Nem hagyta cserben az áldozatát a gázoló: a helyszínen lévő roma önkormányzati képviselő küldte el, még mielőtt odaértek volna a rokonok, nehogy újra az olaszliszkaihoz hasonló tragédia történhessen.

Kedden este ütött el egy gyermeket egy autós Ópályi határában. Bár az első hírek még cserbenhagyást emlegettek, mint kiderült, a sofőr nem azért hajtott el a helyszínről, mert ne akarta volna vállalni a felelősséget: az épp jelen lévő helyi roma önkormányzati képviselő tanácsolta neki, hogy ne várja meg, míg odaérnek a rokonok – tudta meg a Blikk.

A gyermek rokonsága és ismerőseik pillanatokon belül mintegy százan érkeztek a helyszínre a baleset után, azonnal lincshangulat alakult ki, ám az a­utós addigra elhajtott. Csakhogy nem azért, mert cserben akarta volna hagyni a kisgyereket.

A helyszínen volt ugyanis Máté Sándor, a helyi roma önkormányzat tagja, aki saját maga hívta a 112-es segélyhívószámot, hogy jelentse a balesetet, és segítséget kérjen. És ő volt az is, aki azt tanácsolta az autósnak, ne várja meg, míg ideérnek a rokonok.

"Csak egy hajszálon múlott, hogy nem történt még komolyabb tragédia, akár olyan, mint ami egyszer már megesett Olaszliszkán. Bár sokan azt gondolják, hogy az autós cserben hagyta a fiút, de ez nem igaz. Én magam küldtem el azért, hogy megelőzzem a bajt" – magyarázta a férfi.

A két­éves kisfiú testvéreivel játszott az út mellett, ekkor rohant ki egy épp akkor érkező kocsi elé. Az ütközés erejétől a gyermek métereket repült, majd az aszfaltra zuhant és súlyos sérüléseket szenvedett. Életveszélyes állapotban vitték kórházba, ahol többször meg is műtötték. "Ma levették a gépekről, de még nem tudni, hogy alakul szegényke sorsa" – mondta el a lapnak az édesanya.

Máté szerint a falu végén lévő kereszteződés, ahol a baleset történt, már régóta köztudottan problémás helyszín: kevés a sebességkorlátozó tábla, gyorsan jönnek a járművek a kanyarban. Már próbálták kezdeményezni az önkormányzatnál, hogy helyezzenek el fekvőrendőröket a területen. Mint mondja, reméli ez a baleset elég intő jel ahhoz, hogy a település vezetősége is belássa a cselekvés szükségességét.

Herdon János polgármester a lap érdeklődésére elmondta, a jövő heti testületi ülésen már napirendre kerül a probléma és próbálnak megoldást találni rá.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a Blikk megkeresésére annyit közölt, hogy közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljárást az autóssal szemben.

Mi volt az az olaszliszkai lincselés?

Az olaszliszkai lincselés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán történt brutális gyilkosság ismert elnevezése. Az áldozat, Szögi Lajos, kocsijával a falun áthajtva egy elé lépő helyi roma kislányt majdnem elsodort. Ekkor autójával megállt, hogy meggyőződjön róla, a gyereknek nem esett baja. Bár a kislány valóban nem szenvedett sérülést, hozzátartozói rátámadtak az autót vezető tanárra, kirángatták a volán mögül és gyermekei szeme láttára halálra verték. Nyolc embert letartóztattak, ellenük különös kegyetlenséggel elkövetett csoportos emberölés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyészség.

2009. május 29. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság valamennyi vádlottat bűnösnek találta, és rájuk a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki – írja a Wikipedia.

Címlapfotó: Pixabay / Jaygeorge CC0

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@GeoCravker: Mert aztán a honi cigók nem is adnak okot a rasszizmusra,gyűlöletre,igaz??? Vazze.te melyik bolygón élsz???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@GeoCravker: Te valamit nagyon nem értesz...nem érdekel hogy kiről mit gondolsz,attól a tény az tény marad...genetikailag fejletlenebbek...és ennek ha veszed a fáradtságot utána tudsz nézni!!!Igaz ti libsik körberaktátok édes cukormázzal,hogy ne legyen ilyen direkt a dolog,persze attól még igaz!!!És nem tudom miért fáj az nektek hogy a fehér ember a fehérek között érzi jól magát...ezt nem tudjátok megerőszakolni,bárhogy is akarjátok...alkothattok köré rasszista fogalmakat,attól még tény marad!!!És ugyan miért náci az aki otthon akarja tudni őket a teveszaros sivatagjukban,és nem maga körül??
GeoCravker
@Pálinkás Pál: "@GeoCravker: Te valamit nagyon nem értesz...nem érdekel hogy kiről mit gondolsz,attól a tény az tény marad...genetikailag fejletlenebbek...és ennek ha veszed a fáradtságot utána tudsz nézni"
Gondolom valamelyik hungarista remekműben. Ami alapján Téged egyenesen a Szíriuszról zavartak ide. Te mitől is vagy fejlettebb? Attól hogy Te a pigmenthiányos mutánsok között érzed jól magad?
Mesélj még ó mogul.
human
Van miért felháborodni egyes cigány közösségek viselkedésén. De én elsősorban a magyar politikusokat tartom hibásnak azért, hogy idáig fajultak a dolgok. A magyar politikusok dolga lenne, hogy rendezze a cigány kérdést. Ez nem első sorban pénz kérdés, hanem elhatározás kérdése. Valamiért megéri a magyar politikusoknak konzerválni a cigánytelepek áldatlan állapotát annak árán is ha emberek halnak meg miatta vagy félniük kell a magyaroknak (ez politikailag hasznos lehet). Komoly szakmai munkával és kormányokon át ívelő programmal lehet itt csak tenni valamit. De önző politikai és anyagi érdekből rövidlátó módon semmit nem tettek a kormányzatok.
Genetikailag bűnözőnek tekinteni a cigányokat hülyeség. Hisz vannak cigányok akik akarnak és tudnak dolgozni és tisztességesen élnek, HA hagyják őket és nem üldözik az általánosítással, az előítéletekkel. A rasszisták, genetikai alapon gyűlölködők vagy az elvakult előítélettel operálók na azoknak a cigányoknak ártanak akik nem tudnak viselkedni hanem azoknak akik ki akarnak törni, de visszarántja őket az előítélet a mocsokba.
human
@human: Jav: NEM azoknak a cigányoknak ártanak akik nem tudnak viselkedni hanem azoknak akik ki akarnak törni, de visszarántja őket az előítélet a mocsokba.
Pálinkás Pál
@GeoCravker: Nem...egyszerűen beírod a genetikai profilok keresését a gugliba..és még talán,te..a gyenge elméddel is meg tudod állapítani a különbséget!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.