A CEU-val kapcsolatos állításai miatt pénteken berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a kanadai nagykövetet – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

A közlemény szerint a – hivatalos kanadai kormányzati oldalon közzétett – nagyköveti nyilatkozat lényegi eleme, hogy

a kanadai kormány "komolyan aggódik" a magyarországi akadémiai szabadság miatt a törvénymódosítás kapcsán.

A nyilatkozatban Isabelle Poupart sürgeti, hogy a törvény módosítására mielőbb kerüljön sor, mint ahogy arra szombaton "magyar vezetők kötelezettséget vállaltak".

A külügyi tárca hamisnak nevezte a nagykövet állításait. Kifejtették: azokkal szemben az igazság az, hogy Magyarországon a tanszabadságot senki sem veszélyezteti. "A tanszabadság olyan jog, amely mellett a magyar kormány mindig határozottan kiállt, és védeni fogja a jövőben is" – szögezték le.

Ugyanakkor a kormány elvárhatónak tartja, hogy a külföldi egyetemekre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a magyar iskolákra. "A magyar felsőoktatási törvény nemcsak Soros György iskolájára, a CEU-ra vonatkozik, hanem mind a 28 külföldi egytemre" – emelte ki közleményében a KKM.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a magyar tanszabadságot "Brüsszel sem kérdőjelezte meg, az indított kötelezettségszegési eljárás témája a szolgáltatások szabad áramlásának esetleges megsértése". Erről a magyar kormány természetesen hajlandó tárgyalni – olvasható a KKM közleményében.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Hany nap is van hatra meg a 30 napbol? 20? Vagy mar annyi sincs a kotelezettsegszegesi eljaras megkezdesehez?
Mert most mar szemenkopheti magat az EPP ha ezt (is) hagyja, es siman benyeli a csuti torpetol...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Villon: Nézd, nekem az a véleményem, hogy bármelyik ország hozhat olyan törvényt amilyent akar, és ebbe csak akkor szólhat bele más ha az fenyegetve érzi magát miatta. de azért mert egy kókler alapítványi iskoláját próbálják olyan útra terelni ami kevésbé hátrányos az ország többi és saját egyetemeikre na és ezért mindenki belekurutyol azt nagyon nagy műveletlenségnek tartom mégha mindegyikük egyetemi tanár vagy akár király is.
Ha kedved van írogatni írj, és főleg a cikket elemzed mert az ilyen mások véleményének a piszkálása csak szarakodás. Persze lehet ls kell is társalogni, de azt inkább civilizáltan, mert az erőszakoskodástól nem fog senki véleménye megváltozni
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/11/01/kim-kardashiannak-jobb-segge-van-mint-szijjartonak/
Kim Kardashiannak jobb segge van, mint Szijjártónak. Szijjártó Péter valamilyen miniszter – miután változatlanul nem vagyok tagja az Új egység nevű nacionalista mozgalomnak és ezen okból kifolyólag az Orbán nevű ember engem nem képvisel (ő mondta), értelemszerűen a kormányához sincs közöm és a minisztereihez sincs – már megint világsikert aratott. Tiszta csoda, hogy Kim Kardashian nevét jelen állás szerint még mindig többen ismerik a világon, mint Szijjártóét. Ennek nagyjából egy oka lehet: Kardashiannak jobb segge van, mint Petyának. Vagy jobb a frizurája. Esetleg okosabb. Ez lesz a megfejtés! Okosabb. Na, szóval. Peti óriási sikernek tartja, hogy a kelet­közép-­európai országok csoportjából Magyarországot választották be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába. Hátélleg, mekkora nagy kandiscukor!
Villon
Az a helyzet, hogy nem hozhat akármilyen törvényt bármelyik ország vezetése, törvényhozása. ... Vagyis, amelyik törvényhozás ragaszkodik olyan törvényeket alkotni, melyek nem illeszkednek, vagy ellentétesek a nemzetközi normákkal, annak következményei lehetnek. Például elképzelhető, hogy más országban lehetetlenné tesznek magyar érdekeltségű intézményeket, nem fogadják el, más országban a magyar diplomát, stb. Az pedig, hogy ki az alapítója egy egyetemnek, teljesen irreleváns az egyetem diplomájának elismerése terén. Az elismertség a teljesítményben van. Addig örüljünk, amíg még van aki "belekuruttyol" a legnagyobb baj akkor jön el, amikor már senkit nem érdekel. Az egyenlőség jegyében két alapvető dolgot lehet tenni. - Egyenlő szintre felemelni, vagy egyenlő szintre zülleszteni. Ez utóbbit ismerjük saját tapasztalaton az ötvenes évektől kilencvenig és most is ezt látom megvalósulni. A CEU diplomát automatikusan elismerik az USA-ban és a világ számos országában. Most az egyenlőség jegyében arra a szintre züllesztenek, amit nem fogadnak el más országok.
kukac50
Nincs a Fideszben egy előre látó józan ésszel gondolkodó politikus aki szólna már Orbánnak,hogy nagy baj az agy baj!
anka
- ez a xarjankó is csak úgy tud beszélni a külföldi diplomatákkal ha berendeli! - mert már nem áll szóba vele senki...
coni
Mivel a CEU-n néhány tucat magyar végez 5 évente (80% külföldi) és sok milliárdos bevétele van a hatalomnak belőle, gumicsont az egész, egy hőnap múlva mődosítják a CEU törvényt viszont kinyírják a civileket mert ők valódi veszélyt jelentenek a hatalomra így választások előtt. Utána hivatalosan is minden csodálatos lesz, pont úgy ahogy Bözsi néni látja a 6 fős falújában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.