Tíz éven keresztül csináltam, belefáradtam. Maradhattam volna otthon, bízva abban, hogy egyszer tényleg jobb lesz. De belefáradtam és úgy döntöttem, hogy próbát teszek

- kezdi kemény hangú blogbejegyzését az az orvos, aki a hálapénz intézménye miatt hagyta el Magyarországot. A hivatását ezentúl Svédországban gyakorló férfi besokallt attól, hogy a betegek úgy képzelik, csak az odacsúsztatott boríték garantálja az orvos figyelmét.

Külföldre költöző magyar orvos: "kib...ottul beteg ez a rendszer"

Talán kevesen tudják, de az elmúlt 10-15 évben felnőtt egy olyan orvosgeneráció, amely megveti a hálapénzt. És ez a generáció kényelmetlenül érzi magát, amikor borítékot akarnak a zsebébe nyomni. Persze, kívülről jól hangzik, hogy valaki a képesítésének megfelelő munkát végezve – a fizetésén felül – rendszeresen kap valami mellékest és a legtöbb nem-orvos ismerősöm azt mondja, hogy ő biztosan elfogadná azt a pénzt, de nem ilyen egyszerű ez. Van képzettségem és munkám, a fizetésemből akarok megélni és nem a betegek által adott hálapénzből

- írja, és hozzáteszi azt is, a betegek sokszor megdöbbennek az elutasításon, és mindenképp igyekeznek ráerőltetni a pénzt.

Én pedig magyarázkodhattam, hogy nem azért nem fogadom el, mert nem akarok velük törődni. Hát micsoda borzalmas kép alakult ki az egészségügyről?! Milyen kib...ottul beteg ez a rendszer, ha egy beteg – hálapénz adása nélkül – nem érzi magát biztonságban!? Olyan embertől várunk fokozott törődést, akit egyértelműen a pénz motivál? 

- tette fel a kérdést, majd a folytatásban eloszlatja az illúziót az orvosok anyagi helyzetéről:

Néhány éve bementem az egyik bankba, hogy lakáshitelekről érdeklődjek. Bemutattam a fizetési kivonatomat és a pult mögött ülő hölgy kinevetett. Nem hitte el, hogy orvos létemre annyi a fizetésem…Több pénzt csak úgy tudok keresni, ha több ügyeletet vagy másodállást vállalok. Csináltam mindkettőt. Több pénzt kerestem, de rohadtul fárasztó volt és gyakorlatilag nem volt szabadidőm.  Alapvetően pesszimistán állok a külföldi munkához, de ha ebbe most nem kezdtek bele, akkor egész életemben a “Mi lett volna, ha…” kérdéssel emésztettem volna magam.

Végül azzal zárja:

A magyar egészségügyet csak a benne dolgozók elhivatottsága tartja egyben.Mert mindig lesz valaki, aki beugrik a másik helyett és elvisz néhány plusz-műszakot (hogy aztán káromkodjon az elmaradt túlóradíj miatt). Mert mindig lesz valaki, aki a havi nyolc ügyelete mellé bevállalja a kilencediket is. A magyar egészségügyet ez tartja életben és a vezetők – aljas módon – épp ezt használják ki.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Teljesen igaza van a dokinak. A helyeben viszont en nem vartam volna 10 evet hogy majd jobb lesz. Es meg mindig van lefele.
En 32 eves voltam mikor eljottem otthonrol, mar banom hogy tettem korabban, de igy se panaszkodom. Viszont latom akik most jonnek otthonrol, azok tobbnyire 20-es 25 ev kozottiek.
Demografiai es gazdasagi katasztrofaba viszi a fideSS az orszagot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
@36: Igaz tanulni sokat kell de ez nem elég ,kell rátermettség, és valami kreativitás is.
Amit nem lehet megtanulni az iskola padba.
Nem szeretnék senkit megsérteni de 10 orvos közül 8 kókler.
36
@magyarbakancs: Akkor ott, az orvos képzésben is baj van.
eszegfu
@magyarbakancs: "...kell rátermettség, és valami kreativitás is..." Nekem is ez a véleményem...és ez akár igaz minden szakmára: az életben ritkán fordul elő olyan, amit a "nagykönyvből" megtanult... ez csak egy biztos támpont, melyből kiindulva némi kreativitással rájön akár arra, hogy mi baja lehet a betegnek, vagy akár képes egy kicsi, nem derékszögü sarokba szekrényt késziteni. A "kóklerek" arányát pedig Te biztosan jobban tudhatod.
magyarbakancs
@eszegfu: Köszönöm a megerősítésedet.
wagabund
némi párhuzam fellelhető:
- tegnap hallottam, egy volt bkv-s buszvezető telefonált Norvégiából...aszonta odament buszvezetőnek(többedmagával), mert az ottani tanulóidő alatt is nyolcszázezer forintnak megfeleő pénzt kap kézbe. Aki már önállóan utasokat visz, az lényegesen többet. Aztán még ecsetelte a (jobb)munkakörülményeket is..
ennek fényében figyelem a buszvezető-felvételre buzdító bkv-hirdetéseket. (nemrég még elbocsájtások voltak)

a franc sem érti ezt a bolond világot.
kukac50
Ha fele pénzt költenék a kórházak dolgozóira és felszerelésére mint a stadionokra és amit ellopnak nem kellene elmenni embereknek külföldre a megélhetés és a jobb munkakörülmények miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.