Sőt, szerintük egyenesen az Európai Emberi Jogok Egyezményében deklarált egyenlő elbánás elvét sérti, hogy egy hazánkban már évtizedek óta bevett formában működő intézménytől utólag követelnek az intézményt ellehetetlenítő kritériumok teljesítését.

A kettős mércét nem szabad elfogadni – írta a Velencei Bizottságnak a felsőoktatási törvény módosítása ügyében kifejtett véleménye kapcsán az MTI-n kiadott közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A kormány megvizsgálta az Európa Tanács szakértő testületének véleményét és egyetértett azzal, hogy a külföldi felsőoktatási intézmények működésének engedélyezése, a feltételek meghatározása az egyes országok szuverén joga. A külföldi felsőoktatási intézmények alapítására vonatkozó szabályok az európai országokban jelentős eltérést mutatnak, nincsenek európai standardok.

A kormány üdvözli a Velencei Bizottságnak azt a megállapítását, mely szerint a magyar törvényben meghatározott feltételek – nemzetközi szerződés előírása a nem EGT országok vonatkozásában, a székhely szerinti országban való tényleges működés valamilyen formájának megkövetelése, a névazonosság elkerülése vagy a munkavállalási engedély megkövetelése – a jövőre nézve legitimek a magyar törvényhozó részéről.

"Ugyanakkor az az álláspontunk, hogy az említett követelmények kapcsán a kettős mércét nem szabad elfogadni. A törvényeknek Magyarországon minden felsőoktatási intézményre vonatkozniuk kell, így a Soros-egyetemre és más egyetemekre is" – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében, mely kitér arra is: a kormánynak már több felsőoktatási intézménnyel sikerült megállapodást kötnie.

A kormány vitatja a Velencei Bizottság azon megállapítását, amely szerint a fenti követelményeket a hazánkban már működő külföldi oktatási intézmények esetén – kellő határidő megadásával – ne lehessen előírni.

Sajnálattal és értetlenül áll a kormány az előtt a tény előtt, hogy a Velencei Bizottság megállapításainak döntő részét a CEU New York-ra, illetve a Közép-Európai Egyetemre vonatkoztatva alapítja, noha a Velencei Bizottság is elismeri, hogy a törvénymódosítás több, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint. Ugyanakkor a Velencei Bizottság is elismeri, hogy az Európai Felsőoktatási Térségben a CEU New York – Közép-Európai Egyetemhez hasonló, kettős identitással rendelkező felsőoktatási intézmény sehol sem működik.

"A Kormány álláspontja szerint a Velencei Bizottságnak az az ajánlása, hogy a már Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményre ne vonatkozzon a jogszabály-módosítás, sérti az Európai Emberi Jogok Egyezményének 14. cikkében deklarált egyenlő elbánás elvét" – áll a közleményben.

A Velencei Bizottság pénteken közzétett előzetes véleménye szerint alapvetően megfelel a bevett európai gyakorlatnak a magyar felsőoktatási törvény, a módosított szabályozás azonban több "rendkívül problematikus" előírást tartalmaz a már Magyarországon működő külföldi egyetemekre vonatkozóan.

A bizottság véleménye szerint miközben a törvénymódosítás rendelkezései jogszerűen alkalmazhatóak az újonnan letelepülő külföldi intézményekre, az országban már jelen lévő egyetemek esetében nem ez a helyzet, az utóbbiakra vonatkozó új előírások egy jelentős része ugyanis "túlságosan szigorú sőt akár indokolatlan".

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Wazze, már nincs olyan hét, hogy ezek a piti amatőrök ne szopnának, ha bármire is rámozdulnak!
Alkalmatlan büdös bagázs szopat 9 millió magyart! A maradék meg birka!
justhpeter
Nem eszik olyan forrón a kását !
Birkaország birka(fideSS)népe majd eccer arra fog ébredni, hogy a Gazdaállata levette a napirendről az ügyet, mert a háttérben meghátrált, de nem engedheti meg, hogy a széles nyilvánosság ezt megtudja pacekba.
kokopelli
@quadrocopter: ..nem lehet,hogy a kormánynál már szenvedély lett "szájjal kielégítés"?
A szájkaratéról elég nagy az ugrás ,nemde?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.