Sok olvasónk kapta fel a fejét arra a hírre, hogy majdnem 300 ezer forint a magyarok átlagkeresete. Utánajártunk, hogyan jöhetett ki ilyen adat. Nem sok alkalom van, amikor a hvg.hu-t azzal vádolják, hogy kormánypropagandát terjeszt, de egy ilyen helyzet minden hónapban akad: amikor hírt adunk az aktuális átlagfizetésekről. A legfrissebb, a napokban kiadott számokról szóló cikk alatt is felháborodott kommentelők tucatjai kérdezték, hogyan jöhet ki egy olyan szám, hogy 297 ezer forint a magyarok bruttó átlagkeresete. Mi pedig statisztikusok segítségével kerestük a választ. Hol a francban van olyan munkahely, ahol bruttó 300 ezret adnak? Én nézegetem a hirdetéseket, de a legtöbb a garantált bérminimumos hirdetés – írta egy olvasónk. Más rögtönzött közvélemény-kutatást tartott:

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A lényeg:

amikor a kormány a kereseti adatokkal büszkélkedik, akkor a közmunkások nélküli adatról beszél, amikor pedig a munkanélküliségről, akkor már a dolgozók közé számítja ezeket az embereket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
A lényeg:

amikor a kormány a kereseti adatokkal büszkélkedik, akkor a közmunkások nélküli adatról beszél, amikor pedig a munkanélküliségről, akkor már a dolgozók közé számítja ezeket az embereket.
1magyar
Ez a mutatója a kormány rossz elosztásának és a társadalmi igazságtalanságnak. A havi 5 millió és a havi 22 ezer ft átlaga.
relatív
Az ilyen statisztikák egyértelműen bizonyítják azok hiteltelenségét, semmire sem érdemesek.

Mind a 'saját' statisztikában való, mind a milliónyi szervezetek által eszkábáltak csak valamilyen érvelés alapját képezhetik, hiszen - matematikailag egyértelműen bizonyítható - ezeket a kimutatásokat bármire-, és az ellenkező törekvésekre lehet használni.

Ezért a statisztikákat mindig erős kritikával kell értelmezni...
Eladott Ország
kettosmerce.blog.hu/2017/07/04/az_atlagkereset_mitosza_es_a_valosag
Egy egyszerű és szemléletes példával élve tételezzük fel, hogy Magyarországon csak Mészáros Lőrinc él és jómagam. Mészáros Lőrinc vagyona 2016-ban 100 milliárd forinttal nőtt, az enyém nullával. Ebből az következik, hogy átlagosan 50 milliárd forinttal gyarapodtunk (átlagos vagyonnövekedés = [100 milliárd + 0] / 2). Most már csak az a kérdés, hogy én tudok-e örülni a rám eső 50 milliárdos átlagnak, amikor valójában nulla forinttal lettem gazdagabb?
m.blog.hu/ke/kettosmerce/image/bf5.PNG...
Az ábra alapvetően a 2016-os minimálbér emelés várható hatásait mutatja, de szerencsére megjelenik benne a medián bér (160.000 forint) és az átlagbér (230.000 forint) is – lásd a fenti ábra. A jegybank által közölt számok ismeretében, vagyis azt tudva, hogy 2016-ban a keresetek fele havi bruttó 160.000 alatt van, felmerül a kérdés, hogy vajon hányan kerestek kevesebbet az átlagkeresetnél?
Eladott Ország
@Eladott Ország: ma, 11:15 2016-ban a keresetek fele havi bruttó 160.000 alatt van, felmerül a kérdés, hogy vajon hányan kerestek kevesebbet az átlagkeresetnél? A lemaradt grafikon:
m.blog.hu/ke/kettosmerce/image/bf5.PNG
Sziszifusz
A 70 éves nagyapa és a 10 éves unoka életkora átlagot számolva 40 év. Ez a legszebb férfi életkor.
Ám ha a tényeket nézzük egyik még, a másik pedig már nem igazi férfi.
Ennyit jelentenek a statisztikákban közölt adatok. Igaz-igaz, de valójában mégsem.
Yoda69
Gondolom meszaroslorinc havi 9 milliardos neto fizuja sokat nyom a latba

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.