kár elfeledkezni arról, hogy a Klikk, a szakiskola-tönkretételi központok, de valószínűleg az Emmi prominensei is elmehetnének zabot hegyezni, ha a leiratokat kidobnák, az utasításokra fütyülnének. Vagy éppen olyan kreatívan alkalmaznák, mint az 1960-as, 1970-es években még katedrán álló,”régi vágású” tanárok. Akik legjobbjai remekül megtanították a diákokat a kettős igazságok hálójában kihozni magukból a legjobbat. Miközben a központi tanterveknek, tananyagoknak is meg van, meg lehet a maguk előnyei. Leginkább az, hogy a legkisebb faluban is azt a tudásszintet várja el, mint az elit-iskolákban. Legalább egy elvárásban kiegyenlítő lehetőséget teremtve a kiemelkedésre. Már akkor, ha ehhez szakmailag kompetens tanárok is tartoznak. Akikből kétségtelen hiány van. Az inkompetens tanár pedig csak fokozza azt a rendszerabúzust, ami miatt, ahogy Vekerdy is említi, egyre inkább megbetegítő tényező az iskola.

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
A cikked megint szokasosan hozza a jo formajat, mar csak abban tamaskodnek egy picit, hogy ANNYIRA rossz lett volna az 50 evvel ezelotti iskola.
Lehet, hogy Neked szemely szerint megvolt a sajat rossz tapasztalatod, - ezt nagyon sajnalom, es sajnos, ezen nem is nagyon lehet valtoztatni mar.
De ha peldaul aranyaiban neznenk az akkori es a mostani rossz iskolak aranyat, akkor az 50 ev elotti iskolak kb. 10 %-a volt rossz es 90 %-a jo, mig a mostani helyzetet nezve - hala artunknak es urmanyunknak - 90 %-ig csapnivalo, es talan 10 %-a tud jo nevelest biztositani...
A kommunista rendszer a haboru utan es a rakosista idokben egyszeruen keptelen volt a regivagasu jo, muvelt tanari gardat lecserelni a kommunista ideologiaval atitatott, inkabb parthu, mint jo szakmai tudasu gardara.
Nekunk ez volt a szerencsenk 56 evvel ezelott, amikor kezdtem a sulit.
Persze a dirink 100 %-ig elkotelezett vol ideologiailag - de szerencsere nem tudott ott lenni minden oran minden osztalyban, igy fogalma sem lehetett rola, hogy a tanarok gyorsan leadtak a kotelezo anyagot, majd leadtak ugyanazt a sajat tudasuk alapjan is, ami a szintiszta tananyag volt. Mi imadtuk ezeket a szines orakat, es 5-8 evesen ugysem fogtuk fel, hogy a politika mit jelenthet a kepzesunkben, mert megkaptuk a jo szakiranyu kepzest.
A vallasuldozeses problemakat megoldottak a szulok: mivel mindenkit hivatalbol figyelt az iskola, hogy ki jar vasarnapi misere az iskola mellett allo gyonyoru katolikus templomba, a szulok egyszeruen atmentek egy masik felekezetbe, nem a Bakats terre, hanem az Ulloi uti templomba jartak. Igy aztan minden szulo es gyerek "tiszta" volt hetfotol szombatig (akkor meg szombaton is volt suli),
GeoCravker
@karma1: Éppen azt próbáltam magam is írni, hogy a '60-as években elég sok tanár volt, aki a sorok közt tudott oktatni. S elég sok, aki még a régi iskolák emlékeivel és képzettségeivel rendelkezett.
Ugyanakkor alapszemléletében volt más. Akkor a gyengécske tanulókat is igyekeztek az átlagba hozni. Ma eldobják, mint a használt óvszert.
.
Akkor társadalmi szinten próbáltak nivellálni, ami egy kicsit mindenkinek rossz volt, de nem nagyony rosz. ma sokaknak nagyon rossz, keveseknek csak egy kicsit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.