Egyre több autós nem fizeti be a büntetéseket a fővárosban, miközben nőnek a a szabálytalan esetek, ez leginkább Tarlós István közterület-felügyelet elleni tavaszi kirohanásának köszönhető.

Egyre több autós nem fizeti be a büntetési csekkeket a fővárosban, ez a 24.hu cikke szerint annak köszönhető, hogy Tarlós István főpolgármester tavasszal erre buzdított a közterület-felügyelet kameraképek utáni büntetési módszerét szapulva.

Utólag persze kiderült, hogy Tarlós István felesége szaladt bele egy 50 ezres büntetést érő szabálytalan kanyarodásba, de a cikk szerint a főpolgármester kirohanása arra volt jó, hogy az autósok befizetési morálja visszaessen. 

Pintér Sándor belügyminiszter is Tarlós pártjára állt, mondván, ezen kamerák képei után nem lehet automatikusan büntetéseket kiszabni, így most az önkormányzatok egyből a rendőrségnek küldik tovább a szabálytalan autósokról készült felvételeket. Csakhogy ezzel az önkormányzatok elesnek a hozzájuk eddig beérkezett büntetési pénzektől, ám a cikk szerint most találtak egy olyan jogi kiskaput, amely szerint a rendőrségnek átadott esetek után befizetett büntetésekből jár nekik 40 százalék.

A lap megkereste azokat a kerületi önkormányzatokat, ahol a közterület-felügyelet működtetett kamerarendszert, és ezek alapján büntetett. 

A Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet válaszlevelében leírta, kifejezetten a kamerák körüli vita a felelős az elmúlt három hónapban kialakult súlyos helyzetért: az állítják, hogy március óta kevesebb, mint felére csökkent a fegyelmezetten fizető autósok aránya.

De megugrott a szabálytalankodó autósok száma is, az V. kerületi közterület-felügyelet szerint egyenesen megduplázódott a számuk, mert úgy vannak vele, hogy a közterület-felügyelet úgysem büntetheti őket.

(Címlapi kép: pixabay.com)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Syntax Error
2009. szeptember 1-ig kizárólag a rendőrség üzemeltethetett közterületi térfigyelő rendszert. Addig ezek döntően nagy forgalmú utak kereszteződésében, forgalomfelügyeleti csomópontokban működtek, de a Rendőrségi törvény (1994. évi XXXIV) már kimondta, hogy: „(1) A Rendőrség közterületen, közbiztonsági célból képfelvevőt helyezhet el oly módon, hogy annak jelenléte az állampolgárok számára nyilvánvalóan észlelhető legyen. … A Rendőrség által készített kép- és hangfelvételek, személyes adatok csak az esemény helyszínén elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt kezdeményezett eljárás során, valamint körözött személy azonosítása céljából használhatók fel.” Ugyanígy szabályozták az felvételekhez való hozzáférést, a felvételek tárolásának maximális idejét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Fradigege
A gc közterület továbbnyomja a zsaruknak a felvétel. Spiccliségnek hívják ezt a módszert.
Equus
piócák... értéket nem állítanak elő, mások hibáiból igyekeznek megélni... olyanok mint az orvosok, ügyvédek, papok
quadrocopter
@Fradigege: Attól még nincs bizonyítva a gépkocsivezető személye!
szaboria1
A főnökség kitalálta ők is hasznot akarnak húzni ne csak a parkolást ellenőrző közterületesek. Akik sokan zsebre dolgoztak.
Fradigege
@quadrocopter: Objektív felelőség van. Az üzembentartó csenget. Úgy tudom.
quadrocopter
@Fradigege: Nem mnden szabs. esetében érvényesül az objektív felelősség elve - ergo: nem jól tudod - a tárgybeli esetekben nincs obejektív felelősség, a pintérség is így látja!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.