Itt a válasz, miért nem perelte be a nő családja a helyet, miután lányuk súlyos agykárosodást szenvedett és lebénult, valamint arra is, miért nem fogjuk megtudni, melyik étterem volt az.

Pár napja járta be a magyar sajtót annak a fiatal brit tévés producernőnek az esete, aki egy 2014-es budapesti útján lett rosszul egy étteremben, ahol ugyan jelezte, hogy allergiás a mogyoróra, mégs súlyos anafilaxiás sokkot kapott. Az Index megtalálta a helyet, beszéltek az étterem vezetőjével, sőt egy törzsvendéggel is, aki jelen volt az eset történtekor. 

Az Index cikke elején részletesen levezeti, hogy bár a szerkesztőségben is komoly dilemmák előzték meg, miért döntöttek végül úgy, hogy nem írják le a hely nevét:

- mert az ügyben nem állapították meg a vendéglő felelősségét: bár folyt rendőrségi nyomozás, de miután a tettes kiléte nem volt megállapítható, a nyomozást 2014. július 4-én felfüggesztették;

- mert az éttermet a szerencsétlenül járt brit nő családja sem nevezte meg;

- mert a család nem perelte be az éttermet;

- mert egy három évvel ezelőtt történt eset miatt nem szeretnének tönkretenni egy azóta is működő, és a vendégek értékelései alapján kedvelt éttermet.

Nem a bulinegyed valamelyik új helyéről van szó

A cikk szerint a hely a pesti belvárosban található, de nem a mostanában nyílt fine dining helyek közé tartozik: már több mint tíz éve működik, inkább hagyományos, "magyaros" étlappal, időnként élőzenével. 

A Tripadvisoron közel 500 vélemény olvasható róluk, ezek több mint 80 százaléka nagyon jóra és kiválóra értékelte a vendéglőt. A külföldiek közül van, aki csak átlagosnak, jó ár-érték arányúnak írja le helyet, mások kifejezetten rajongva emlékeznek meg a feltálalt fogásokról, a kiszolgálásról és a hangulatról. Alig több mint 5 százalék a lehúzó értékelés, azaz akik 1-es vagy 2-es osztályzatot adtak, tehát ők vannak lényeges kisebbségben. Allergiával kapcsolatos panaszokról senki nem ír, pedig a lap a 2014-ig (amikor az eset történt) visszanézte a szöveges értékeléseket.

Szóban jelezte az allergiát

Megvan az étterem, ahol rosszul lett a mogyoróallergiás brit nő

Fotó és nyitókép: youtube

A tulaj visszaemlékezései szerint Amy May Shead valóban jelezte, hogy mogyoróallergiája van, de nem volt biztos abban, hogy a brit nő valóban felmutatott-e olyan magyar nyelven írt kártyát, amin a súlyos ételallergiájára vonatkozó figyelmeztetés volt olvasható. Ez állítólag egyre gyakoribb: a külföldi vendégek magyar nyelvű tájékoztató kártyákkal kommunikálnak az éttermekben a glutén-, a liszt- vagy éppen a mogyoróallergiájukról, amit a tulaj szerint konyhájukon minden esetben szigorúan komolyan is vesznek.

A család pár nappal ezelőtt szerepelt egy brit tévéműsorban, ahol a fiatal nő édesanyja elmondta: az étterem szakácsa biztosította lányukat, hogy a csirkés rizses étel, amit választott, nem tartalmaz számára allergén anyagot és nem készült mogyoróolajban. A lány azonban mindössze egyetlen falatot evett a szószos csirkéből, és rögtön anafilaxiás sokkot kapott.

Az injekcióra viszont nem emlékeznek

A lány elájult, majd közben szívrohamot kapott és leállt a vérkeringése, az egyik felszolgáló kezdte meg az újraélesztését, miközben a mentőkre vártak (akiket kétszer is kellett hívniuk). A tulajdonos elmondása szerint nagy részben ennek köszönhető, hogy a lány életben maradt. Az újraélesztést aztán a mentők folytatták, majd állapota stabilizálása után kórházba szállították a lányt.

