Csütörtökön az angol nyelvvel folytatódott az érettségik sora, középszinten Stephen Hawking és a Csalagút, valamint a Wall Street is előkerült.

Zajlik az érettségi "szezon" hétfő óta, csütörtökön az angol nyelv írásbeli vizsgája van a terítéken.

Hatvanezernél többen vizsgáznak angolból

Az MTI az Oktatási Hivatalra hivatkozva arról írt, hogy középszinten 1157 helyszínen 52 522, emelt szinten 129 helyszínen 10 273 diák ad számot tudásáról. 

Középszinten az írásbeli vizsga 180 perces. Az első feladatlap az "Olvasott szöveg értése", amely 60 perc időtartamú, a második a "Nyelvhelyesség" feladatsor, amelynek megoldására 30 perc áll rendelkezésre.

Az ezt követő 15 perces szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" feladatlap megoldása következik, végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt feladatlapok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az Íráskészség feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem áll rendelkezésre.

Stephen Hawking és az elveszett szemüveg

Az eduline.hu cikke szerint az első részben egy Stephen Hawking-idézetet, egy elveszett szemüvegről szóló szöveget és egy, a sziesztázás hatásairól szóló cikket és egy különleges kerékpárzárról szóló anyagot kaptak a középszinten érettségizők az angol első részében.

A négy szöveggel kapcsolatban igaz-hamis, szövegpótlási, nyelvtani és összepárosítási feladatokat kellett megoldaniuk 60 perc alatt.

Csalagút és a Wall Street

Az angol érettségi második részében egy Csalagútról szóló cikkel kezdtek a diákok, itt megadott szavak felhasználásával kell kiegészíteniük a szöveget. A második feladat egy ír fesztiválról szól, itt ugyancsak szövegkiegészítés a feladat.

A harmadik feladat a Wall Street kialakulásáról és magáról az elnevezésről van szó, ennél a résznél az előre megadott szavakat kell helyes igeidőbe tenni, illetve ragozni.

Az eduline.hu cikke szerint a nyelvhelyességi feladat a "mumus" a diákoknak középszinten, viszont itt kevés pontot lehet veszíteni (18 pontot ér, 30 perc van rá).

"Magnó" és az íráskészség vizsgálata

A vizsgán még van a hallott szöveg értését vizsgáló feladatsor (a "magnó"), ez 33 pontot ér és 30 perc van rá. "A feladatsor 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll (egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is). A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 6-9 perc, az érettségizők minden szöveget kétszer hallgat meg, a második meghallgatásnál megszakításokkal" – olvasható a cikkben.

Az utolsó feladat, melyre 60 percük van a tanulóknak, az íráskészséget vizsgálja és 33 pontot ér.

Itt két feladat van az eduline.hu értesülése szerint: "a vizsgázó verbális, illetve vizuális segédanyagra reagálva, három irányító szempont alapján 80-100 szó terjedelmű szöveget hoz létre. A második feladatban a vizsgázó hosszabb leíró, vagy véleménykifejtő szöveget hoz létre négy irányító szempont alapján. Az írás terjedelme 100-120 szó."

(Címlapi kép: MTI/Szigetváy Zsolt)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.