Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében idén júniusban 31 581 álláskereső szerepelt a munkaügyi nyilvántartásban, számuk két százalékkal, 643 fővel kevesebb a májusi adatokhoz képest – közölte a megyei kormányhivatal.

Polgári András, a kormányhivatal főigazgatója az MTI-nek elmondta:

az országos 4,5 százalékos munkanélküliségi rátával szemben a megyében 9,3 százalékos az állástalanok aránya.

A főigazgató hozzátette:

A munkanélküliek száma folyamatosan csökken, volt olyan év, amikor ez az arány meghaladta a 15 százalékot is

A kormányhivatal által közölt statisztikai adatok szerint 2017 első negyedévében a megye több mint 431 ezer fős, 15-74 év közötti népességéből 261 ezren voltak gazdaságilag aktívak, ez 3,4 százalékkal haladja meg a 2016 első negyedévének adatát.

Az idei év első három hónapjában a megye népességéből több mint 237 ezer főt foglalkoztattak, számuk 18 600-al nőtt 2016 hasonló időszakához képest, arányuk – 4,2 százalékos növekedés révén – 55 százaléknak felelt meg. A júniusi álláskeresői létszám valamivel rosszabb adat 2016 júniusához képest, ekkor 30 551-en voltak munka nélkül.

Az álláskeresők 27 százaléka a megyeszékhely körzetében koncentrálódott, 55 százalékuk legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezett. A tartósan nyilvántartásban lévők 6607-en voltak júniusban, létszámuk az egy évvel korábbihoz képest 7,1 százalékkal csökkent. Júniusban egyébként összesen 4400-an, az egy évvel korábbihoz képest 11,4 százalékkal kevesebben kerültek be a foglalkoztatási szolgálat megyei nyilvántartásába.

Pénzbeli ellátásra az álláskeresők 52 százaléka volt jogosult, jelentős részük szociális, kisebb hányaduk álláskeresési támogatást kapott. A nyilvántartásban 5170 pályakezdő fiatal szerepelt, ők a teljes álláskeresői létszám 16,4 százalékát adták, közülük 102-en rendelkeztek felsőfokú végzettséggel.

Júniusban a járási hivatalokban összesen 3500 fős munkaerőigényt jelentettek be a foglalkoztatók, a májusról áthúzódott igényekkel együtt így összesen több mint 8 ezer álláslehetőség adódott a munkát keresők számára a megyében.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
siker... taps, szűnni nem akaró vastaps, a fideszesek felállva tapsolnak.
eszegfu
"...15-74 év közötti népességéből..." na ezeket "szeretem" igazán!:) Mondja meg valaki, hogy pl. a 65 év feletti nyugdijas, aki dolgozik, vagyis jelenleg "aktiv", u.is annak számitják, akkor ha vége a munkájának ő is munkanélküli lesz?! Nem! Csak szebben hangzik, hogy a 431 ezer lakosból 261 ezer dolgozik, sőt az összlakossághoz viszonyitott munkanélküliségi % is kisebb lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.