A törzsvendég, aki szinte végig a fiatal nő mellett volt, meglepve olvasta most a híben, hogy a lánynál két allergia elleni injekció is volt, amit beadott magának. Ő ugyanis ilyenre nem emlékezett.

Másnap két nyomozó jelent meg a vendéglőben, és részletesen kikérdezték a személyzetet. A tulajdonos a magyar rendőröktől annak idején úgy értesült, a fiatal nő még vagy harminc másik anyagra is allergiás volt. 

Az is elég, ha mellette kínálnak mogyorót

Megvan az étterem, ahol rosszul lett a mogyoróallergiás brit nő

Az étterem tulajdonosa azt is elmondta, hogy a mogyoró jelenlétét még akkor is nagyon nehéz kizárni a konyhákon, ha minden előírást betartanak.

A súlyos ételallergiásoknál ráadásul akár egyetlen morzsányi mogyoró is okozhat sokkot, de néha az is elég ehhez, ha csak a közelükben kinyitnak egy földimogyorós zacskót. Shead és családja most is épp azért kampányolnak, hogy a repülőgépeken legyen tilos sós mogyorót felszolgálni, ez ugyanis veszélyes lehet az egy légtérben utazó allergiásokra.

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, miért nem perelte be a család az éttermet. A brit tévéműsorban meg is kérdezték a szülőktől, miért nem nyújtottak be biztosítási kárigényt a budapesti étterem ellen. Amy May Shead édesanyja erre azt felelte: habár hosszú ideig foglalkoztak ezzel a kérdéssel ügyvédjeik, végül letettek erről, mert az étteremnek nem volt felelősségbiztosítása. Magyarországon ugyanis ez nem kötelező, csak választható lehetőség.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Aki étel allergiás, és erről tudomása van, az sajátmagáért felel.
Ez olyan ki a méhcsípésre allergiás gondolom, mindent elkövet, hogy ne kerüljön kontaktusba a méhvel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
Aki étel allergiás, és erről tudomása van, az sajátmagáért felel.
Ez olyan ki a méhcsípésre allergiás gondolom, mindent elkövet, hogy ne kerüljön kontaktusba a méhvel.
Csizmás Kond
Naszóval ha valaki allergiás valamire, akkor először is na meg másodszor meg századszor is ő kell odafigyeljen az étkezésére. Ne rendeljen olyan ételt amitől rohamot kap vagy egyáltalán ne járjon olyan vendéglátói helyekre ahol nem biztos az ételek összetételében.
human
Számomra hihetetlen, hogy pusztán a mogyoró illatától valaki sokkot kapjon. Ez biztos biológiai és nem pszichés dolog? Persze ezt a kérdést nem pont itt kellene feltennem, hanem mondjuk egy orvosnál.
Csizmás Kond
..amúgy a allergia nem betegség hanem az immunrendszer rendellenességének a reakciója...és leginkább érzékszervi pszichés reakció...ha nem látja nem érzi nem hallja vagyis nem szerez közvetlent tudomást az allergén anyagról legtöbb esetben nem is történik semmi.
szep napot
@human: En az ilyenfajta sulyos allergiarol 3 hete hallottam eloszor. A legiutaskisero a repules megkezdese elott jelezte, hogy nem szolgalnak fel mogyorot a fedelzeten, illetve kerte az utasokat hogy ne is egyenek mogyorot az egyik utas allergiaja miatt.
human
@Csizmás Kond: Erre gondoltam én is. A psziché sok mindenre képes. Kinyitnak egy üres zacskót és már attól sokkot kaphat ha azt hazudták neki, hogy az mogyorós zacskó. De igazából semmit nem tudok az allergiáról. Talán tényleg elég pár molekula, hogy bejusson a szervezetbe és máris heves túlreakció követi. Mint a pollennél.
Csizmás Kond
@human: Nagyon veszélyes is tud lenni, sőt van amikor olyan jelenségeket produkál, hogy senki nem találja az okát és akár halált is okozhat...de az már nem is allergia hanem valamiféle elváltozás amit szintén az immunrendszer vált ki.
Pálinkás Pál
Nos tehát...tobb millió ember ne ehessen mogyorót a repülőgépen,mert esetleg pár ilyen létezik aki meghalhat a szagától/bár ezt nem hiszem/... Nos kedves család...ha tudtátok hogy ilyen érzékeny,akkor nem mentek vele nyílvános helyre...Azért kissé röhejes amit akartok!!!
