Észtország fontos partnere és szövetségese az Európai Unióban és a NATO-ban Magyarországnak, a közelmúlt történelmi hasonlóságai és a jelenkor kihívásai pedig még szorosabb együttműködésre ösztönöznek – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke észtországi látogatásán.

Szilágyi Zoltánnak, az Országgyűlés sajtófőnökének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Kövér László kedden Tallinnban megbeszélést folytatott Eiki Nestorral, az észt parlament elnökével és Kersti Kaljulaid köztársasági elnökkel.

Kövér László elismerését fejezte ki Észtországnak, hiszen a függetlenség 1991. évi újbóli kivívása óta hatalmas fejlődésen ment keresztül: a demokráciára és a piacgazdaságra való sikeres áttérés, valamint a NATO-, az EU- és az OECD-tagság elnyerésén túl Észtország világviszonylatban is meghatározó szerepet vívott ki magának a digitális technológia terén.

Észt partnereinkkel a legtöbb külpolitikai kérdésben teljes mértékben egyetértünk, így a megváltozott európai biztonságpolitikai helyzet, az energiabiztonság, a Brexit (Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépése) vagy Európa jövője tárgyában is. Jelenünk és jövőnk is közös egy olyan unióban, amely számos kihívással és problémával küzd, és amelyben egy válságokkal teli időszakban erősödik meg a regionális együttműködés

– idézi a közlemény a magyar házelnököt.

Kövér László utalt a visegrádi országok (V4) együttműködésére, amely – mint hangsúlyozta – szorosabb, mint valaha, és amely nemcsak a bajelhárításra korlátozódik, hanem olyan célkitűzések is jellemzik, mint például egy észak-déli energetikai és közlekedési folyosó létrehozása. Magyarország célja, hogy ne csak kétoldalú alapon, hanem regionális szinten is fejlessze kapcsolatait, így Észtország mellett a másik két balti országra is szövetségesként tekint – mondta az Országgyűlés elnöke.

A migrációs válságról szólva úgy fogalmazott, hogy Magyarország azért áll ellen a kötelező kvótának, mert szerinte az Európai Bizottságnak nincs joga ezt előírni a tagországok számára.

Folyik egy lopakodó hatáskörelvonási folyamat, amelynek a végén egy európai egyesült államok jöhet létre, amiben az államoknak nem osztanak szerepet.

A közlemény szerint Kersti Kaljulaid kiemelte, hogy egy "erős Európai Unióban vagyunk érdekeltek, amely közös értékekre alapul". Az észt köztársasági elnök szerint az elmúlt esztendőkben az Európai Unió sokat tanult a nehézségekből. Észtország számára fontos a schengeni határok megvédése, a tagállamok közötti információcsere arról, hogy ki lépi át ezeket a határokat, és nem ért egyet a migránsok automatikus, kvóták szerinti elosztásával, de úgy véli, a tagországoknak szolidárisnak kell lenniük egymással. Mint fogalmazott, az Európai Unió a nagy problémákat hatékonyabban tudja kezelni, mint egyes országok külön-külön.

Kövér László elmondta: Magyarország teljes mértékben tisztában van Észtország helyzetével a Baltikum térségében, és a szolidaritás jegyében hozzájárul a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez. Ezt bizonyítja a visegrádi országok azon vállalása is, miszerint 2017 januárjától negyedéves váltásban egy századnyi katonát állomásoztatnak a Baltikumban. Magyarországra július elején kerül sor, ami az észt EU-elnökség és a V4-es magyar elnökség idejére esik – tette hozzá.

Kersti Kaljulaid megköszönte Magyarország NATO-n belüli eddigi és jövőbeni tevékenységét, amellyel hozzájárul Észtország biztonságának fenntartásához.

Kövér László elismerését fejezte ki a köztársasági elnöknek, hogy Észtország a tervezettnél fél évvel korábban vállalta az Európai Tanács soros elnöki tisztségének betöltését 2017 második felében, miután bár Nagy-Britannia következett volna, London lemondott erről. Meggyőződését fejezte ki, hogy a nehézségek ellenére Észtország emlékezetes és eredményes elnökséget hagy az utókorra, és Magyarország támogatásáról biztosította vendéglátóit.

Az észt házelnökkel folytatott tárgyalásain a parlamenti kapcsolatokról szólva Kövér László nagyra értékelte Eiki Nestor 2015-ös budapesti látogatását, és fontosnak nevezte a bizottságok közötti együttműködés erősítését, a kétoldalú egyeztetések rendszerességét. A közelmúltban a külügyi illetve európai ügyi bizottságok után az észt védelmi bizottság elnöke is Budapesten folytatott tárgyalásokat.

