A vártnál jóval kevesebb béremelést kapnak a mentősök, emiatt már ebben a hónapban sztrájkot tartanának. Balog Zoltán miniszter viccelődése sem tetszett nekik.

Még ebben a hónapban utcára vonulhatnak a mentősök, ugyanis a vártánál kevesebb béremelést ígérget nekik a kormány. 

Az RTL Klub Híradója szerint az egészségügyi dolgozók 8 százalékos emelése mellé a mentősök pluszban mindössze 10 százalékot kapnak (vagyis 18 százalékos lesz az emelés), noha ők a korábbi ígéretek miatt 60 százalékos emelésre számítottak. 

Ez érthetően felháborította őket – fogalmazta meg az egyik mentőszakszervezet képviselője az RTL Klub Híradójának. 

Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter a Mentők Napján elmondott poénkodása sem tett hozzá sokat a hangulathoz. Balog ugyanis azzal viccelt egy belvárosi étteremben, hogy azt hitte, minden nap odajárnak a mentősök reggelizni. Egy reggeli ára ott több ezer forint.

Utcára mehetnek a mentősök

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A sztrájkhangulatról és a bértárgyalásokról Dr. Cser Ágnes, a Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) vezetője az Indexet úgy tájékoztatta, hogy

már csak 21,1 milliárd hiányzik ahhoz, hogy a sikeres bérmegállapodás megőrizze az értékét 2017-ben és a későbbiekben.

A sztrájktárgyalók ragaszkodnak a 2016-ban a kormánnyal megkötött, több évre szóló korrekt bérmegállapodás (2016-ban átlagosan 26,5 %, 2017-ben 12%, 2018-19-ben 8-8%-os bérfejlesztés és az orvosoknak 2016-ban 107 000 Ft, 2017-ben 100 000 Ft) elveinek és értékeinek megtartásához, emellett ahhoz a 30 milliárd forintos korrekcióhoz is, amit az Egészségügyi Államtitkárság számolt ki 2017-re.

(Címlapi kép: kormany.hu/Árvai Károly)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.