Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt tartja a szerdai brüsszeli vita legfontosabb eredményének, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány megvédte az ország érdekét.

Ha nincs ott Orbán,felmossák a padlót az országgal

A tárcavezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor nem ment volna el az Európai Parlament ülésére – ahol az egyik napirendi pont a magyarországi helyzet volt –, akkor "felmossák a padlót velünk". Noha a plenáris ülésen voltak "hisztérikus támadások", a magyar álláspont higgadt, nyugodt volt, "polgári álláspontot képviseltünk" – fogalmazott.

A felsőoktatási törvény módosítása miatt indított európai bizottsági kötelezettségszegési eljárás ügyében Lázár János arra hívta fel a figyelmet: a brüsszeli testület nem a tanszabadságért, hanem üzleti kérdések miatt – a szolgáltatások szabad áramlásáért – fejezte ki aggodalmát. Hangsúlyozta: a törvénymódosítás nem befolyásolja a Közép-európai Egyetem sorsát, az szabadon működhet, csak a jövőben nem kettő, hanem egy diplomát adhat ki.

Hozzátette: a helyzet konstruktív megvitatása után Magyarország kész arra, hogy az európai uniós jognak mindenben megfeleljenek a magyar törvények, így a felsőoktatási törvény módosítására is, amit mérlegelni fognak az Európai Bizottság javaslata nyomán, arra ugyanis jogi választ fognak kidolgozni.

"Sokkal könnyebb így, hogy nem a tanszabadságról kell vitázni, hanem üzleti kérdésekről" – ismételte meg.

Elmondta azt is, hogy Altusz Kristóf, a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatásáért felelős miniszterelnöki megbízott több külföldi ország követségével és képviselőjével is tárgyalt a CEU ügyéről, s rövid időn belül az amerikai ügyvivővel is találkozik.

Szerinte egyébként az ügyben mindenki láthatja: nem a felsőoktatás, hanem valójában Soros György sorsáról van szó, nem a felsőoktatás, hanem a "spekuláns" érdekei kerültek veszélybe. Lázár János ezzel reagált Soros György és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök csütörtöki találkozójára. Vajon az, aki spekulált a font, az euró és a forint ellen is, hogyan érdemelheti ki a brüsszeli testület vezetőinek kitüntetett figyelmét, a különleges elbánást? – tette fel a kérdést, úgy fogalmazva: nyilván spekulánsnak kell lenni ahhoz, hogy az Európai Bizottság vezetői komolyan vegyék az embert.

Magyarország megállítja a bevándorlást

Uniós témákról szólva kitért az illegális bevándorlásra, emlékeztetve, hogy a magyar és az uniós fél munkacsoportot alakításáról döntött a magyar jogi határzár megítélése ügyében. A magyar álláspont az, hogy "mi nem megszervezzük a bevándorlást, hanem megállítjuk" – ismételte meg.

Beszámolt arról is, hogy a jogi határzár hatására jelentősen visszaesett az illegális határátlépőként Magyarországon tartózkodók száma, a befogadótáborokban jelenleg 600-an vannak. Menekültkérelmet a tranzitzónákban március 28. és április 26. között 206-an nyújtottak be, és idén eddig nemzetközi védelmet, oltalmat, befogadotti menekültstátuszt 108-an kaptak – tudatta.

Külföldről támogatva

A Brüsszelben szintén napirendre került, a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságát célzó törvényjavaslatról a Miniszterelnökség vezetője úgy fogalmazott: aki elfogad külföldről pénzt, nem szégyellheti, ha ezt nyilvánosságra kell hoznia. Vannak olyan szerveződések, amelyek intenzíven részt vesznek a magyar közélet alakításában, és képviselik az illegális bevándorlók érdekeit Magyarországgal szemben – mondta, példaként említve a Magyar Helsinki Bizottságot és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetet, "Soros favoritjainak" aposztrofálva őket.

Egy kérdésre megemlítette a Greenpeace környezetvédő szervezetet is, amelynek részéről arra számít, hogy minden környezetvédelmi ügyben fellép a paksi bővítéssel kapcsolatban. Szerinte ha tudható lesz, külföldről kitől kap pénzt a magyarországi Greenpeace, akkor kiderülhet, hogy a saját meggyőződését fejezi ki vagy a zöldenergia-lobbit képviseli.

A jelenleg is zajló nemzeti konzultációról a miniszter azt a tájékoztatást adta, hogy a visszaküldött kérdőívek száma meghaladta a 470 ezret, további 52 ezren pedig az interneten mondták el véleményüket. Ez a részvételi hajlandóság nagyobb, mint a 2015-ös bevándorlási konzultáció idején – jelezte.

Nem lép ki, és nem számít rá, hogy kizárják

Lázár János szólt Orbán Viktor hétvégi újbóli brüsszeli látogatásáról, amelynek részeként találkozik az Európai Néppárt vezetőivel, és részt vesz a Brexit-csúcson. A néppárt ügyében a Miniszterelnökség vezetője ismét azt mondta, hogy a Fidesz nem akar kilépni a pártcsaládból, és arra sem számít, hogy kizárnák onnan a magyar kormánypártot. Szerinte az Európai Néppárt vezetői pontosan láthatják, hogy a Fidesz kizárására nem a néppártból érkezik javaslat, hanem a kommunistáktól és a szocialistáktól.

