Sem a mikro- és kisvállalkozások, de még a közepesek sem versenyképesek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint.

A magyar mikro- és kisvállalkozások, de még a közepesek sem igazán versenyképesek, nem tudnak a nemzetközi piacon egységnyi idő alatt akkora értéket előállítani, mint a versenytársak – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke csütörtökön Debrecenben.

"Ha túl erősen nyomjuk a béreket fölfelé, azt nem tudják kitermelni", ha viszont nem, akkor "kiürül az ország" – tette hozzá Parragh László, a kamara országos elnöki találkozóját megelőző, rögtönzött sajtótájékoztatón.

A kamara elnöke nagyon fontosnak nevezte, hogy termelékenységben, hatékonyságban felzárkózzanak a magyar vállalkozások Európához, mert csak ebben az esetben nyílik lehetőség a foglalkoztatás bővítésére.

Parragh László szerint ugyanakkor "minden makrogazdasági adat rendben van" –, így a foglalkoztatás, a növekedés, az infláció, a fogyasztás, a beruházások –, de nagy kérdés, "hány évig tudjuk ezt tartani".

A felzárkózás, a nyugathoz való közeledés elengedhetetlen feltétele, hogy éveken át fenn tudjuk tartani ezeket a folyamatokat – tette hozzá.

A kamarai vezető szerint ugyanakkor a munkaerő biztosítását tekintve "az árral szemben úszunk": nem csak a gyerekszám csökken, hanem az iskolába iratkozók száma is, miközben rendkívül erős a gimnáziumok "elszívó hatása".

"Az elmúlt öt évben 100 ezer gyerek esett ki a középfokú képzésből, ebből 84 ezer a szakképzésből" – mutatott rá Parragh László, óriási hibának nevezve, hogy "polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat, ami óriási hiba". Szerinte van olyan vidéki gimnázium, ahol 2,5 tanulmányi átlaggal indítottak első osztályt.

Hozzátette: ez "kiszúrás" a gyerekkel, mert nem tud továbbtanulni, "kiszúrás" a családdal, mert olyat tanul a gyerek, aminek nincs piaci kereslete és "kiszúrás" a gazdasággal, mert nincs elegendő munkaerő.

Meg kell győzni az embereket, ha a gyereknek van olyan munkája, amit a piac keres, és megfelelő jövedelemre tesz szert, az számára önbecsülést is ad – mutatott rá a kamarai elnök, aki szorgalmazta a felsőoktatás átjárhatóságát, vagyis, hogy a diák a szakképzésből be tudjon jutni a felsőoktatásba.

"Egy jó autószerelőből lehessen autóipari mérnök, ha tovább akar lépni" – mondott példát Parragh László megemlítve, hogy e folyamatnak már jó keretet biztosítanak a szakgimnáziumok, de – mint mondta – a társadalommal még meg kell értetni, hogy ez így is működik.

Miklóssy Ferenc, a kamara alelnöke, a hajdú-bihari kamara elnöke szerint "nem lehet a gazdaság erős, ha a középvállakozói réteg nem erős, nem versenyképes".

Hozzátette: a magyar középvállalkozók megerősítéséhez kell, hogy az európai uniós támogatások 60 százaléka ténylegesen a vállalkozásokat erősítse. A szakember ennek érdekében sürgette a pályázati döntéseket, hogy a támogatásokat mielőbb közvetlenül eszközök, gépek, technológiák beszerzésére fordíthassák, ami megalapozza a következő évek versenyképességét.

