A munkásszállók építésére, illetve felújítására rendelkezésre álló 9 milliárd forintból 18 munkásszálló is kialakítható, amelyekben 4000 munkavállalót is el tudnak majd helyezni – tájékoztatta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán az MTI-t.

Az államtitkár kiemelte: a programhoz a pénzt a Nemzeti Foglalkoztatási Alap adja, egyrészt vissza nem térítendő támogatást nyújt az új ingatlan építéséhez, vagy a meglévő ingatlan felújításához szükséges építési költségekhez, valamint visszatérítendő támogatást nyújt új eszközök beszerzéséhez. A beruházási költségek legalább 40 százalékát az önkormányzatnak saját forrásból kell finanszíroznia.

Cseresnyés Péter hozzátette: a kérelmek a helyi önkormányzat, vagy önkormányzati társulás székhelye szerint illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz nyújthatók be szeptember 30.-ig. A támogatás részletes feltételeiről, valamint a benyújtandó dokumentumokról a www.kormany.hu és a www.munka.hu honlapokon olvasható bővebb tájékoztatás – mondta.

Az államtitkár közölte: több helyi önkormányzat jelezte, hogy a területén működő vállalkozások igényei alapján a tulajdonában álló ingatlanok átépítésével, illetve új ingatlanok építésével munkásszállást létesítene és ehhez állami támogatást szeretne igénybe venni. Cseresnyés Péter szerint a támogatás érdemben javíthatja a munkaerő-áramlás lehetőségét azokba a térségekbe, ahol már nincs számottevő munkaerő-tartalék.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nem bérlakás­programon, üresen álló önkormányzati lakások méltányos bérbeadásán izzadnak az urak, hanem ássák azt a társadalmi szakadékot, amiből már most sem látszik ki az ország legalább fele. Vannak olyan vállalkozók, akik egy nyári szezon alatt akarják megkeresni az új terepjáró árát, az évi kétszeri trópusi nyaralást és persze az egyéb
luxust. Ez máshogy nem nagyon működik, mint a majdnem ingyen dolgozó rabszolgákkal.
Működött is ez egy darabig, de a rabszolga ­alapanyag elfogyott, a képzett munkaerő elvándorolt. Most pedig megy a sopánkodás, hogy nincs szakács, nincs pincér, semmi nincs. Ez egy teljesen rendben lévő öntisztulási folyamat, mert az ilyen vállalkozó vagy megfizeti a munkavállalót, vagy maga és kedves családja áll be dolgozni és lemondanak a luxusról, vagy tönkremegy. A munkásszállók érdemben nem fogják javítani a munkaerő-áramlást, legfeljebb annyira lesz sikeres, mint az ócsai lakópark.
Eladott Ország
"Mondjuk azt én nem tudom – és sajnos a nemzetgazdasági miniszter sem tért ki rá ­, hogy ki a jó fene emleget minket példaként. Pláne Európában. Albániára gyanakszom, bár nem ismerem az ország jelenlegi gazdasági állapotát. Nézzük a többi kijelentést egyesével, nehogy valaki abban a tudatban térjen nyugovóra, hogy reggelre kelve ránk szakad a tejjel­mézzel folyó hurrá. Kezdjük a 677 ezerrel több munkavállalóval. A KSH adatai szerint 2016 április­-július időszakában (ez a legfrissebb adat) 600 100 fővel volt több foglalkoztatott, mint 2010 azonos időszakában. Még ez is szép eredmény lenne, ha történetesen nem számítanának bele azok a külföldön dolgozó honfitársaink, akik nem jelentkeztek ki Magyarországról és ha nem manipulálná a kormány az adatokat a közmunkások számának tetszőleges változtatásával. De manipulálja. És valóban munkaerőhiány van, de azért, mert már annyian elmentek ebből az országból, hogy azt nem lehet tovább leplezni. De úgy tenni, mintha az üvöltve száguldó gazdaság és az ész nélkül fejlődő ipar szívná fel a munkaerőt, minimum csúsztatás és már minket csodál egész Európa." Meg a nagybüdös lóf*sz. Most meg építik a 21.századi rabszolgatartó társadalmat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.