Akár 30 ezerrel növelné 2030-ra az évente született magyar gyermekek számát Orbán – mondta el Lázár János a szokásos Kormányinfón. Gyurcsányt nem komolyan vehető tényezőként emlegette. 

"Csinálj sok-sok gyermeket"

2030-ra jelentősen, akár 30 ezerrel is növekednie kell a Magyarországon évente született gyermekek számának a mostani 93 ezerről – ismertette a kormány célkitűzését Lázár János miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Ennek érdekében Orbán Viktor kormányfő a napokban intézkedéssorozatot jelent be – közölte a Miniszterelnökség vezetője, aki a várható lépések közé sorolta az édesanyák, a családok és a gyermekek támogatására vonatkozó új rendelkezéseket, illetve a régiek kiegészítését.

Hangsúlyozta: támogatni kell a családokat a gyermekvállalásban, és a kormány szerint még vannak olyan segítségek, amelyeket nem biztosítanak például a második, harmadik gyermeket tervező családoknak.

A kabinet szerint – ellentétben mintegy tucatnyi európai uniós tagállam véleményével – nem migrációval, hanem családtámogatással kell megállítani a gyermeklétszám csökkenését – mondta Lázár János.

A hadseregnek olyan állapotban kell lennie, hogy meg tudja védeni az országot

A miniszter arról is beszámolt, hogy a kabinet által elfogadott Zrínyi 2026 nevű haderőfejlesztési programmal emelkedni fog a magyar haderő létszáma, és technikailag is korszerűsítik a honvédséget, elsőként szállító járművek beszerzésével.

Az ország közbiztonságának rendbetétele és megerősítése után a hadseregnek is olyan állapotban kell lennie, hogy meg tudja védeni az országot – mondta.

A tárcavezető tudatta: Magyarország a közelgő NATO-csúcson azt vállalja majd, hogy 2024-re – a jelenlegi 1-ről – a GDP 2 százalékára emeli a katonai kiadásokat, ami akkor körülbelül 1000-1200 milliárd forintot jelent majd a mostani mintegy 400 milliárd helyett.

Agrárium, áfacsökkentés

Tájékoztatott továbbá arról, hogy a kormány meghallgatott egy beszámolót az élelmiszerek áfacsökkentéséről, amely alapján az látszik, hogy a csökkentésnek voltak pozitív hatásai, mindenki jól járt az intézkedésekkel.

A kormány tárgyalni fog arról – folytatta –, hogy a következő évtizedekben melyek lehetnek a gazdaság húzóágazatai. Ezzel kapcsolatban a kormány álláspontja az, hogy az agráriumban több van, mint amennyit jelenleg realizálni tud az ország.

Kárpátalján emel bérkiegészítést a kormány

Döntöttek arról, hogy Kárpátalján az egészségügyi, oktatási, szociális és kulturális területen dolgozóknak juttatott magyar állami bérkiegészítéseket megemelik – közölte, hozzátéve: a magyar állam nagy mértékben hozzájárul Kárpátalja működtetéséhez.

Szuperkórházak és behajthatatlan követelések

Kérdésre megerősítette: a fővárosban a budai oldalon 100-120 milliárd forintból egy ezerágyas szuperkórházat létesítenek, emellett pedig a meglévő kórházakat is százmilliárdos nagyságrendben fejlesztik a következő években, ennek első elemei már szerepelnek a következő évi költségvetésben.

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törölné a jövő évi büdzséből a 60 milliárd forintos Országvédelmi Alapot, Lázár János azt válaszolta: mérlegelni fogják az MNB felvetését – jövő szerdán tárgyal a kormány ismét a költségvetésről –, de egyelőre nem látja jogosnak a kritikát.

Szintén kérdésre helyesnek nevezte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 637 milliárd forint követelésről mondott le tavaly. Úgy fogalmazott: a behajthatatlan követeléseket el kell felejteni, és a bevételeket kell növelni, erre kell helyezni a hangsúlyt.

Nem mindenkinek lehet jó a kötelező borravaló

A szállodaszövetség által javasolt kötelező borravalót firtató felvetésre azt felelte: a kezdeményezést a turisztikai ügynökség mérlegeli, de szerinte nem biztos, hogy a kötelező szervizdíj, amelynek nincs hagyománya Magyarországon, minden vendéglátósnak jó lenne.