elnyomott
@Pálinkás Pál: - egy kérdés csak neked és várok választ.
Te ennél mogyorót, ha tudnád, hogy a közeledben emiatt egy ember meghal?
Pálinkás Pál
@elnyomott: akkor visszakérdezek...talán annak az egy embernek nem kéne olyan helyre menni ahol mogyoró van,nem gondolod!!!?
archive
@Pálinkás Pál: Szerintem meg abba nem hal bele senki, ha kibírja pl. a repülőutat úgy, hogy nem eszik mogyorót.
Cefi
@Csizmás Kond: Amit te írtál, ugyanaz érvényes rád és a személyiségedre is. Fekália néven részletesen tagyalják a lexikonok
karma1
@human: 09.56-ra. Nekem volt egy ismerosom, aki annyira allergias volt a csirkere - es itt NEM az elo csirkere gondolok, hanem a bontott csirkere -, hogyha egy buszon utazott egy olyan emberrel, akinek a szatyraban csirke volt, akkor elkezdett nyaladzani, az orra folyt, es kezdett bedagadni a szeme... nem volt ra gyogyszere, de az az igazsag, hogy aki valamilyen etelfelesegre allergias, az ne menjen etterembe. Ez nem egy tul jo pont egy fiatal nonek, akinek raadasul a szakmajaban elengedhetetlenek a kozossegi evesek, ivasok, de sajnos dontenie kell: az elete VAGY a munkaja... Sokszor a ketto nem megy egyutt...Raadasul a holgynek volt meg vagy 30 masik allergiaja is...Igy aztan szinte kikerulhetetlen, hogy valamelyik masik alapanyag ne lett volna jelen a kajaban... Ez mar nem is csak mogyoro allergia volt, hanem nagy valoszinuseggel gluten-es celiac -ko'rja is volt, ami hasonlo erossegu, sokszor halalos rohamot tud okozni...
lópicigáspár
Naszóval, ha valaki súlyos allergiás akármire, tacepaózza ki a hátára és a mellkasára, hogy kerülj el légyszíves 10 m-es körzetben, mert allergiás vagyok... és jön a felsorolás. Tehát, ha valaki allergiás a parfümre, én lefújom magam otthon, mint a legyet, hogy egész nap ne legyek büdös és felszállok a repülőre, ahová egy parfümallergiás is fel fog szállni, akkor én rohanjak le a gépről, nehogy szegénykém eldobja a kanalat! Ez bizony elég életszerűnek tűnik! 1 ember fenn marad a gépen, a többi leszáll! Azt hiszem tönkre mennének a fuvarozási cégek ilyen hozzáállással! Szerintem nem 1000 embernek kellene idomulni 1 allergiáshoz, vagy akármilyen más problémával küzdőhöz! Vagy netán az ezer embernek kellene kiírnia magára, hogy aznap épp milyen allergén anyagokat fogyasztott, vagy használt... ne már!!!
karma1
@magyarbakancs: 09.47-re: Ennel pontosabban nem is lehetett volna meghatarozni a sajat felelosseget a holgynek ebben az esetben. (Egyebkent MINDEN esetben valoban a paciens felel a sajat eleteert...)
A glutenerzekenyeknel eleg egy szem liszt, vagy ha a sutoolajban pl. elobb szokasos rantotthust keszitettek, kenyermorzsaba forgatva, majd glutenfree liszttel es morzsaval panirozott rantott szeletet sutnek benne, akkor mar boritekolva van a liszterzekenysegi roham az arra erzekeny vendegnel...
szep napot
Nekem az az erzesem, hogy az allergia ugymond a modern kor betegsege. A reklamokbol megallas nelkul halljuk: moss kezezet 50* a bakteriumok miatt; hasznalj szuper antibakterialis mosoport, ha tusszentesz vegyel fluimucilt. DE MIERT??? ugye. Evvel jol kinyirjuk az igy is gyengulo immunrendszerunket.
Yoda69
@magyarbakancs: Gondolom ezert is jelezte az etteremben hogy allergias a mogyorora.
elnyomott
@Pálinkás Pál: - talán te is leszel egyszer ilyen kitaszított, csupa magadfajta önző, lélektelen között!
karma1
@Yoda69: Csak epp a masik 30-at nem emlitette...:o((( Es lehet, hogy az a lista erdekesebb lett volna...:o((
karma1
@elnyomott: A kerdesed kivalo volt 11.08-kor - hat nagyon sokan nem erzik at, hogy mit jelent pl. egy hosszabb repulout. (Itt nem az egyoras fapados repulesrol beszelek, ahol meg egy pohar vizet sem adnak, hanem a hosszutavuakrol. )

