Megvonná az írni-olvasni nem tudóktól a választójogot a Jobbik, és alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogosultságot, hogy visszaszorítsák a szavazatvásárlást.

A Jobbik elvenné az alacsony iskolázottságúak választójogát
Fotó: Facebook/Dúró Dóra

Dúró Dóra, a párt parlamenti képviselője Facebookon magyarázza, miért lenne jó, ha az alacsony iskolázottságú állampolgárok távol maradnának a parlamenti választásoktól.

Ez nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az alapfokú iskolai végzettség. A választójog most sem korlátlan, hiszen pl. a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak

- írja Dúró Dóra.

A képviselőnő szerint az általános iskolát elvégezni képtelen személyek szavazataiból él a Fidesz, és tartja fent hatalmát. Úgy véli, ma Magyarországon húsz százalék lehet az írni-olvasni nem tudok aránya.

Dúró szerint Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató tusványosi beszédében nyilvánosan elismerte:

nem érdekli a kormánypártokat az értelmiség kritikája, a megtévesztő gyűlöletkampányra építenek, hiszen állítása szerint ez működik. Most sem értelmes, a szakmai álláspontokat ütköztető vitát kezdeményeztek, hanem pártpolitikai vagdalkozásba kezdtek.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
nepszava.hu/cikk/564077-szavazni-kotelezo
Számos nemzetközi példa van a kötelező szavazásra. Európában hat országban van kötelező szavazás (Belgium, Luxemburg, Franciaország, Olaszország, Görögország, Törökország), méghozzá három országban (Luxemburg, Görögország, Törökország) kisebb-nagyobb pénzösszeggel szankcionálják a távolmaradást. Ugyanakkor több államban fokozatosan "kivezették" a rendszerből a szavazás kötelező jellegét: Ausztriában és Hollandiában megszűnt, Svájcban pedig egy kantonban maradt fenn. A kb. jelenlegi 40 % nem szavazónak is kötelező lenne szavazni, biztos bukna, a kleptokrata, szarházi, fidesz banda.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
milyen érdekes..lázítani könnyű a fotelből, főleg alázni az időseket...

lassan mondom mint Ildikó asszony a gáz árát: a fidesz nagyon pontosan látja, hogy az emberek nem mozdulnak úgy, hogy bármi is megrendítse a hatalmukat...

tehát...most olyan rendszert alakítanak ki, hogy újból legalább kétharmaduk legyen. Ha ez meglesz, (és meglesz) akkor az ország három részre szakad..a pár ezer nagyon-nagyon gazdag földesúrra, néhány tízezer jómódú polgárra, valamint a több millió "futottak még" adófizetőkre...ezeket hívják diszkréten pleb's-nek.

ezt mondta egy politológus...

ja, hogy hol van a baloldal(szebben fogalmazva az ellenzék)? szintén szakértő politikus szerint a kanyarban sincs..

miközben látom, hogy mozog a szájuk a mikrofon előtt..csak nem hallani semmit.
Scop
Igen, én is elvenném az analfabétáktól a szavazás jogát.
kukac50
Csak a közmunkásoknak nem engednék szavazni mert azok zsarolás áldozatai,nem kapnak közmunkát ha nem a Fideszre szavaznak.
Eladott Ország
@kukac50: www.origo.hu/itthon/20131112-kulturalis-kozmunkaprogram-diplomasok-a-kulturalis-szferaban-kozmunkas-berert.html
Régész, művészettörténész, építészmérnök, könyvtáros, magyartanár. Ilyen és más diplomával rendelkezők is kénytelenek közmunkásnak jelentkezni. A jelenleg folyó kulturális közfoglalkoztatási programok résztvevői közt rengeteg a diplomás, őket a kormány most újra meg akarja tanítani dolgozni. A közintézményeknek és a munkanélküli diplomásoknak is jól jönnek ezek a programok, de méltatlannak tartják a helyzetet.
Sámannus
Én elfogadnám a szarabbik ajánlatát, ha az rájuk is vonatkozna.
Azt a szempontot tartanám elfogadhatónak, ha legalább a jelőltek lennének írástudóak!!!
Eltudnám fogadni a jobbikos jelölktet is, ha azt a szakmai érvekkel támasztanák alá, miért kötik írástudáshoz a szavazati jogot. Lehetséges-e, hogy a cirill, vagy a rovásírásra vonatkozik-e a teszt amelyet teljesíteni kell.
Nem lényegtelen szempont, hogy a jelöltek teljesítik-e az igen választékosan kiválogatott szavazó polgárok szellemi igényeit, úgy is mint az egyetemek és akadémiák szintjét esetleg meghaladó nemzetközi elismertséggel gazdagítva pluralizmusértékeit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.