Kifejtette ezzel kapcsolatban: a Balatonnál az egyik legnagyobb szezon várható az idén, a mutatkozó munkaerőhiányra pedig megoldás lehet az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentése, amely fedezetet biztosíthat béremelésre. Megjegyezte: a Balatonnál megemelik a rendőrség létszámát, a hatóság nagy erőkkel készül a szezonra.

"Gyurcsány már régen nem komolyan vehető tényező"

Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy pert veszített Dobrev Klárával, az Altus Zrt. vezérigazgatójával szemben, Lázár János kijelentette: ha az ítélet jogerős, tudomásul veszi és mérlegeli, hogy a Kúriához forduljon-e.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök, volt miniszterelnök Orbán Viktort érintő – a kormányfő pénzügyeire vonatkozó – vádjait Lázár János úgy kommentálta: Gyurcsány Ferenc már régen nem komolyan vehető tényezője a magyar politikának. Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tartó feleségének inkább a férje "leépülő személyiségével" kellene foglalkoznia – fogalmazott. Közölte: "semmilyen információm nincs arról, amiről a volt miniszterelnök beszél", ha pedig tud valamit, tárja a nyilvánosság elé, és hozza elő a bizonyítékait.

Nem bírnak magukkal a Momentumosok

A CÖF MVM-es támogatásával kapcsolatban a miniszter azt mondta: az MVM pénze – állami vállalat lévén – az adófizetők pénze, így a kérdéses adatok kikérhetők.

Szintén kérdésre azt is elmondta, Spéder Zoltánnal csak magánügyekben beszélhet, magánemberként továbbra is tartja vele a kapcsolatot, de sosem beszélt vele az Index sorsáról.

Arról is megkérdezték a tárcavezetőt, hogy a Momentum Mozgalom "betört" az Origo szerkesztőségébe, amit Lázár János megdöbbentőnek nevezett, mint mondta: "nem bírnak magukkal, úgy látom". "Nem ez fog a választói bizalom megszerzéséhez vezetni" – fogalmazott.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Műtrágyázzuk a gyomot?! A morék szaporodjanak?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
""Lázár szerint Gyurcsány már rég nem komolyan vehető tényező""-mondta ezt a Kupaklala. És az még egy külön bukét ad a dolognak, hogy ő és pont ő képes azon a szép száján ilyesmit kimondani.
A következő az lesz, hogy a Füstösflóri becsületes vagy az Orbán tisztakezű. Esetleg a Dajcstomi ért a kapukhoz.
A változatok száma végtelen.
Nessy
De szép mesedélelőtt lehetett! Pártunk és kormányunk fog gyermekeket nemzeni? Mert egyébként az magánügy! A "támogatás" azokat érinti, ahol legalább három gyermek mellett mindkét szülőnek jól jövedelmező állása van.
Az "ÁFA csökkentés eredményét látjuk a disznóhús árában! Magasabb, mint előtte!
Ha Gyurcsány nem tényező, akkor miért kell folyton emlegetni, kiplakátolni, vegzálni?
Persze, mindenki félkegyelmű, aki nem hithű fideszes.
Azért, mielőtt áriákat zengedeznek a "nem lévö, illetve minimális inflációról", ajánlok egy piaci bevásárlást személyesen!
Nessy
Annak meg külön örülök, hogy a kárpátaljai egészségügyiek bérét emeljük!
namihami
@Nessy: És Erdélyben templomot emelünk. Valamint a délvidéki magyaroknak is csorgatunk rongyos 50 milliárdot.
Ha már idehaza ennyire nincs szükség erre a pénzre. Igazán, ne vesszen kárba.
Sámannus
Janó ne menekülj otthonról, kapd elő ma habverőt, nem tart vissza senki.
Eladott Ország
@Pálinkás Pál: ma, 11:42 vastagbor.blog.hu/2014/03/31/lazar_janos_es_hodmezovasarhely_22_5_milliardos_adossaga
Lázár János és Hódmezővásárhely 22,5 milliárdos adóssága. Most pedig mosolyogva átadta utódjának a bizonyságlevelet arról, hogy az adósságot átvállalta az állam, ez a misztikus, megfoghatatlan valami, tehát a tartozás eltűnt a nagy fekete lyukban, ami persze részben az ő érdeme is. Igazán szép teljesítmény, kevesen tudták volna ilyen rezzenéstelen mosollyal végigcsinálni, no de Lázár János csak egy van, szerencsére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.