Ugyan hatféle agyhártyagyulladás elleni oltás van törzskönyvezve Magyarországon, ebből három nem, vagy csak nehezen elérhető. A Meningococcus B elleni oltás december óta folyamatosan hiánycikk.

Hatféle, a fertőző agyhártyagyulladás elleni oltás van törzskönyvezve Magyarországon, ám ebből három nem, vagy csak nehezen beszerezhető. A Meningococcus B elleni oltóanyag gyakorlatilag december óta folyamatos hiánycikk  

- mondta el a Világgazdaságnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A cikk szerint a Meningococcus B elleni vakcinából csak egyféle létezik Magyarországon, de az is csak 2014 óta, és jelenleg egyáltalán nem kapható. Viszont az igény rá folyamatosan növekszik, évente 10-15 százalékkal.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lévő információk szerint június 20-ig gyártási kapacitási problémák miatt nem is lesz kapható a B típus elleni oltóanyag. A C típusú fertőző agyhártyagyulladás elleni vakcinák közül kettőt szintén nehezen lehet beszerezni.

A GlaxoSmithKline (GSK) három vakcinát is gyárt, és mint a cég képviselői a világgazdaságnak elmondták, tavaly télen – miután három gyerek is fertőző agyhártyagyulladásban halt meg – néhány hét alatt fél évre elegendő készlet fogyott el.

Idén az első négy hónap alatt eladott, B típus elleni oltóanyag mennyisége meghaladta a tavaly egész évben eladott vakcinák mennyiségét. A cégnél leginkább a Menjugate elnevezésű, az agyhártyagyulladás C típusa ellen használható vakcinából van hiány, ez ugyanis idén januártól 2 éves kor alatt ingyenesen elérhető.

"A Meningitec is a Meningococcus C típusa elleni vakcina. Az OGYÉI-nél azt mondták a Világgazdaságnak, hogy az oltóanyag a forgalomba hozatali engedély változása miatt nincs forgalomban. Ezt a vakcinát a Pfizer gyártja. Gyakorlatilag 2014 óta hiánycikknek számít. A tervek szerint a jövőben sem lesz kapható a patikákban. A Pfizernek még két agyhártyagyulladás elleni oltóanyaga van, ezeknél nincsenek ellátási gondok" – olvasható a cikkben.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Vigyorgó vándorköszörűs erre varrjál gombot, de inkább felkötnénk és ott vigyorogjál!!!
Az ,,illetékes,, MÉG NEM HIMBÁLÓDZIK EGY LÁMPAVASON AZ ANDRÁSSY ÚTON???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.