Jövő nyárral indul az online számlázás a vállalkozóknak is a tervek szerint.

Jövőre debütálhat a gazdaságfehérítés újabb állomása, az online számlázás: a számlázó programok használata esetében 2018. július 1-jétől lesz kötelező az online adatszolgáltatás, amit az adózók már az idén július 1-jétől tesztelhetnek – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton az MTI-vel.

Hangsúlyozták: a tárca célja az, hogy az új rendszer a lehető legkisebb adminisztrációval járjon, rendkívül egyszerűen legyen működtethető, és a tesztelésére a vállalkozásoknak elegendő idejük maradjon.

Az online számlázással, vagyis a számlázó programok online adatszolgáltatásával gyakorlatilag a vállalkozók teljes forgalmára rálát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a kockázatelemzők az adatok összegzését követően azonnal kiszűrik a csalárd cégeket. A tisztességes vállalkozások nemcsak újabb megrendeléseket nyerhetnek a csalások visszaszorulásával, hanem egyszerűsítést is, hiszen a rendszerrel érintett számláknál megszűnne a számlákra vonatkozó tételes áfa nyilatkozattételi kötelezettség, ami csökkenti az adminisztratív terheket – emeli ki az NGM közleménye.

A tárca az éles indulás előtt megfelelő felkészülési időt kíván biztosítani a gazdasági szereplőknek: 2018. július 1-jétől lesz kötelező számlázó programok használata esetében az online adatszolgáltatás, az idén július 1-jétől az adózók tesztelhetik ezt, tehát a tételes áfa adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok egyelőre változatlanok maradnak. Így nem változik az sem, hogy adatot a legalább 1 millió forint áthárított adót tartalmazó számlák tekintetében kell kötelezően szolgáltatni – áll a közleményben.

A gazdaságfehérítő intézkedések sikeresek és eredményesek, ezt támasztja alá az Európai Bizottság tanulmánya is, mely szerint a magyarországi becsült áfa-adórés mértéke a 2013. évi 22,24 százalékról 17,95 százalékra, 4,3 százalékponttal csökkent 2014-ben. Ezzel az eredménnyel Magyarország a harmadik legnagyobb javulást érte el az EU-ban – közölte az NGM, hozzátéve: ez az adatsor még nagyobb növekedést mutat majd akkor, amikor a gazdaságfehérítés két, nemzetközi szinten is elismert eszköze (az online pénztárgép és az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer) kiegészül az online számlázással. A három, feketegazdaság elleni intézkedés együttes alkalmazásával kizárhatóak a piacról az adókijátszást, adócsalást üzletszerűen űző vállalkozások.

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Na itt az újabb ,,fejős tehén,, belelátnak a vállalkozások legbelsőbb ügyeibe, ne legyen igazam ebben az esetben a következő lépés a jól menő vállalkozások ,,holdingba tömörítése,, lesz valamelyik fütyiszes mameluk által!!!
Magyarul elindul a fütyisz általi államosítás, lehetsz dolgozó a saját vállalkozásodban a hasznot meg a fütyisz fölözi le!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Papának és Humannak lesz igaza, ezt ezért találták ki. Tudni akarom, hogy mészáros, vayna, habony, rogán, szíjártó és orbán meg a többi ellen mikor lesz ilyen nagy érdeklődés. Valamint a nav velük mikor foglalkozik?
papa.49
@human: Azok fajtatársak hát persze, hogy szabadon!!!
Most mondta a nejem hogy látta a retekklub főzős műsorában a bejjjaa asszony nyert 10 millát vajon befizette az adótartozásba, én nem hiszem!!!
papa.49
@justhpeter: Hát persze nincs olimpia, máshonnan kell az ellopható lét biztosítani!!!
evacica
Javaslom a kormánynak és Orbánnak, hogy hová nézzen be, ha engedjük!
kukac50
Kezdjék Rogánnal Habonnyal Andi Vajnával A Fideszhez közeli vállalkozásokkal ,Na meg Mészáros Lőrinccel

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.