Európa legbiztonságosabb adattárolását ígérik.

Korszerű, felhőalapú szolgáltatásokat is nyújtó kormányzati adatközpont épül, a projektet megvalósító NISZ Nemzeti Infrastruktúra Szolgáltató Zrt. 16,35 milliárd forintos támogatást kapott a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés operatív program (Köfop) keretéből – jelentette be Dömötör Csaba, a projektmenedzsment igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kiemelte, a projektnek köszönhetően egyszerűsödnek és lerövidülnek a közigazgatási eljárások, az új rendszer Európa egyik legbiztonságosabb adattárolását teszi lehetővé. Hozzátette, a projekt összhangban van az e-közigazgatás kiterjesztéséről szóló kormányhatározattal és a Köfop irányelveivel.

Vadas Ernő projektigazgató elmondta, a big data korszakába lépve elkerülhetetlen a központi háttérinfrastruktúra fejlesztése. A beruházás Budapesten és egy vidéki helyszínen valósul meg: előbbi – egy 1600 négyzetméteres géptermi és ugyanekkora kiszolgáló terület, valamint külső infrastruktúra – várhatóan 2017 végéig, utóbbi pedig – 600 négyzetméter géptermi kapacitás – 2018 első felében – tette hozzá.

Babócsy László projektigazgató kiemelte, hogy a georedundáns (földrajzilag különálló, eltérő kockázatú) rendszerek biztonságosak, a legszigorúbb minősítésű adatok tárolását is lehetővé teszik. Ismertette, hogy a projekt költségeinek túlnyomó részét az adatközpont infrastruktúrája (több mint 5 és fél milliárd forint), a hardverek (közel 5 milliárd forint) és a szoftverek (3,7 milliárd forint) jelentik, a két telephelyen többek között összesen nettó 2,4 petabájt (csaknem 2,5 millió gigabájt) tárolási kapacitást kap helyet. Az új adatközpont alkalmas a kormányhivatali rendszerek, a közigazgatási ügyekhez kapcsolódó alkalmazások és nyilvántartások, a szakhatósági nyilvántartások, valamint az elektronikus közigazgatási ügyintézés közvetlen kiszolgálására – közölte a projektigazgató.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
Mi a szart szineznek? Egy újabb nyilvántartó adatbank készül! Ennyi!
desiro
Ez a mocsok banda az én adataimat ne tárolja!
human
@quadrocopter: A Kubatov-lista kinőtte már a merevlemezt.
Nessy
Amilyen pancser programokat csinálnak egyes intézményeknél a működő jó helyett, ez is mindenre alkalmas lesz, csak tisztességes adattárolásra nem! Megint valakinek a valakije fogja csinálni a programot, lehetőleg olyan alinek fogalma sincs arról, mit kellene tudnia a programnak. Egyelőre a közhivataloknál nehézkesebben, komplikáltabban kezelik az adatokat, rögzítik az eseményeket, mint ötven évvel ezelőtt, a papír ceruza korszakban. Egy név és lakcím változás kész katasztrófa, mire minden hivatalban, bankban, szolgáltatónál átvezetésre kerül! Sőt, idönként még a BM nyilvántartása át is kereszteli az embert, minden értesítés nélkül, aztán kérhet névváltoztatást, hogy a sok évtizedes, eredeti nevét visszakapja.
Addig meg szív, mint egy torkos borz. Tudom, szenvedő alanya voltam.
Sámannus
Azon nyomulnak a ruszkik. Mindig az ellenkezője ez igaz, amit ezek hadoválnak.
KisGenyo2
VELEEEM SZERZŐDJENEK! Én 36,8-ért is vállalom! ;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.