A debreceni találkozón A jövő gazdasági kihívásai a kamarák tükrében, célok, feladatok és lehetőségek címmel cserélnek véleményt az ország kamarai vezetői.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
lehet, hogy Parragh gombát szedett, aztán volt közte bolond gomba is?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Mivel a magyar vállalkozásokat 27 éve hatalmas adókkal,járulékokkal sújtották, azok akik nem kaptak állami,önkormányzati megrendeléseket becsődöltek és ma is becsődölnek.
A Mo-ra bejövő multikat mindenféle kedvezménnyel előnyhöz juttatták holott ők már eleve hatalmas tőkével,nagy tapasztalatokkal rendelkeztek.
Mo. első lerablása a kínai vízummal kezdődött és a multik folytatták. Tehát a kínaiak először aláásták a magyar vállalkozókat majd a végső csapást a multik tették, felvetették a kölcsönöket és átmosással kivitték az országból. Ezek magyar vezető segítői közben meggazdagodtak.
1magyar
@Béla333: Igen, neki a kormány munkát adott azonnal, azzal nekik, hogy kötelezővé tették a kamarai tagságot, a semmiért fizettetnek itt is a magyar vállalkozókkal sok pénzt.
Ezek meg jól élnek a dolgozókból és nem tesznek értük semmit.
1magyar
Ha nem lenne kötelező a kamarai tagság már ő is gombát szedhetne.
Béla333
Szerintem amit az elmúlt 27 évben a tökfej politikusaink (így Parragh mester is!) kialakítottak mint magyar gazdaság, annak köze nincs a piacgazdasághoz.
Az a vállalkozás él és virul valós gazdasági erő nélkül is, amelyik a mocskos és korrupt politikusoknál jól fekszik, a nekik juttatott adóforintokból, közpénzekből feketén visszajuttat nekik. Magyarán ez bűncselekmény!
Mivel ezek a korrupcióban részt venni hajlandó vállalkozások elszipkázzák azok elöl az üzletet, munkát, akik nem szeretnének korrumpálni, így a becsületesek (de esetleg tehetségesek) csődbe mennek, a korrupcióra, bűnözésre hajlandóak megerősödnek.
Ezért tartunk itt, ahol!
Mocskos, korrupt politikusok, bűnöző tehetségtelen tolvajok!
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/03/verseny-1024x682.jpg
Csak a gatyából kilógó segg és az önámítás. Remek állapotban vagyunk”, minden gazdasági mutatónk pozitív, fenntartható (Parragh László elnök, 2017. február 28-­án, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén). Akkor most ki ivott hintőporra babaolajat te szervilis seggnyaló seggfej! Amint látható, az elmegyógyintézet ünnepi ülésén az ápolásra szorulók a megszokott módon félszájjal kimondott igazságokra fűzték fel azokat a sikamlós hazugságokat, amelyekről évek óta üvöltve ordít az állami ­kormányzati propanda. A jobban teljesítésnek, az erősödésnek és a kozmetikának – az általános közöny és fásultság okán – egyetlen ellenfele van pillanatnyilag: a tények, számok, adatok, amelyeket nem a narancssárga boszorkánykonyhában hamisítanak. Egy ilyen idegesítő számsor például az Európai Unió 263 régiójára vonatkozó versenyképességi statisztika. A filozófálgatással és a siker megmagyarázásának fölöttébb fárasztó és idegesítő jellegével szemben tény az, hogy Magyarország nem csak hogy nem erősödik, de még erőlködni is képtelen. Egyszerűen, szimplán alig működik. Valaki szóljon a nemzet szolgájának, hogy nem kell magyarázni a sikert, nem kell azon töprengeni, hogy a szart jónak vagy biztatónak nevezzük inkább, mert ez úgy szar, ahogy van.
Eladott Ország
Itt úgy múlt el lassan három évtizednyi törékeny demokrácia, hogy közben nem dörögtek a
fegyverek, nem kellett senkinek az életéért futnia és az utóbbi 10 év több mint felében napi 2
milliárd forint érkezett az országba. Felzárkózásra, a versenyképesség javításra. Ezek voltak azok az évek, amelyekhez hasonlatosak soha többé nem lesznek ennek az országnak az életében. Ebből a rengeteg pénzből arra futotta, hogy Európa rekord ÁFA-­jával, az olcsó élőmunka bérének rommá adóztatásával, a térkövezésbe, stadionépítésbe, játékvasútba, Makovecz­ örökségbe, űrközpontokba, vadászházakba, mangalicatelepekbe, soha fel nem épült groteszk, kirakat ­szörnyűségekbe, családi vállalkozásokba folyt el a magyar jövő. A szó legszorosabb értelmében. Évek óta nem voltak ilyen alacsony szinten a beruházások, az egészségügy és oktatás nem a demagógia, hanem a véres valóság szintjén döglődik, a munkaerőhiányt a munkenélküliség emeli négyzetre, miközben a semmihez nem értő idióták 10 milliárd forintból akarják felzárkóztatni a vidéket. A mangalicaszerelő bárgyú Mészáros Lölö fél éves zsebpénzéből. A helyzet az, hogy a csillapíthatatlan étvágyú udvartartás felzabált mindent néhány év alatt, de lássuk be, a korábbi és mindenkori kormányok sem erőltették meg magukat, hogy jobbra forduljon a magyar sors. Minél nagyobb az étvágy a vályú mellett, annál nagyobb a pusztulás mindenhol máshol. Nincs versenyképesség, nincs fejlődés, nincs felzárkózás. Csak a gatyából kilógó segg és az önámítás. Nem jó, nem biztató, nem rossz, katasztrofális.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.