A Tesco szerint a hatályos versenyjogi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy az áruházlánc bármilyen külső nyomás hatására változtasson árain, mert az felveti a fogyasztói árakban való megállapodás gyanúját – közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI megkeresésére pénteken arra reagálva, hogy az agrárkamara hatósági és etikai eljárást kezdeményez az áruházlánc ellen a szerintük etikátlan dinnyeakciója miatt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken felszólította a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját, amelyben 99 forintért árusítják a görögdinnyét, miközben néhány napja még 249 forintért kínálták a gyümölcsöt. A NAK hatósági vizsgálatot is kezdeményezett az ügyben. Az agrárkamara véleményéhez csatlakozott a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) is.

A Tesco nem hajlandó visszavonni a "magyar termelőket megalázó" dinnyeakcióját

Fotó: Pixabay

A Tesco tájékoztatása szerint nem áll az áruházlánc módjában visszavonni az előre meghirdetett, a magyar dinnyeszezon kezdetét jelentő promóciót, amellyel azt kívánják biztosítani, hogy a vásárlók néhány napon keresztül kedvezményes áron vásárolhassák meg idei első magyar dinnyéket.

Az áruházlánc közölte azt is, hogy hazai görögdinnyéből az idén várhatóan a tavalyihoz hasonló mennyiséget, 10 ezer tonnát értékesít Magyarországon, és ugyanennyi magyar dinnye kerül majd a Tesco cseh, lengyel és szlovák áruházaiba is. Hozzátették, hogy az idén először magyar sárgadinnyét is értékesít az említett országokban a Tesco.

Kiemelték, hogy az exporttal a vállalat szintén a hazai termelőket támogatja, emellett ez a csatorna segítséget jelenthet túltermelési válság esetén is a magyar gazdák számára.

A Tesco közleménye szerint a vállalat túlnyomó részben közvetlenül termelőktől, illetve Termelői Értékesítő Szervezetektől, az ország minden jelentősebb dinnyetermesztő régiójából – Békés, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyékből – szerzi be a görög-, illetve sárgadinnyét.

Az agrárkamara pénteken azt közölte: a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés, erőfölényével való visszaélése miatt kezdeményez hatósági vizsgálatot a Tesco ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A kamara azt is vizsgálja, hogy az áruházlánc piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatában foglaltakkal.

A FruitVeb szintén barátságtalan lépésnek tartja, hogy a Tesco a magyar dinnyeszezon megkezdésekor kezd árcsökkentésbe. A szakmaközi szervezet véleménye szerint az áruházlánc árcsökkentési akciója a vásárlók megtévesztését is eredményezi, mert időben egybe esik az Agrármarketing Centrum (AMC) és a NAK dinnyeszezont bevezető kóstoltatási akciójával – közölte a terméktanács.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
a terméktanács mintha a GVH szerint tiltott árkartellre ösztönözne... nem gáz ez egy kicsit?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cs.n.
Szokásos nyári dinnyeharc. Pócs Jani pereputtya ment már gyinnyét törni a budaörsi teszkóhoz?
Eladott Ország
@F_Viktor: "hogyan éri kár ezzel a magyar termelőket? " Úgy, hogy a felvásárló és a kereskedő nyeli le a hasznot.
F_Viktor
@Eladott Ország: 250 forintos arnal nagyobb a kerekedo haszna, mint a 99 forintnal, a termelo viszont igy is, ugy is 39 forintert adja el. Neki tok mindegy, hogy a Tesco akciozik, vagy sem.
Vagy valamit benezek ezzel?
lusta
Kérem szépen milyen kárról hazudoznak itt össze-vissza?
Lengyelországban akciós áron kínálja szinte mindenki a dinnyét, köztük a magyar dinnyét is. Az ár 90-100 forint között ingadozik, Biedronka, Kaufland, Tesco és a sort lehetne folytatni. Nekik mennyiért adta el a magyar termelő? Kinek az érdekeit védik? Kinek hazudnak már megint?
Pálinkafőző Rézüst
Az Aldiban még olcsóbb... Rengeteg dinnye van, külföldre is hordják kamionszámra , mégis rohad már jó része. Akkor meg mi is a baj az árával???
@F_Viktor: igazad van.
Eladott Ország
@F_Viktor: Termelő: Tövit töröm és a gallya jut.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.