Amikor valaki hosszabb utra valt jegyet, akkor nyilatkoznia kell arrol, hogy milyen tipusu etelt ohajt fogyasztani. (Van a normal, cukorbeteg, celiac, vegan es a liszterzekeny is. Ezeknek az utasoknak a reggelitol kezdve az osszes nagy etkezesig minden kajajuk a kert dietanak felel meg.
Amirol irtunk ketten is a fentiekben, az olyan allergias tunet, ami a szomszed mogyoroszacskojatol is bekovetkezhet - az nagyon-nagyon ritka, tobbmilliobol egy eset. De ezek az emberek ezt tudjak is, azert is figyelmeztetik peldaul a stewyt, es akkor ezt a tobbi utassal kozlik is a repulogepen. DE: nem MINDEN repulogepen tortenik ez meg, es nem rendszeresen! Ahol bejelentettek, hogy nem szolgalnak fel magvakat, ott egy ilyen rendkivul ritka eset lehetett. Van egy olyan erzesem, hogy az utasok tul fogjak elni az utazast, ha nem kapnak be kb. 6-7 szem mogyorot. (Ennel tobbet nem kap egy utas sem). Viszont az, aki erre allergias, az is elve marad az utazas vegere.
Es sajnos ebbol latszik, hogy mennyire nem tudunk toleralni: huuu, beteg ember, allergias, NE UTAZZON! Minek szall fol oda, ahol mi vagyunk, miert ne en egyek egy meg 6 szem mogyorot nyugodtan, stb.
Gondoljuk el, hogy az illeto nem jokedveben utazik, es valoszinu csak ez az egy lehetseges utazasi mod a szamara. (New York repulovel 6 ora, hajoval sokkal hosszabb , pontosan mennyi ido, nem tudom, de feltetlenul tobb, mint 6 ora).
Mar en is utaztam peldaul olyan geppel, amin egy holttestet hoztak haza - na es? Volt olyan is, hogy egy fiatal srac a rendorhoz bilincselve utazott a gepen. (Kesobb megtudtuk, hogy valami lopasert koroztek, es Aucklandtol repult Sydney-be, mert ausztral volt a fiu, es kiutasitotta a kiwi rendorseg).
Nem egyszeru ma az utazas, egyaltalan.
karma1
Erdekes, ezt az utolso mondatot egy oran belul mar masodszor irom le, - egy maganlevelben egy Ausztraliaban elo magyar baratom akar 40 ev utan eloszor hazautazni. 3 het mulva er haza, Olyan dolgokat kerdezett tolem, amitol egnek allt a hajam... Csoda lesz, ha elve visszaerkezik oktoberben...
CsipkeRózsa
A lányról ezt a képet nem kellett volna mutatni. Belegondolva, ki örülne, ha igy látnák őt több tízezren?
Pálinkás Pál
@elnyomott: Nem válaszoltál a kérdésemre...miért több millió embernek kéne alkalmazkodni egyhez??
Pálinkás Pál
@archive: Nos igen...csak ha többmillió utasról van szó,akkor kicsit más a helyzet...mellesleg az az egy,aki ennyire érzékeny..meg kibírja hogy ne tömegközlekedjen!!!
karma1
@elnyomott: Hagyd a fenebe, ha a fejebe vesz valami baromsagot, akkor azon lovagol, es hulyezegeket kerdez. Az, hogy EGY repulon a stewardess megkeri az utasokat, hogy ne fogyasszanak mogyorot vagy mas magot, az max. 200-300 embert erint, mert csak egy repulorol, es egy rendkivuli ritka jelensegrol van szo, ahogy irom fentebb.
Akkor azt kerdezd meg tole, hogy miert kell a naponta millioszamra utazo embernek lemondania a sajat palackos ivovizerol a repulon, a fogremjet, a dezodorat, kolnijet miert basszak bele egy nagy szemetesbe 2001.9.11 ota? Az nem zavarja? Mert engem kurvara!
