénzre
Van víz-gázvezeték szerelő végzettséged? Naugye! Legalább egy szakkönyvet vennél!
egyvandor
@Béla333: Már késő.Sok féleszű ingyen is vállalta a tagságot.
egyvandor
@Kookas: Sokakról nem derül ki. Most éppen belülről bomlasztják a rendszert persze közpénzen.
human
Ha az EU-ban az Orbánok vagy a mostanában neki kedves szélsőjobbosok lennének hatalmon, akkor lóf-t kapnánk nem támogatást. Mészárosnak nem lenne 100 milliárdos vagyongyarapodása vagy az iskolákban projektor, laptop, okostábla. Eljön ez az idő is, csak akkor már késő lesz jajgatni.
quadrocopter
A Geci? Egy szutyok európai tálib! Egy golyóérett tetű!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.