Bizony, nem nagy élmény panellakásban megfőni nyáron, és fagyoskodni télen. Ez független attól, hogy hányadik emeleten van az „álomlakás”. Az Orbán-Lázár által megálmodott panelbontás ennek ellenére nem smakkol a lakóknak és a szakma is berzenkedik. A kormányzati kommunikátorok indoka pedig pont ez: „a tizedik emeleten lakni 40 fok melegben vagy mínusz 20 fok hidegben, nem a legélhetőbb körülmény.” Arról valamiért nem szól az Orbán-fáma, hogy miért állna meg a kilencediknél a bontás-láz, miért nem megy mondjuk a 6. emeletig. Mennyivel kellemesebb a kilencediken lakók élete, mint eggyel közelebb az éghez?

Forrás: zarojel.hu
Feltöltő: Városi Kurír
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkafőző Rézüst
A kilencedik messzebb van a Naptól, mint a tizedik! Ezért nem melegszik annyira ! Mondaná az elsimon fidióta, ha nyilatkozna ez ügyben... Megmondta azt is, hogy éjjel nem süt a Nap!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Pálinkafőző Rézüst: Barackmagos L Simon László: Kivéve Magyarországot, ahol azért nem kell napelem vagy szélkerék, mert nem mindig süt a nap és a szél is össze­-vissza fúj. Nem úgy mind bárhol másutt a világon, ahol ezek szerint mindig süt a nap, és a szél is fegyelmezett. Dániában tavaly volt olyan nap, amikor az áramot teljes egészében a szélturbinák generálták. Németországban volt olyan nap, amikor annyit termeltek a megújulók, hogy ingyen adták az áramot. De nem kell olyan messzire menni példákért. Már a szomszédaink is jócskán megelőztek minket.
elnyomott
@1magyar: de nem annak lenne száz év, amit ezek építenek. :-(
Eladott Ország
Én már elsőre is azt gondoltam, hogy Lázár János okos fejét megsüthette a nap, amikor a
panelházak felső szintjének visszabontásáról mesélt. Mert ilyet normális ember nem nagyon
mond, ha egyébként nem buggyant meg átmenetileg az agya neki. Most ismét előkerült az ötlet, amit a hírek szerint maga a nagy hadúr és kisvasutas is támogat. Hát akkor szerintem álljunk bele ebbe is, mint a többi hülyeségbe. Amúgy sincs már semmi más baja ennek az országnak, csakis a tizedik emeleten minden nyáron megismétlődő hőség. Amit hétszentség biztos, hogy a visszabontás meg fog oldani, mert akkor elmúlik a meleg a tizediken. A kilencediken lesz hőség. De ennek is van megoldása, mert akkor vissza kell bontani azt is és
akkor a nyolcadikon lesz dögség, tehát folytatni kell a bontást. Ennek ezernyi haszna lesz. Ha már nem csinálunk olimpiát, mert a hülye hazaárulók leszavazták (pedig mi pénzt el lehetett volna ott lopni, te jó ég), akkor bontunk. A baráti cégek és strómanok így bevételhez jutnak. Mert ugye Mészáros Lölö tuti nem csak építeni tud nagyon, hanem bontani is. Meg mindenki más is, aki számít. Aki meg nem számít, az eddig is le volt sajnálva és ezután is le lesz, szóval nem mérvadó, nekik mi a bajuk.
Eladott Ország
Még véletlenül sem jutott eszébe egyetlen korrupt szarházinak sem, hogy tényleges gazdasági növekedés mellett értelmes dolgokon agyaljanak. Nem. Melyik fideszes potentát lakik még tetszőleges panelház tizedik emeletén és filozófál azon ingben, glóriában, hogy milyen istentelenül meleg van, nem kellene visszabontani ezt a rohadt emeletet? Ha jól sejtem, nulla. Sőt, ha jól sejtem, akkor nem kevés uniós támogatás állt rendelkezésre a panelházak korszerűsítésére/szigetelésére, de azt inkább az önkormányzati/állami épületekre fordították, hogy nehogy véletlenül kevesebb energia fogyjon télen, mert a végén még veszélybe sodorta volna a paksi átverés létfontosságába vetett hitet. Szóval elbaszták a pénzt baromságra, (az MVM extraprofitját hagyjuk is, amiből a CÖF Brüsszelig menetel a rezsicsökkentés védelmében), most meg előálltak az agyhalált idéző ötlettel: bontsunk már el pár szintet, hátha csökken az átlaghőmérséklet. Nem az van most sem, hogy értelmes hőszigetelés, sátortető, esetleg napcellás megoldás, árnyékolás, fenntartható hűtő­ szellőztető rendszer, végiggondolt, megvalósíthatósági stratégia, hanem bele a vakvilágba:
próbáljuk meg, úgysem volt még ilyen. Toljuk bele az emberek arcába a látványterveket, hadd butuljon a magyar. Ahelyett, hogy egy értelmes bérlakásprogramon, esetleg a zöldterület növelésén, szociológiai-urbanisztikai szempontok és az érintettek véleményének figyelembevételével dolgoznának valami hasznos megoldáson, és az élhető környezet megteremtésén, ötletelnek és akinek a legvadabb, legaberráltabb faszság jut eszébe, az nyer. Hihetetlen.
emerencia
@coni: tegnap 16:04-re: Hozzátartozóm 3 éve részt vett a 10 emeletes házuk felújításának szervezésében. Boldogan mesélte, hogy a mérnökök igencsak elcsodálkoztak mikor közelebbről szemügyre vették az épületet. Szerintük kb.100 éves koráig mindenképpen ki fogja bírni. (1974-ben épült) Eddig úgy tudták, hogy ezeket az épületeket anno legfeljebb 30-40 évre tervezték.