Bar pont egy olyan valaki makog ide hulyesegeket, aki meg az eleteben nem lepett ki a fatornyos falujabol.halvanylila goze nincs a tavolsagi utazasrol, a biztonsagi ellenorzesekrol, idegenekrol, szokasokrol...
Mindegym, ne keveredj vele vitaba, mert csak megdolgozik a troll-bereert
elnyomott
@Pálinkás Pál: - ha élet-halálról van szó, akkor igen.
archive
@Pálinkás Pál: Nem több millió utasról van szó, és nem az összes repülő-járatról akarják kitiltani a mogyorót, hanem arról kedves Pál, hogy ha egy repülőre felszáll egy olyan utas aki bejelenti hogy allergiás a mogyoróra, akkor ezt a kérést a személyzet közli a többi utassal - és mivel emberek vagyunk, egy embertársunk miatt igazán megtehetjük hogy kibírjuk egy rövid ideig, hogy nem rágcsálunk mogyorót.
Pálinkás Pál
@archive: Szövegértés???
" Shead és családja most is épp azért kampányolnak, hogy a repülőgépeken legyen tilos sós mogyorót felszolgálni, ez ugyanis veszélyes lehet az egy légtérben utazó allergiásokra"
Itt azt hiszem az összes járatról szó van!!!
archive
@Pálinkás Pál: Teljesen ogazad van, én már emberibb megoldásként gondoltam tovább ..
archive
15:15: Javítom elírásom: Teljesen Igazad van, én már emberibb megoldásként gondoltam tovább..
karma1
@Pálinkás Pál: Nenm szovegertes kerdese, amit @archive irt. Az teljesen ket kulonbozo dolog, hogy mit akarnanak elerni egy olyan kampannyal, hogy egy repulon se lehessen magvakat felszolgalni, es teljesen mast jelent, hogy MAR bevezettek ezt, es MAR MOST NEM SZOLGALNAK fel magvakat az allergiara hivatkozva.
Hidd el, hogy rutinos hosszutavu utazokent egyetlen egyszer sem hianyoltam magvakat a repulon! (Nagyon nem is adnak, mert belemegy a fogba, problemat okozhat egy raharapas annal, akinek mufogsora van, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni egy 11 oras repules alatt.
En peldaul meg sohasem talalkoztam felszolgalt magvakkal, mint ragcsalnivaloval, a nagy legitarsasagok szarazkekszet adnak, egyedileg becsomagolva, hygienikusan. 1978 ota repulok, ha szukseges. A rovid fapados jaratokon fel- es leszallaskor kemenycukorkat adnak szopogatni a fulpattogas ellen. )
karma1
@Horizont: Anyukamnal 52 eves koraban jott ki egy fajdalomcsillapito injekciotol a brom-allergia. 10 percre laktunk az orvosi rendelotol, es mire hazaert, mar nem latott, mert meg a szemgolyojan is kiutes volt, bedagadt a torka, es az egesz testen egybefuggo kiutes-tenger jelent meg. Belulrol a torka ugyanigy feldagadt a kiutesektol, az egesz testet naponta tobbszor be kellett mentholos husitovel kenni. Mikor kb. 10 nap mulva leszaradtak a kiutesek, ugy jott le a bore, mint egy pancel - egyben. Viszont visszamaradt nala egy asztma, akkor allergias asztmanak titulaltak. Attol kezdve 6 even keresztul minden ejszakat ulve toltott a kohogo rohamok miatt, amik mindig ejjel jottek. Egy ugyeletben a Madi-Szabo Gabor szinesz testvere jott ki, dr. Madi-Szabo Laszlo, es neki koszonhettuk, hogy Anyu meggyogyult. Alaposan megvizsgalta, kikerdezte, es a Synachten nevezetu svajci injekcioval 3 honap alatt kikezelte. Azert volt nekunk az atkosban egy nagyon jo orvosi rendszerunk, kivalo, lelkiismeretes orvosokkal...
Pálinkás Pál
