Péntektől kibírhatatlan lesz az idő, enyhülést talán a jövő hét második fele hozhat.

Bár hazánkban a július végi-augusztus eleji  időszak az éghajlati átlagok szerint is legmelegebbnek számít, az erre a hétre előrejelzett hőmérsékletek már a szélsőséges kategóriába tartoznak – írja elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legmelegebb napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 fokot, sőt egy-egy helyen 41 fok sem kizárt.  A hőhullám természetesen nemcsak hazánkat érinti, de Közép- és Délkelet-Európa jó néhány országát is, ahol szintén a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben. Az eheti kánikula lesz a 2017-es szezon eddigi legerősebb hőhulláma

Az OMSZ legfrissebb előrejelzései szerint a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tart majd, ekkor már az ország túlnyomó részén 35 fok fölé melegszik fel a levegő. Kevésbé forró léghullámok az északnyugati tájakat érhetik el időnként, de a hőhullám tartós mérséklődése várhatóan csak a jövő hét első napjaiban kezdődik meg. Akkor előbb északnyugaton, pár nap késéssel délkeleten is enyhülhet a forróság. Jelentősebb lehűlést a jövő hét második fele hozhat, de ez még igen bizonytalan.

Az előttünk álló napokban a napi maximum rekordok 40 fok körül (a fővárosiak 37, 39 fok között) alakulnak, így megközelítésre, illetve megdöntésükre is van esély (főként a hétvégén). Emellett a belvárosi területeken és a magasabban fekvő helyeken a legmagasabb minimumok rekordjai is veszélyben lehetnek, azaz sokfelé már az éjszaka sem hoz enyhülést.

Címlapfotó: Pixabay / Bilder_meines_Lebens CC0

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.