Ősszel jön az újabb adókonzultáció, a NAV és az adószakma az e-számláról és az új adóeljárási törvényről fog tapasztalatot cserélni.

Elektronikus számlázás és új adótörvény

Az idén ősszel tartja az adóhivatal a második adókonzultációt, amelyen több fontos témakört vitat meg az adószakma; az idei év két kiemelt témája a már tesztelhető e-számla, és az öt hónap múlva hatályba lépő új adóeljárási törvény lesz – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Tállai András hozzátette: az adókonzultáció kiváló alkalmat teremt arra, hogy a szakma elmondhassa véleményét, ismertethesse tapasztalatait.

Kiemelte: a nyáron elindult az illegális szféra tevékenységének visszaszorításáért kialakított legújabb rendszer, az elektronikus számlázás tesztüzeme. Az éles üzemig – jövő év július 1-ig – ugyan még van idő, de az átállás megkönnyítése érdekében szükség van a lehető legszélesebb körű szakmai egyeztetésre, amelyre az őszi adókonzultáció teremt lehetőséget.

Piaci tapasztalatok már vannak, mert mintegy 200 cég regisztrált az online számla tesztoldalán – fejtette ki az államtitkár. Hozzátette, hogy az egyéves felkészülést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a lehető legtöbb szolgáltatással segíti, de az adókonzultáció eredményeként a NAV szolgáltatásai akár bővülhetnek is.

Tállai András elmondta: ősszel a parlament elé terjesztik az adóeljárást szabályozó új törvényjavaslatot, amely a legaktuálisabb témája lesz az idei adókonzultációnak. Érdemi észrevételek érkezhetnek az adóhivatal új szolgáltatásával, a kezdő vállalkozások féléves, ingyenes mentorálásával, támogatásával kapcsolatosan is.

Lakosságot érintő könnyítések

Az államtitkár a lakosságot érintő könnyítések közül az automatikusan járó pótlékmentes részletfizetés összeghatárának a duplájára emelését emelte ki. A magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak 2018-tól már félmillió forintos tartozásig jár évente egyszer a 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezmény – fűzte hozzá.

Az adminisztrációs terhek enyhítéséről elmondta: az idén már az adóhivatal készítette el mintegy négymillió állampolgár személyi jövedelem-adóbevallását, és 2018. január elseje után a cégek jövedéki adóbevallását is a hatóság állítja majd ki. Az adózást kísérő papírmunka csökkentése Tállai András szerint ezután is az egyik legfontosabb téma lesz.

Tavaly volt az első adókonzultáció

Tállai András emlékeztetett: először tavaly tartott adókonzultációt a NAV, amelyen a gazdasági tárca és az adóhivatal mellett a Magyarországon működő adótanácsadó cégek és több tucat adószakember vett részt. A múlt évi rendezvény sikeres volt, az állam több témakörben is megismerhette a szakmai szereplők tapasztalatait, egyúttal olyan megfontolandó ötletek is elhangoztak a hozzáértőktől, amelyek bármikor hasznosíthatók a fontosabb adóügyi változások kialakításakor – fűzte hozzá.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@Lepényleső: Á, multik, Soros, blöff, kamuduma. Az ellenzék máris leordíthatná őket, csak ki kell ismerni őket. Csak azt kell észre venni hogy a jóléti rendszerek átalakításáról az EU-ban úgy hallgattak, mint aki beszart.
Qqberci
Konzultáljon orvosával, gyógyszerészével!...
mackoka46
Én rettegek az adóegyszerűsítéstől. Mindig bonyolultabb, nehézkesebb lett. A nav a kurmány ökle, még a letartóztatást is ők intézik, hogy hihetőbb legyen a "bűn" !
Qqberci
@mackoka46: Nem kell rettegni, csak a "söralátét" lesz egyre nagyobb... :-(
CsipkeRózsa
Orbán miért akarar velünk konzultálni, beszélje meg az adószakértőkkel, sokkal olcsóbban megúsznánk.

Úgy látszik rendszeresen kell valakiket ellátni egy kis pénzzel, ők elvégzik a levelek elkészítését, postázását.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/11/adonemek.png
Ez a csekély 60 darab adónem (márciusi tényállás) kétségtelenül bizonyítja, hogy van ok a
derűre. Már csak egyetlen kínzó ellentmondást kellene tisztázni: nem úgy volt, hogy a magyarok 98%-a osztja a derűt, a bizakodást, az optimizmust? Nem úgy volt, hogy a magyarok forradalmi jókedve szabadította fel egész Kelet-Európát? Most és így kell megtudnunk, hogy szó nincs erről, hanem az van, hogy kishitűek, vesztesek és pesszimisták a népek? Mit jelent, hogy mostantól jó lesz, tisztelt zavaros tekintetű miniszterelnök úr? Hetedik éve folyamatosan
mostantól-t írunk és változatlanul a nyugtalanító és cinikus feltételes módok között szlalomozunk.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/11/orban-1.jpg
Mit jelent, hogy mostantól jó lesz, tisztelt zavaros tekintetű miniszterelnök úr?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.