@karma1: Most nem pont a magvakról beszéltem...magáról az eljárásról,hogy gondolják hogy egy egyedi est miatt be kell tiltani valamit a többség kárára...Arról nem beszélve,ha tudom hogy ennyire érzékeny vagyok,nem megyek étterembe...és csak azt eszem amit magam készítek..vagy ellenőrizni tudom hogy mi van benne...ez meg egy vendéglőben nem lehetséges,se repülőn...
karma1
@Horizont: Koszi,...:o))) Ez mar tortenelem...:o)))
karma1
@Pálinkás Pál: Az mennyivel igazsagosabb, hogy 9/11 miatt MINDENKI sziv a reptereken? Miert kell elvenni egy embertol a legkisebb golyos dezodort is - a spray-krol nem is beszelve -, miert nem tarthatsz a kezitaskadban utazasi mereti -25 mg-os- fogkremet sem, es miert veszik el toled beszallaskor a MASFEL DECI ivovizet is, ami tulajdonkeppen mikroszkopikus meret, fel poharnyi mennyiseg??? Na, miert is???
Mert egy idiota terrorista azt tette, amit tett 2001-ben. Azota egyfolytaban szivnak az utasok, mint a torkosborz. Es ne tudd meg, hogy hogy veszik el toled az ellenorzoponton: mintha te egy potencialis terrorista lennel, pedig csak 3 napig fogat akarsz mosni legalabb egyszer naponta, mig utazol.
A masfeldecis kis palackot kb. 20 meterrel arrebb a legitarsasag alkalmazottai osztogattak, mert reggel 8-kor 36 fok volt Dubaiban, ahol 8 orat kellett varnunk a csatlakozasra, es ha nem ittad meg a vizet felszallasig, akkor siman kibasztak a taskadbol.
Akkor erre mit mondjak? Mondom, nem volt eddig sem mogyoro a repulokon, viszont az allergiasoknak, a vakoknak, a kisgyerekeseknek es a tolokocsisoknak is van egy sajat eletuk - nekik minden legalabb 10-szer nehezebb, mint neked vagy nekem.
Hat tul sok empatia az tutira nem szorult beled, ne nagyon menj el szocialis munkasnak...
magyarbakancs
@Yoda69: nem tudom ,hogy a hölgy jelezte-e a allergiáját hanem akkor gondatlan ha tudott az alergiájáról.
Ha nem tudódott akkor meg balszerencsés.Mindenesetre sajnálom öt és a családját is.
Pálinkás Pál
@karma1: Ezeket a kérdéseket tedd fel a védelmezett sásákáidnak akik elkövették 9/11-et!!!És párhuzamot vonni egy repülőgép eltérítés.és egy saját magaddal szembeni gondatlanság között elég nagy butaság...arról nem beszélve hogy az általad leírt rendelkezések az utasok biztonságát szolgálják...míg ez a mogyoró tiltás a fényévenként egyszer utazóét,akinek mellesleg nem kötelező repülőn utazni!!!Következő lépés meg az lesz mi,hogy tiltsuk be a mogyoró termesztést,mert pár ember allergiás rá,és esetleg arra fúj a szél!!!Tudod,ha nem tudok úszni,nem megyek a mélyvízbe,nem leeresztetem az összes medencét!!!Az empátiáról meg annyit...azzal szemben aki megérdemli!!!
karma1
@magyarbakancs: Tudod jol, hogy valoban ezt is gondolom...:o))))
Minden allergias beteget, vagy ritka betegsegben szenvedot a szakorvosa ellatja olyan egyenre szabott tanacsokkal, amit hogyha megszeg, akkor akar az eletebe is kerulhet.
Ez a lany nagyon felelotlen volt...
Itt volt egy ismeros holgy, akinek volt valamilyen betegsege (pontosan nem tudom, mi, de nem is erdekes), es az orvos nagyon szigoru szteroidkurara itelte, amitol meggyogyult, de a doktor mondta neki, hogy meg 7 honapig abban az utemben kell szednie a gyogyszert, ahogy o azt eloirja, kulonben a szteroid-megvonasba belehalhat.
