Egy nemzetközi szervezet tárta fel a fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézményben található állapotokat, de kiderült, a minisztérium már hamarabb tudhatott erről.

Reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hvg.hu cikkére, amelyben a lap egy birtokába került jelentésre hivatkozva arról írt, hogy az Emmi már fél évvel a nemzetközi civil szervezet (MDAC) jelentése előtt tudhatott a gödi Topházban tapasztalható súlyos visszásságokkal. 

A lap szerint Szél Bernadett, az LMP társelnöke kérte ki a közérdekű adatokat a minisztériumtól, amelyből az derült ki, hogy már 2016 végén tudhattak arról, hogy a gödi Topházban lévő fogyatékkal élőkkel hogyan bánnak az intézményben (volt, akire kényszerzubbonyt adtak, többen alultápláltak voltak, el voltak hanyagolva).

A minisztérium egy közleményt juttatott el a hvg.hu-nak, amelyben arról írtak, a civil szervezet jelentése után rendkívüli vizsgálatot rendeltek el, ám az nem igazolta azokat a súlyos visszaéléseket (éheztetés, kínzás, bántalmazás, egyéb súlyos bűncselekmények), amiket a civilek írtak jelentésükben.

Azt is leírták, hogy már a tavalyi jelentés után intézkedtek, például leváltották az igazgatót. Mivel az ilyen nagy létszámú speciális otthonok felújítására nem ad forrást az unió (a gödi intézményben mintegy 200 fő lakott), valamint az uniós direktívák szerint sokkal jobb kis létszámú csoportokba rendezni a fogyatékkal élőket, így a gödi intézményt hamarosan be fogják záratni.

(Címlapi kép: MDAC)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.