A kereskedőlánc teljes munkaidős dolgozóinak fizetése legalább további bruttó 11 ezer forinttal nő szeptembertől.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. szeptemberben folytatja az idei bérfejlesztést, és erről tájékoztatta az érintett szakszervezeteket. A döntés nem az elégedetlenkedő érdekképviseletekkel folytatott egyeztetések része – jelentette be a cég pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményében.

A vállalat nem reagált a Tescónál működő két szakszervezet, a KASZ és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) követeléseire, amelyeket július 8-án a budapesti Fogarasi úti áruház előtt tartott közös demonstráción adtak át a munkáltató képviselőinek.

Azonban mai közleményében ismertették: az idei bérfejlesztés harmadik ütemében majdnem minden teljes munkaidőben dolgozó, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetése legalább további bruttó 11 ezer forinttal nő szeptemberben.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnöke az MTI-nek a bejelentést követően elmondta: hétfőn és kedden megszavaztatják a dolgozókkal, hogy a béremelés mértékét elfogadhatónak tartják-e vagy sem. Hangsúlyozta, hogy ősszel mindenképpen tárgyalni kell a dolgozói létszám bővítéséről, illetve a jövő évi bérfejlesztésről.

A kereskedelmi vállalat közleményében azt írta, az újabb bérfejlesztéssel az idén mintegy kéthavi fizetéssel többet vihetnek haza a dolgozók. Az elmúlt 2 évben a Tesco 8,7 milliárd forintot költött bérfejlesztésre, szeptember elsejétől a teljes munkaidős dolgozók közül senki sem keres 176 ezer forintnál kevesebbet, a legtöbb Tesco munkatárs fizetése az idén átlagosan 18,9 százalékkal nőtt.

Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója a vállalat közleményében kiemelte: a januári és júliusi bérfejlesztések egy hosszú folyamat első lépései voltak, az újabb bérfejlesztés jól mutatja azt az utat, amin a jövőben szeretnének végigmenni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Az összegek természetesen bruttóban vannak megadva, nem tudom mennyi jut ebből a borítékba, de sejtem nem lehet több 130, 140 ezernél !!!
Még egy kérdés hány órás a ,,tejes munkaidő,, mert mondjuk napi 12 órára ez borzasztóan kevés, és hány napot kell ezért dolgoznia egy alkalmazottnak 1 hónapban ???
Így ez az egy szám a levegőben SEMMIT NEM JELENT !!!
emerencia
@papa.49: Nagyon nehéz összehasonlítani a fizetéseket Magyarországon, nemcsak a kereskedelemben. Vannak áruházláncok, ahol az eladók kevesebbet keresnek a Tescosoknál de ez nem azt jelenti, hogy a tecsóban meg lehet élni európai színvonalon a bérekből. Azon is el lehet meditálni, hogy ki az "értékesebb" kereskedelmi alkalmazott? Az adminisztrátor például aki a légkondis irodában, ergonómiailag kialakított széken ülve húzza az igát és sem kereskedelmi sem releváns szakmai képesítéssel nem rendelkezik vagy a kasszás aki ha elszámolja a pénzt akár a munkahelyét is elveszítheti vagy egy olyan eladó, aki miközben minden munkát elvégez ami egy eladótérben szükséges türelmesen, szakszerűen kiszolgálja a vásárlót vagy az árufeltöltő aki kötelezően kedvesen, röviden kommunikál és pakol. Még egy áruházon belül sem azonos mindenki helyzete. A legtöbb helyen az alapbérek titkosak bár néha kiszivárognak és megdöbbenést okoznak a munkatársak között. Az is kérdés, hogy megvannak-e mindenhol az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei? Az sem mindegy, hogy megfélemlítve, "kemény" légkörben, egyszerre kell több feladatot ellátni úgy, hogy még a lelkiismeretes dolgozónak is összeszorul a gyomra mert a felszínes jópofiság ellenére bármikor behívhatják és megbüntethetik annak ellenére, hogy nem követett el SEMMI hibát? És még sorolhatnám... Szerintem egyik munka sem egyszerű, mindenki megérdemelné, hogy annyit keressen biztonságban és egészségben dolgozva amiből meg tud élni.
papa.49
@emerencia: Ez a különbség a nyugati országok, és hazánk között, ott a kapitalista már rájött meg kell fizetni a munkaerőt rendesen, érezze magát jól a munkahelyén, legyen elégedett az anyagi körülményeivel, tudjon elmenni nyaralni amikor akar, és a legfontosabb annyira hajtani, hogy a nap nem munkával töltött részében újra termelődjön a munkaereje...
Ezzel szemben nálunk megy a kizsákmányolás vadkapitalista módra ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.