Arról még nem hallott senki, hogy a távfűtéses szigeteletlen paneljában megfagyott volna valaki. (Tapasztalat: kb.12-15 fokra hűlt le nagyon hideg télen. Alaposan felöltözve ez már túlélhető, ha az ember egyébként egészséges.) Családi házakban viszont sorban fagynak az emberek. :-(((((((((.
Eladott Ország
Magyarországon több mint 700 ezer lakást építettek iparosított technológiával, és ebből a lakásszámból 500 ezret meghaladó a paneles technológiával készült lakások száma. Ma már látható hogy ezeknek az épületeknek a tartószerkezete élettartamukat tekintve elérheti a száz évet. A paneles épületek nyílászárói, ablakszerkezetei, az épületgépészeti rendszerei 30 évre tervezettek, valójában nem is teljesítenek többet. A panelépületek hőszigetelése több okból rossz.

• Már a gyártás folyamán vékony hőszigeteléssel készültek a panelek
• A panelekben lévő – eredetileg is vékony polisztirol lemezek – a panelkapcsolatoknál tovább vékonyodtak ott, ahol hőhidak megjelenésével lehetett számolni.
• Technológia fegyelmezetlenségből a betervezett hőszigetelések nem minden esetben kerültek a helyükre.

Az épületek rossz hővédelme gyorsítja a szerkezetek korrózióját, károsodását. A szerény mértékű hőszigetelés, hőhidas csatlakozások, rossz légzárás miatt magas az energiafogyasztás, de magas a paneles épületek üzemeltetési és fenntartási költsége is.
Egy panelépületben lévő lakás éves energiafelhasználása négyzetméterenként 200-280 kilowattóra. Homlokzati hőszigeteléssel (16 cm vastag), speciális hőszigetelésű légtömör ablakok, hővisszanyerős szellőzés beépítésével, a fűtési energia és a használati melegvíz napkollektoros előállításával az energiafelhasználás 70-80 százalékkal szorítható vissza.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.