A sajtótájékoztatón megerősítette azt is, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen az uniós pályázatokat elbíráló informatikai rendszer ügyében, miután az Európai Bizottság szerint Magyarország 2003 és 2009 között súlyosan megszegte az uniós szabályokat. Mint mondta, az NFÜ egy meghatározott csoportra írta ki a pályázatot 2003-ban Dobrev Klára vezetésével, "minden bizonnyal az Altus ötletére", hiszen a szerződés aláírói ma annak a csoportnak a munkatársai. A brüsszeli bizottság piaci összejátszást feltételez, tisztázni kell a helyzetet – emelte ki, hozzátéve, a kormány elfogadja a bizottság megállapításait.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyvandor
Lázár! mit értesz ország alatt? A nertársaitokat? Nem sül le a képedről a bőr? Nem! Amint látom.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@1magyar: Hát én meg végig néztem, és nem csalódtam a ,,pávatáncosban,, egy kicsit se!!!
Mit vagy beszarva attól a 1240 főtől akinek itt kell helyet biztosítani, azzal a 14-16 ezerrel szemben akik mint a ,,hős csecsen,, megfenyegeti az országban élő itteni állampolgárt, szerintem ez sokkalta veszélyesebb!!!
Láttál már befogadó helyet, én láttam már Békéscsabán, Szegeden Kiskunhalason, be kell tartani az európai normákat, és nem kell mindig szembe menni mindennel!!!
De az nem megy, hogy a pénzt felvesszük az Uniótól és a -15 fokban sátorba kényszerítjük a menekülteket mint Körmenden!!!
Az oktatásról már nem is szólva, mert ugye egyetlen egyetemként a CEU. aminek a diplomáját bárhol a világon elfogadják, na az fúj nem kell, nekünk ,,biorobotokra,, van szükségünk, legalábbis a hazugovics szerint!!!
A konzultációs levélről szólva pl. ide nem érkezett ilyen levél, vagy már csak eleve odaküldtek ahonnan vissza is kapják nagy hajbókolások közepette!!! Értelme meg nulla, mert már mindent amit abban kérdeznek eldöntöttek!!! Akkor kivel, és főleg miről is konzultálnánk???
1magyar
@papa.49: A levél -gondolom- csak megerősítés, mert tényleg ugyanazt gondolja a kormány pld. mint én.
Azért vagyok beszarva mert el kell őket tartani évtizedekig, az európai átlag dolgozó keményen dolgozik, hogy megéljen (még németeknél is) és ezek mint a nyúl úgy szaporodnak és 16-20 évesen már robbantgatnak, gyilkolásznak "hálából".
szaboria1
@1magyar: Valamit nem értesz mert azokat akiket be kéne fogadni nem mi tartanánk el hanem arra külön ad pénz az eu. Igazi menekültekről van szó aki a háború elöl menekült el. Mi tegnap kaptuk meg a levelet de elolvasva nagy beetetés történik megint. Épp ma mondta a szomszéd minket félre vezetnek. Mészáros meg gyűjti nekik a pénzt ami tölünk lopnak el. Erdélyi rokonja mondja már birtoka van ott is Orbánnak, Semjének meg a többi bagázsnak.
Ma reggeli hír kérnek minket fizessünk elő Romániában kiadott újság előfizetésére.
bakegya
@1magyar: ne fossál már annyira ezen a sok hülyeségen amivel ez a bűnbanda kampányol...
A fogalomzavart tudatosan kelti az orbán-migráns alá helyezi az összes erre átutazni szándékozó széles korhatárú emberek csoportját-a menekültek is ugyanúgy rabosításra kerültek,válogatás nélkül a kiskorúakkal,bűnözőkkel (akiktől itt nálunk mindenki állítólag annyira fél,holott a szomszédjában pontosan lehet tudni mekkora zsiványkodásból munka de még rendes emberkerülők is egyre jobban szaporodnak és a magyarok még meglévő vagyonkáját fosztogatják.GONDOLOK ITT...A LEGÚJABB DIATRA AMIT,PL ÖREGEZÉSNEK HÍVNAK...Bűnözés mindíg volt,de most a lakósság nagyon nagy hányadát foszogatják-én pl az autósok lehúzásait is idesorolom,de még a 260-ft l tej-vagy kenyér árát is uzsorának ítélem meg..egy kis nyugdíjból éhezni lehet ...ettől mért nem rettegnek a szerinted "igazi magyarok"???-annyi alultáplálttal kevés országban találkozhatsz mint kis hazánkban.Na jó én nem agitállak de...annyi biztos ez a rétinéger a pereputtyával együtt nem a magyar nép jobb életének célképzetével vagdalkozik!!!@szaboria1: remekül összefoglalta a háttér érdekeltségeit...pedig csakkk néhány ezrelékre világított rá-SOK MINDEN KI FOG MÉG DERÜLNI EZEKRŐL.
papa.49
@1magyar: Na most ezt a levél dolgot te értelmesnek tartod???Miért is mondom ezt ha valaki kíváncsi a véleményemre akkor az nem dönt MÁR ELŐTTE ABBAN A KÉRDÉSBEN NEM GONDOLOD!!!
Ez kicsit DRÁGA MEGERŐSÍTÉS szerintem, 1.2 milliárdért!!!
A kórházak meg szétrohadnak, de a féleszű balfasz hazugovics ,,konzultál,, olyan kérdésekben amit már napokkal, hetekkel ez előtt átvert a hodályon (parlament)!!!
A menekültek a propagandával ellentétben NEM AKARNAK ITT MARADNI, EBBEN A DIKTATÓRIKUS ORSZÁGBAN, egyetlen percig sem!!!
Hellcat
De a cigánykirály ott volt és vele mosták fel a padlót...lónak a afszád védte ez meg odaint nem ki hazámat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.