Tartja előnyét a Fidesz-KDNP a teljes népesség körében, ez derül ki az Iránytű Intézet által a Magyar Nemzetnek készített felmérésből. 

Előnyben a Fidesz (és  KDNP)

Őrzi előnyét a Fidesz-KDNP, az előző hónapban mért 31 százalékos támogatásukat 33 százalékra növelték ebben a hónapban – derül ki az Iránytű Intézet teljes népesség körében, a Magyar Nemzetnek készített felméréséből. 

A felmérés szerint a Jobbik 16 százalékon áll, az MSZP 8 százalékon van, a Demokratikus Koalíció 4, míg az LMP 3 százalékon áll. A kisebb baloldali pártokat (Együtt, Párbeszéd, Liberálisok, MoMa) egy százalék alatt mérték, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Mozgalom 2-2 százalékon állnak. 

Áprilisban még 29 százalék volt a bizonytalanok, illetve a biztosan nem szavazók aránya, ez júniusra 2 százalékra csökkent.

"A felmérés szerint a pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – szintén a Fidesz vezet 47 százalékos támogatottsággal. A Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 24 százaléka, míg az MSZP-re 11 százalék, a DK-ra 6 százalék. Az LMP ebben a kategóriában 5 százalékon áll, az Együtt pedig 1 százalékon. A Momentum és az MKKP támogatottsága ebben a körben is megegyezik, mindkét pártnak 3 százalékot mértek" – olvasható a cikkben.

A biztos szavazóknál 49 százalékon áll a Fidesz-KDNP népszerűsége, 21 százalékon a Jobbik, az MSZP-re 11, míg a DK-ra 6 százalék voksolna. Az LMP-t 5 százalék támogatja, az Együtt, Párbeszéd és a többi baloldali párt 1-1 százalékot kapna a felmérés szerint. A Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya 3-3 százalékos támogatással bír a biztos szavazók körében.

Kiábrándultak

A felmérés szerint a 2014-es választás óta a Fideszből 7 százalék átment a Jobbikhoz, 8 százalék elbizonytalanodott, és 78 százalék maradt az, aki az előző választás után a következőn is a Fideszre voksolna. 

"A Jobbik egykori táborának csak 69 százalékát tudta megtartani, szavazóinak 12 százaléka átpártolt a Fidesz–KDNP-hez, 6 százalék a Momentumhoz. A 2014-es baloldali összefogásra voksolók többsége (26 százaléka) a DK-ra, 23 százaléka az MSZP-re voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, 9 százalék a Jobbikot, 8 a Fidesz–KDNP-t, 7 százalék pedig az LMP-t támogatná. Rossz hír az LMP-nek, hogy a párt mindössze az egykori szavazói 32 százalékát tartotta meg, 14 százalék átpártolt a Momentumhoz, 11 százalék az MKKP-hoz, 20 százaléka pedig bizonytalan" – áll a cikkben.

A tömegpártoknál nagyobb arányban vannak az alsóbb osztályok

A felmérés szerint míg a Momentum, az LMP és a MKKP támogatói között nagyobb arányban vannak a középosztályba, vagy felsőbb sorolhatók, addig a az MSZP-nél, Fidesznél és a Jobbiknál inkább az alsóbb néposztályok a dominánsak. 

A cikk szerint a Momentumnál 70, az MKKP-nél 90 százalék vallja magát a középosztály felsőbb osztályába tartozónak, az LMP-nél 58 százalék ez az arány. 

A Jobbiknál 34, míg az MSZP-nél 41 százalék az alsóbb középosztály aránya, a DK szavazóinak 62 százaléka vallja magát a középosztályba tartozónak. A Fidesz-KDNP támogatóinak 68 százaléka a közép- vagy felsőosztályba sorolná magát.

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@Horizont: Hát igen, a félelem... mindenféleképpen a félelem győz!
De melyik a célravezetőbb, ha tudjuk egyáltalán mi a cél? Én ott látom a hibát, hogy az ellenzék nem vázolja fel érthetően, hogy mi a célja, és hogy ehhez milyen út vezet! Persze, áldozatvállalással, de hogy is lehetne másképp? Hiszen ha a cél jó és reális, az emberek megértenék és nagy többségben támogatnák.

Ehhez képest mondanak irreális baromságokat...

(Amúgy azt hiszem, hogy ovi a kulcsember a fideszben. hA Ő NEM főmérnök, vége van az egész pártnak.)
Perwool
Milyen pártokról beszél ez az idióta iránytű?
KDNP?
Ki szavazott rájuk?
Mikor jutottak be önállóan a parlamentbe utoljára?
Hány tagja van a pártjuknak?
Hány híve van a pártjuknak?
Amúgy Fidesz sincs! Csak és kizárólag Orbán egy személyben!
nyanya001
A lopásba, a mutyiba, a hazugságba na ebbe vezettek !
Cicamama55
Nem értem, Flóri miért nem kerül fel a plakátjukra! Nem tán szégyenlik?!
egyvandor
Gondolom megkérdezték a közpénzünkön tengődő vajna szerelmetes feleségét is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.