Az iszlám vallás Iszlám Állam általi értelmezése egy "leképesztően kisebbségi" irányzat Rostoványi Zsolt iszlámszakértő szerint.

Bár az Iszlám Állam nevű terrorszervezet iszlámértelmezése is egyfajta interpretációja a vallásnak, az a muszlimok körében egy "elképesztően kisebbségi" irányzat – mondta Rostoványi Zsolt iszlámszakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára elmondta: kétségtelen, hogy az iszlámban nem zajlott le olyan mértékű reform, mint a kereszténységben, és azon belül a lehető legkülönbözőbb interpretációk élnek egymás mellett. Az iszlám szélsőséges értelmezése is egyfajta értelmezése a vallásnak, ugyanakkor az egyáltalán nem általános a muszlimok körében: az iszlám világ vallástudósainak a döntő többsége "teljes mértékben elutasította" az Iszlám Állam interpretációját – mondta.

A szakértő szerint a probléma gyökere nem az iszlám – ezért nem is azzal kell harcolni –, hanem az iszlamizmus radikális szárnya, a dzsihádizmus és annak iszlám-interpretációja.

Felhívta a figyelmet arra, hogy emellett viszont nagyon komoly szellemi mozgalom van az iszlám megújítására, megreformálására. Példaként említette azt a kulcskérdést, amelyről vita folyik, hogy a saría (iszlám törvénykezés) istentől származik-e vagy emberek hozták létre, mert az utóbbi esetén az megváltoztatható és a mai viszonyokhoz igazítható.

Ilyen szempontból problémát jelent, hogy az iszlámban nincs egy központi autoritás – mint a katolikusoknál a Vatikán, a pápa –, amelyik állást foglalna hasonló kérdésekben – tette hozzá.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
a ziszlámszakértő megmagyarázza a ziszlámnak hogy mi az...hát ez roppant érdekes...:))))
hemami
Minden veszedelem és baj forrása, maga az iszlám vallás. Okoskodni lehet, de nem vezet sehová. A világon nincs még egy olyan vallás, amely a hittudósai és a hívei által is ennyire nyíltan és egyértelműen hirdetné, hogy a legfőbb célja az egész világon az iszlám vallás és a saríja törvénykezés bevezetése bármi áron, valamint a keresztények kiirtása, ha nem hajlandók áttérni az iszlámra. Ez nem elég egyértelmű ? Mi kell még, hány ártatlan ember halála, hogy mindenkinek felnyíljon a szeme ? Nem kell a mellébeszélés !
F_Viktor
@hemami: Írod:
"A világon nincs még egy olyan vallás, amely a hittudósai és a hívei által is ennyire nyíltan és egyértelműen hirdetné, hogy a legfőbb célja az egész világon az iszlám vallás és a saríja törvénykezés bevezetése bármi áron, valamint a keresztények kiirtása, ha nem hajlandók áttérni az iszlámra."

Idéznél, hogy hol olvastál a Koránban ilyet??
A Korán több helyen is elérhető magyar nyelven, én bizony hiába kerestem, hogy igazoljalak, de biztosan bennem a hiba, várom, hogy segítsél!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.