Kövér László ellátogatott a Tallinni Magyar Intézetbe, ahol találkozott az Észtországban élő magyarok képviselőivel, köztük Bán Istvánnal, Magyarország tartui tiszteletbeli konzuljával, aki az észtországi magyarok Munkácsy Mihály Egyesületének alapító elnökeként tartja össze a mintegy ötven fős, jórészt Kárpátaljáról kitelepedett magyar közösséget. Az Egyesület 1988 óta segíti tagjai nemzeti öntudatának, anyanyelvének ápolását és a magyar népi hagyományok tanítását, átadását a következő generációnak, ösztönzi és támogatja a kapcsolattartást az anyaországgal.

Kövér László észtországi látogatását követően Finnországba utazik.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Ezt már megszoktuk! Ránéztem a címre, és tudtam, hogy Kövért épp Észt országban mondta ezt a szép szöveget. Orbán is így adja elő. Ahol éppen szónokol, az mind a szövetségesünk, barátunk stb. Aztán ha ott valaki egy rossz szót szól pártunk és kormányunk ámokfutásáról, akár nagy követi szinte, azt Szijjártó azonnal kiosztja, amúgy echte ungarische diplomata stílusban!
lusta
Annyira fontos, hogy a követséget be is zártuk és talán majd jövőre, amikor az észt elnökség lesz az unóban, újra nyitjuk.
bakegya
Az ÉSZT FŐVÁROSBAN OSZTJA AZ ÉSZT kövér???-remélhetőleg olvasni azok is tudnak-A MAGYAR PARLAMENTBŐL MÁR A kérdezni bátor ÚJSÁGÍRÓKAT IS KIUTASÍTOTTA !
büntető terrorban tartja az ellenzéki pártok tagjait a büntetéseivel-a kis rablópandúr.
LOPAKODÓ házőrzői VANNAK GRÁNÁTTAL A GATYÁBAN...A NÉPPÁRTUNK A NÉP NEVÉBEN FÉL A MAGYAROKTÓL...az EU ZÁSZLAJA IS KI VAN TILTVA ÁLTALA A MI PARLAMENTÜNKBŐL...nem gondolja komolyan,hogy az észtek is szövetségre fognak lépni a felcsutkai ketketrecharcossal az EU ELLENÉBEN???
Eladott Ország
"Kövér László száján csak sikerült kikönyökölnie annak a soha el nem múló, ellenben súlyosan fájó gyermeki bánatnak, hogy hiába üvöltik minden áldott napon a négy égtáj felé a saját nagyszerűségüket, azt a saját híveiken kívül senki nem hajlandó elismerni. Sem határokon belül, sem azokon kívül. Az eszébe sem jut Kövérnek, hogy megpróbáljanak európai módon viselkedni, ne tegyék fel a trágyalepte lábukat a közös ebédlőasztalra, megpróbáljanak evőeszközt használni, ne zabáljanak bele a szomszédjuk tányérjába, ne csomagolják el a többiek elől az ételt egy ócska reklámszatyorba és ne szarjanak a hímzett abrosz közepére és akkor kedvelhetőbbek lesznek. Ugyanis egyetlen vendég meghívóján sem szerepeltek ezek a tilalmak, mert alapvetően nem szokás ilyesmit csinálni társaságban. Úgy sem, hogy közben arra hivatkozunk, hogy nincsen ráírva a meghívóra, hogy nem szabad."
Eladott Ország
"Kövér László, a három legfőbb közjogi méltóság egyike ugyanonnan érkezett, ahonnan a másik kettő. Áder János, a köztársaság nélküli köztársasági elnök, Orbán Viktor, az egyszemélyes kormány és Kövér László, a parlamenti fővezér ugyanannak a kollégiumi válaszfalnak a két oldalán szocializálódtak bele a legvidámabb barakk bomladozó rendszerébe. Ugyanonnan indultak és ugyanott tartanak ma is. Csak a világ változott meg körülöttük, de ilyesmivel ők, illetve Kövér László nem törődik. Kövér László súlyosan alternatív, sötét, zavaros valósága sajnos nem csak az ő problémája, hanem mindannyiunké. Mindenkié, aki ebben az országban próbál élni európai emberként, miközben már nem is egy kormány, hanem súlyos pszichózisok sötét és kusza halmaza vezeti ezt az országot. Nem elég sokszor ismételni, de van egy Kövér László nevű ember, aki soha nem tudott és soha nem is fog tudni kivergődni a lánctalpas tahóság öröklött sötétségéből."
Pálinkafőző Rézüst
Finnországba beengedik ezt az országházi ámokfutót???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.