Hat a csajszi valoban meggyogyult egy egyeves kura utan, mar alig lehetett tapasztalni nala, hogy valaha is beteg volt, mar a szteroid puffaszto hatasa is elmult rola, es szedni kezdte a 7 honapos kura gyogyszereit, (amik meg mindig szteroidok voltak, csak mas mennyisegu hatoanyaggal), es a holgy a masodik honap vegen azt mondta, hogy elege van a szteroidokbol, gyogyszerekbol, mindenbol, mert - szerinte - ,meggyogyult - 3 nap mulva meghalt.
Ha az orvos utasitasait figyelmen kivul hagyjuk, ne csodalkozzunk az eredmenyen. Van egy olyan erzesem, hogy ez a holgy nagyon jol tudta, mire kene vigyaznia, mit nem szabadna egyaltalan csinalnia, - viszont szemmel lathatoan megszegte a tilalmakat.
Nagy valoszinuseggel eppen ezert nem is perel a csalad, mert azt egyaltalan nem hiszem, hogy a csajt meghatotta volna, hogy ez az etterem 6 eve kivaloan mukodik. (Ha en Amerikabol jonnek egy ilyen helyre, es egyertelmuen az etterem hibajabol tortent volna ez velem, akkor ugy bezaratnam az ettermet, hogy a budos eletben nem tudna kinyitni. Igaz viszont, hogy ehhez kellene olyan hianyossagot talalnom az etteremben, amitol ez megtortenhetett.)
karma1
@Pálinkás Pál: Szovegertes alapfokon: te azert vagy felhaborodva, mert egypar ilyen allergias ember miatt az OSSZES jaraton be akarjak vezetni a komoly szigoritasokat. En parhuzamba allitottam, hogy egy merenylet utan az addigi biztonsagi eloirasok szazszor szigorubbak lettek, es azota MINDEN repulovel utazo utas szivja a futyit. Na, ez sokkal komolyabb dolog, mint az, hogy te ne ehess meg kb. 7 szem mogyorot egy repulogepen.
Probalj meg elvonulni egy csendes sarokba, es ezeket a parhuzamokat 1/ felfogni 2/ merlegelni 3/ tanulsagot levonni. Ezt analizisnek is hivjak, de tekintheted problemamegoldasnak is.
A 9/11 -et ne hozd mar parhuzamba a mostani menekulthullammal, mert a kettonek nincs koze hozza,.
Amerikaban TUDTAK arrol, hogy az eset be fog kovetkezni - aznap zsidok nem is mehettek dolgozni az epuletbe - akik ott meghaltak es zsidok voltak, azok ugyfelkent mentek az epuletekbe. Nem veletlenul kaptak az amcsik ezt a figyelmeztetest; mindenbe beleutottek katonailag az orrukat, 9/11 kivedheto lett volna, - a politikusok nem engedtek meg a vedelmet.
Pálinkás Pál
@karma1: Nos...akkor mégegyszer...változatlanul kérdezem...hogy vonhatsz egy tömeggyilkos terrortámadás miatt bevezetett szigorítást párhuzamba...egy allergia problémával...amiről ráadásul tud az érintett, és jórészt a saját nemtörődömsége az oka,ha megtörténik a baj...a 9/11 és a mostani sáskahullám...nos milyen fajtájú emberek követték el azt..és a tavalyi európai vérengzéseket???milyen vallásuak voltak az elkövetők??? mit ír a "bibliájuk" erről a tettekről??? ezeket szépen rakd össze,és máris melátod miért utálja a normális ember ezeket!!!
havasigyopár
A Nő jelezte, hogy allergiás a mogyoróra! A konyhások nem hittek neki,ezért gondolták, próbáljuk ki. Jó bemogyorózták az ételt és már az első falat hatásos volt, tényleg rosszul lett. És megússzák ennyivel? A hölgyet egy életre elintézték, megnyomorították.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.