Eddig csak Nyugat-Európa több országából kellett visszahívni holland tojástermékeket. Magyarországon nem került belőlük forgalomba.

Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojáskészítményt találtak az élelmiszerbiztonsági ellenőrök Romániában az uniós gyorsreagáló rendszerben közzétett figyelmeztetés alapján – közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) csütörtökön – írja az MTI.

Az ANSVSA eddig is végzett szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a baromfiipari létesítményeknél, mióta múlt héten felmerült a rovarirtószer-szennyezés gyanúja a holland tojástermelő telepeken. A szennyezés gyanúja miatt azóta 180 tojástermelő telepet zártak be, amelyek közül több mint 25 helyszínen szennyezett tojásokat is találtak.

Holland eredetű szennyezett tojást Németországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Svájcban, Szlovákiában és Hongkongban is találtak a hatóságok.

A Romániába Németországból érkezett egytonnás folyékony tojássárga-szállítmányt egy Temes megyei raktárban foglalták le, még mielőtt az áru a felhasználókhoz került volna. A tojáskészítményt elégetik. A román élelmiszerbiztonsági hatóság területi szervezeteit készenlétbe helyezték, hogy azonnal közbeléphessenek, ha újabb figyelmeztetést kapnak az uniós rendszerben.

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
S mi van a Lengyel szalmonellás tojásokkal?! A televízióból hallottam, hogy ilyenek is útra keltek, s az után is kutakodnak, hogy hová kiknek jutott belőle!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
@wagabund: Én úgy gondolom, már a bejelentés napján, de másnap már biztosan tudták, honnan, kitől ered...Azóta sem hallottam erről semmit, s azt is csodának tartanám, ha csak egy mondattal is valamikor lezárnák az ügyet.
papa.49
@wagabund: Ismerem, hogy a lengyel tojásból, hogyan lesz magyar tanyasi tojás, egyszer már leírtam...
wagabund
@papa.49: nem akarom tudni...most főzök éppen hét tojást reggelire...de ezek tényleg faluhelyen jöttek a világra.
peterkelemen
Reméljük Orbán szavazóinak jut belőle.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.